Rehabiliteringskoordinering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Rätt stöd till arbete.
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
– ny invånartjänst för hantering av läkarintyg
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Nya sjukförsäkringen 1 juli 2008
Psykologenheten och Recure Rehab enheter inom
Vad säger kravboken VG PV?
TRIS En struktur/organisation för rehabiliteringssamverkan i Sörmland. Utvecklad sedan Fullt implementerad i ordinarie verksamhet från Landstinget,
Sjukskrivningsmiljarden
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
I Ledningssystem för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess i VGR anges att: Regionens verksamheter ska ha en aktiv roll i en kring individen.
Rehabiliteringsgarantin
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Primärvårdens rehabiliteringskoordinatorer
Första linjen för barn och unga med psykisk ohälsa
koordinatorn = spindeln i nätet
– ny invånartjänst för hantering av läkarintyg
Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Hur fungerar sjukskrivningsprocessen i praktiken
Rehabiliteringsgaranti riktlinjer 2013
Lena Björk - Processledare Primärvården i Fyrbodal Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering Nationella överenskommelser.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Sektionen för vård och socialtjänst1 Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015:20.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Hur ska sjukvården medverka till kortare sjukskrivningstider? Ilija Batljan, landstingsråd (s)
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Region Östergötland Rehabsamordnare Dagens tema, , Förnamn Efternamn.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Projekt Rehabkoordinator. Sjukskrivnings miljarden Pågår – Riktar sig till sjukskrivna eller personer med risk för sjukskrivning.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
TRIS är ingen rehabiliteringsinsats utan en struktur för rehabiliteringssamverkan i Sörmland.
Rehabkoordinator i Göteborg och Södra Bohuslän Sofia Wedham, processledare
Mats Hellstrand, för temagrupp Indikatorer-Avtal-Ersättning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Indikatorresultat verksamhetsår 2014.
Med tjänstedesign som verktyg: Förstår vi kundens behov och våra utmaningar på djupet innan vi hittar på nya lösningar. Bjuder vi in kunden och olika aktörer.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
Barn- och ungasatsningen
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
Neurorehabilitering i Primärvården
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Funktion för koordinering inom Primärvården
Tillgängliga Samordnade Individuella Planer
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Cosmic R8.1 i primärvården
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Överenskommelse mellan staten och SKL
Samverkan för psykisk hälsa i Saepmie
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Tidiga insatser för att förebygga och förkorta sjukskrivningar
Tidig kontakt med arbetsgivare vid arbetsrelaterad ohälsa
Rehabiliteringskoordinering
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
SIP i primärvården 11 april 2018.
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Utredning för vårdkedjan förvärvade hjärnskador
Försäkringsmedicin Hälsovalsråd Pia Ahlström, Caisa Hedlund
Rehabkoordinator Försäkringsmedicinsk utbildning, , Annika Landewall, Rehabkoordinator, Kardiologkliniken ViN.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Rehabiliteringskoordinering - för verksamhetschefer
Projekt bäckenrehabilitering 2019
Presentationens avskrift:

Rehabiliteringskoordinering Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se

Överenskommelser mellan staten och SKL sedan 2006 2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Tillkom Rehabgarantin Nytt villkor: Funktion för koordinering 2016 Sammanslagning av överenskommelserna. Stort fokus på koordinering och kontakt med arbetsgivare. 2017 Tvåårig ÖK. Fortsatt fokus på koordinering och kontakt med arbetsgivare. 2017 Statlig utredning tillsatt om möjligheten att permanenta funktionen. Lagstiftning förväntas 2019 Värmland heltidskoordinatorer Stockholm Sörmland – rehabteam – nya sjukskrivningsteam. Skillnader även inom landsting. Även om vi är olika är det många gånger samma frågor som ställs 2006 Sjukskrivningsmiljarden – en överenskommelse mellan staten och SKL för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna högre prioritet och för att utveckla sjukskrivningsprocessen 2008 Sjukskrivningsmiljarden+Rehabgarantin, två överenskommelser Rehabgarantin = medel för att stimulera utbud av medicinska rehabinsatser som gav landstingen ersättning för evidensbaserade behandlingsinsatser inkluderande MMR vid icke specifika rygg- och nackbesvär samt KBT/IPT vid lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa 2013 Infördes ett utvecklingsvillkor, en funktion för koordinering. Många landsting har på eget initiativ arbetat för att införa koordinatorer innan det blev villkor i överenskommelsen, i första hand på vårdcentralerna. 2016 Sammanslagning av sjukskrivningsmiljarden och rehabgarantin till en överenskommelse. Stort fokus på koordinering samt kontakt med arbetsgivare. 2017-2018 Förlängd två-årig överenskommelse. Fokus på koordinering och kontakt med arbetsgivare. En statlig utredning om möjligheter att permanenta funktionen.

Rehabiliteringskoordinering En randomiserad, kontrollerad studie av Stockholms läns landsting i samarbete med Health Navigator, visar att koordineringen på sikt bidrar till minskad sjukskrivning hos de patienter som erhöll stöd från en rehabiliteringskoordinator jämfört med en kontrollgrupp. Stort värde för patient och läkare https://skl.se/download/18.5b2b7d5f15fed6dc85799bf8/1512034130016/Utvardering-studie-om-rehabkoordinatorsfunktion-i-SLL.pdf

Rekoord-projektet, Litteraturstudie SKL. Annan forskning har visat på värdet av en funktion för koordinering inom hälso- och sjukvården för personer som är sjukskrivna eller riskerar sjukskrivning. Stort värde även för läkare, team och samverkansparter.

Rehabkoordinering Stöd från SKL Metodbok för koordinering Metodstöd på vårdhandboken.se Att leda funktion för koordinering Besök landsting/regioner Webbutbildning. Beräknas klar våren 2018 Filmer Samlat stödmaterial, filmer, böcker , rapporter mm finns på SKLs webbplats

Rehabkoordineringens tre huvudområden är: 6 - individuellt stöd till patienten, - samverka och samordna internt - samverka externt Sjukskrivnings- och rehabplan Gå igenom sjukskrivningslista prioritera Kontakt med patient. Samtycke Uppföljning av planering Kontakt med arbetsgivare/ FHV/AF Samverka och samordna internt Se hela uppdraget i boken Samverka externt

Introduktion till funktion för koordinering - Att arbeta som rehabiliteringskoordinator https://playskl.solidtango.com/watch/pytzwce9

Individuellt stöd Vid behov kartläggande samtal med patient Kontaktperson/coach/koordinator för patienten Initierar vid behov tidigt samarbete med arbetsgivare/företagshälsovård/arbetsförmedling/ kommun (samtycke från patient)

Samarbeta internt på vårdenheten Samarbete med läkare, telerådgivning, team Bistår med att ta fram sjukskrivnings- och rehabplan Följer enhetens sjukskrivningar regelbundet. Tidigt identifierar patienter i behov av koordinering i dialog med läkare Samarbetar med andra vårdenheter, t.ex mellan klinik och vårdcentral

Samarbete externa parter Kontaktperson/samverkanspart till externa aktörer: Arbetsgivare/fhv, Försäkringskassa, Arbetsförmedling, kommun 

Rehabkoordinatorn Uthållig, drivande, handlingskraftig, administrativ skicklig, social kompetens med samarbetsförmåga

Gör dig oumbärlig! Sitt inte och vänta. Utgå från uppdraget. Presentera både för chef och läkare vad du kan bidra med. Acceptans i arbetsgrupp/kollegor.