Digitalt först med användaren i fokus

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kompetensplattform Västra Götaland Westum
Advertisements

Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Kulturdepartementet Arbetet med att ta fram en nationell strategi för digitalisering, digitalt bevarande och digital förmedling(/tillgängliggörande)
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
(Maria Scullman, Advantum Kompetens)
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Camilla Lundberg, Landskrona-Kävlinge-Svalövs Gymnasieförbund
Regional digital agenda för Östergötland
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Sammanfattning och summering Offentliga rummet 2014
Kartläggning Barn-Bibliotek-IT våren 2010 Visby
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
Utmaningar i en digital tid
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Det digitala kulturarvets framtid Norvalla, Vörå
Följa upp läget i landet
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
Äppelhyllevardag Folkbibliotekens arbete med tillgängliga medier för barn MTM:s rapporter nr 3 Av Lisa Börjesson.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Molndal.se Digitala barn – Digital delaktighet – Utmaning för regionbibliotek… Anette Eliasson, Biblioteken i Mölndal.
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Projektår 2 - Forskningsuppdraget inom VUXBIB – Folkbibliotekens stöd för vuxnas lärande Eva-Maria Flöög Anette Eliasson Cecilia Gärdén Christina Persson.
Utbildningen till kunskapsutvecklare inom Begripsamprojektet En utbildning om hur man kan påverka kognitiv tillgängligheten till produkter, tjänster och.
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Maria Gill.
Om Digitaliseringskommissionen Utredning under Näringsdepartementet Bidra till att Sverige blir bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Pilotlän för grön utveckling
Digital plattform Delaktig kommunikation
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Det här är Folkbildningen i Västmanland
- Mottagare, medborgare, medskapare
Digitalt först med användaren i fokus
MIK-projekt Grundlärarutbildningen
Att leda och genomföra transformation WS 3 Skellefteå
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Verktyget Utmärkelsen….
Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110
Digitalt först med användaren i fokus
DigidelCenter på Motala bibliotek
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Min insats – informationssatsning till privatpersoner som vill göra en insats för barn Anna SKL BoU 14 november 2018 Sara.
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
Digital delaktighet En fråga om demokrati
E-böcker i Västra Götaland
Nu kör vi! Peter Björkman, handläggare Nina Ström, handläggare.
Säters bibliotek – alla ryms
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
SGUs årsredovisning 2018.
Samordnad utveckling för god och nära vård
OM DIGIBAROMETER Digibarometer är att workshopmaterial som tagits fram inom det regeringsuppdrag som Lantmäteriet har för att öka kompetens och.
Presentationens avskrift:

Digitalt först med användaren i fokus Nationell kompetens- och verksamhetsutveckling för Sveriges folkbibliotek 2018-2020 Eleonor Grenholm, samordnare av de regionala biblioteksverksamheterna inom Digitalt först med användaren i fokus Bilden av laogooll som delas enligt CC BY-SA 2.0.

Bakgrunden till uppdraget Nationell biblioteksstrategi formulerade ett förslag om ett kunskapslyft för Sveriges bibliotekspersonal Regeringen har antagit en digitaliseringsstrategi som menar att allmänheten behöver digital kompetens för att Sverige ska digitaliseras hållbart - målmedvetet - bäst i världen Regeringsuppdraget till Kungliga biblioteket: ”Syftet med uppdraget är att främja en ökad digital kompetens hos allmänheten genom att de regionala biblioteksverksamheterna samordnar en utbildning av landets [folkbibliotekspersonal].” 2019-01-12

Digital kompetens enligt digitaliseringsstrategin: Förtrogen med digitala verktyg och tjänster Förmåga att följa med och delta i den digitala utvecklingen Tekniska färdigheter och att använda digitala verktyg och tjänster Medie- och informationskunnighet = kunskaper och förmågor som krävs för att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och sammanhang Följa den digitala utvecklingen – anställningsbarhet, innovation och konkurrenskraft 2019-01-12

Bibliotekets uppdrag i lagen 2§ ”Bidra till det demokratiska samhällets utveckling” ”Alla ska vara en del av och känna en grundtrygghet i den digitala samhällsutvecklingen. Delaktighet i demokratin förutsätter idag förmågan att inhämta och värdera kunskap via digitala medier. Medie- och informationskunnighet har därför blivit en allt viktigare kompetens för alla samhällsmedborgare oavsett ålder.” 7§ ”Öka kunskapen om informationsteknik för kunskapsinhämntning, lärande och delaktighet” ”Regeringen har som mål att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Utifrån detta mål ser regeringen behovet av satsningar på olika områden för att åstadkomma en bred digital kompetenshöjning för hela befolkningen. Digital kompetens innebär bl.a. att individer är förtrogna med digitala verktyg och tjänster.” 2019-01-12

Att bygga Digitalt först med användaren i fokus Kompetens- och verksamhetsutveckling kring ett snabbt föränderligt och genomgripande område: digitalisering Aktörer: 290 kommuner 20 regionala biblioteksverksamheter 1 myndighet (Kungliga biblioteket) Kompetensutveckling av 4806 personer Verksamhetsutveckling av 1120 verksamheter 25 milj. à 2018-2020 2019-01-12

Kompetensutveckling – och utveckling av verksamhet som redan pågår Vem som helst kan vid något tillfälle behöva hjälp för att kunna vara delaktig i samhället 80% av Sveriges folkbibliotek arbetar idag med digital delaktighet/kompetens 90% av de biblioteksplaner som antogs 2017 innehöll mål om att öka medborgarnas digitala kompetens 9,6 milj. för att etablera 5-10 Digidelcenter 2018. Utlysning via Internetstiftelsen. 50 ansökningar! 2019-01-12

Bibliotekspersonalens digitala kompetenser Analysera och bearbeta data och information Kommunikation och samarbete Skapa digitalt innehåll Säkerhet Problemlösning Självskattningstest kring digitala kompetenser för bibliotekspersonal: 24 påståenden – sjugradig skala – 10 minuter https://www.regionuppsala.se/digikomp Fler än 3600 personer har gjort testet = 75% av bibliotekspersonalen (Västra Götaland 58%) 2019-01-12

Digital kompetensutveckling med användaren i fokus En nationell lärplattform utvecklas av Malmö stadsbibliotek De regionala biblioteken arbetar med kompetensutveckling utifrån lokala och regionala behov Lärtillfällen IRL och e-lärande – grupp/individ Folkbiblioteken lär och verksamhetsutvecklar med användarens behov i fokus 2019-01-12

Projektstatus just nu - axplock LÄR-PLATT-FORM § Det juridiska läget Innovationsspår Den handledande rollen Forskning Folkbibliotekens roll i ett digitaliserat samhälle Ledarskap 2019-01-12

Länkar Digitalt först-webb Regeringsuppdrag till Kungl. biblioteket om digitalt kompetenslyft Självskattningstest kring digitala kompetenser för bibliotekspersonal Rapport: Digitalt först med användaren i fokus. Rapport från mobiliseringsfasen januari-augusti 2018 Rapport: Vad kan vi egentligen? Analys av data Q1 2018 ur Självskattningstest kring digitala kompetenser för bibliotekspersonal Kerstin Olsson, projektledare Eleonor Grenholm, samordnare av de regionala biblioteksverksamheterna 2019-01-12