Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rehabiliteringskoordinering - för verksamhetschefer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rehabiliteringskoordinering - för verksamhetschefer"— Presentationens avskrift:

1 Rehabiliteringskoordinering - för verksamhetschefer
Cheferna bör förbereda sig med att gå igenom webbutbildningens kapitel 5 gärna tillsammans med sin rehabiliteringskoordinator. Om möjligt även gå igenom kapitel 1. Bilderna 1-9 är desamma som finns i bildspel rehabkoordinering. Illustrationerna i presentationen får endast användas i utbildningssammanhang inom rehabiliteringskoordinering och med SKL som avsändare. Bilderna är upphovsrättsskyddade. Ort och datum

2 Överenskommelser mellan staten och SKL
2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Rehabgarantin tillkom 2013 Nytt villkor: Funktion för koordinering 2016 Sammanslagning av överenskommelserna till en, stort fokus på koordinering och kontakt med arbetsgivare. Tvåårig ÖK. Fortsatt fokus på koordinering och kontakt med arbetsgivare. Statlig utredning tillsatt om möjligheten att permanenta funktionen. Lagstiftning förväntas. 2019 Ettårig överenskommelse

3 Koordineringsinsatser enligt lagförslag
Erbjuda koordineringsinsatser till sjukskrivna patienter som har ett särskilt behov av individuellt stöd för att kunna återgå till eller inträda i arbetslivet. Uppgifter: personligt stöd intern samordning samverkan med andra aktörer. Regionernas ansvar omfattar inte insatser som andra aktörer ansvarar för enligt andra föreskrifter.

4 Koordineringsinsatser enligt lagförslag
Främja den enskilde patientens återgång eller inträde till arbetslivet. Kompetenskrav för att få utföra koordineringsinsatser bör inte regleras i lag. Om en sjukskriven patient kan antas behöva rehabiliteringsåtgärder enligt 30 kap. socialförsäkringsbalken ska regionen informera Försäkringskassan om det. Informationen ska bara lämnas om patienten samtycker till det.

5 Studie om rehabiliteringskoordinering
En randomiserad, kontrollerad studie visar att: Koordinering på sikt bidrar till minskad sjukskrivning för vissa patienter som erhåller stöd från en rehabiliteringskoordinator, jämfört med en kontrollgrupp. Lägre sjukskrivning med rehabkoordinator Stockholms läns landsting i samarbete med Health Navigator, slutrapport 2018

6 Effekt rehabiliteringskoordinering Studie gjord av Stockholms läns landsting i samarbete med Health Navigator är positiva till rehabiliteringskoordinator underlättar förståelsen för de medicinska besvären och gör det lättare för arbetsgivare att ta sitt rehabiliteringsansvar är nöjda med stödet, rapporterar förbättrad livskvalitet får hjälp och kunskap om sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen är stöd att sätta upp mål och plan för återgång i arbete är nöjda och uppskattar resurs- och kompetensförstärkningen upplever att patienterna har en ökad följsamhet till vård och rehabilitering Arbetsgivare Patienter Läkare

7 Effekt rehabiliteringskoordinering Studie gjord av Stockholms läns landsting i samarbete med Health Navigator Positiv effekt för patienter: med sjukskrivningshistoria och diagnoser inom lätt till medelsvår psykisk ohälsa eller långvarig smärta. Ingen effekt för patienter: med kombination av långvarig smärta och psykisk ohälsa, med låg vårdkonsumtion och utan tidigare sjukskrivning, eller för de som har låg sjukskrivningsgrad. Ingen effekt med kombination av långvarig smärta och psykisk ohälsa – behöver ytterligare stöd exvis MMR eller team. Alt kanske ska sammanfattas och avslutas? med låg vårdkonsumtion och inte har någon sjukskrivning eller för de som har låg sjukskrivningsgrad - de klarar sin återgång i arbete utan stöd av koordinatorn.

8 Rekoord-projektet (2013-2015) litteraturstudie SKL
Visade på värdet av en funktion för koordinering inom hälso- och sjukvården för personer som är sjukskrivna eller riskerar sjukskrivning. Stort värde även för läkare, team och samverkansparter.

9 Att leda funktion för koordinering
Verksamhetschefer efterfrågade ett stöd. Skrift för verksamhetschefer och landstingsledning. Ger stöd och inspiration för att utveckla arbetet inom sjukskrivning och rehabilitering i den egna vårdverksamheten.

10 Film – verksamhetschefens perspektiv
Filmen om verksamhetschefens perspektiv - att arbeta som rehabiliteringskoordinator. Filmen riktar sig till både chef och rehabiliteringskoordinator Klicka på bilden, den är länkad till filmen.

11 Har ni någon lösning på något av dessa problem?
Svårt att överta sjukskrivning påbörjad av annan läkare Tidskrävande Brist på tid för intygsskrivande Arbetsförmåga? Svårt att bedöma om sjukskrivning behövs, och omfattning, speciellt vid psykisk ohälsa Rutin saknas för att rehabiliterings-koordinator kommer in tidigt Stressande - indrag av sjukpenning och komplettering Svårt att säga nej Många samtal i teleQ om sjukskrivningar Saknas ibland rutiner - leder till att akuttider måste användas Har ni någon lösning på något av dessa problem?

12 Olika lösningar Skriv här hur vårdenheterna har löst problemen. Skriva gärna vilken vårdenhet så man kan kontakt varandra och utbyta erfarenheter.

13 Några framgångsfaktorer för rehabiliteringskoordinering
Tydligt uppdrag med uppdragsbeskrivning Mandat och stöd från verksamhetschef ­− inbegriper att uppdraget är väl förankrat i hela verksamheten God samverkan och mandat i läkargruppen Stöd av processledning Sjukskrivning − en del av vård och behandling Upprätta sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan Stödjande och koordinerande roll istället för vårdande Fokus på återgång i arbete

14 Att leda funktion för koordinering
Om funktion för koordinering Leda och styra på verksamhetsnivå Tips och förslag från andra chefer Leda och styra för vårdgivare och beställare Checklista för vårdgivare och beställare Alla kapitel i boken. Fokusera på kap 2 och 3 som är mer praktiskt arbete för chefen.

15 Leda och styra rehabiliteringskoordinering på verksamhetsnivå
Checklista kapitel 2: Sätt mål, ta fram strategier Ge mandat för uppdraget Följ upp systematiskt och utvärdera sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Motivera och involvera medarbetare Kompetenssäkra Samarbeta internt och externt Integrera jämställdhet och våld i nära relationer i sjukskrivningsprocessen

16 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – sätta mål, ta fram strategier
Tydliga mål utformas för sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen Tips på målformuleringar: Minskat antal kompletteringar av läkarintyg Ökat antal kontakter med arbetsgivare och arbetsförmedling Minskat antal sjukfall över 180 dagar. Mer information sid. 19 i ”Att leda funktion för koordinering” Chefen har många uppgifter. Men om man får struktur och ordning o reda sparar man tid.

17 Vad fungerar bra i arbetet med sjukskrivningar? Vad behöver förbättras?
Effektiv för verksamheten och optimal för patienten. Effektiv – rutiner - frigör tid…..

18 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – ge mandat för uppdraget
Ge rehabiliteringskoordinatorn ett tydligt uppdrag med uppdragsbeskrivning och tydligt stöd från verksamhetschefen. Gör en arbetsbeskrivning. (se exempel sid. 52 i ”Att leda funktion för koordinering”) Se till att uppdraget är väl förankrat i hela verksamheten och hos medarbetarna. Ge möjlighet för rehabiliteringskoordinatorn att regelbundet medverka på läkarmöten, samt redovisa resultat och statistik på APT.

19 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – följ upp systematiskt och utvärdera
Rutiner för hela vårdenheten ses över och utformas för möjlighet att styra, följa upp och utveckla arbetet inom sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Statistikuppgifter redovisas regelbundet och könsuppdelat. Tips Stödfrågor för rutiner (se sid. 20 i ”Att leda funktion för koordinering”) Vilka rutiner behöver ni utveckla? Använd självskattning för att mäta (se sid ). Om rutiner saknas, ta fram en i taget. Obs! Skriv kvalitetssäkringsuppdrag till rehabiliteringskoordinator (se exempel sid. 54) När mål och uppföljningssystem är beslutade behövs KONKRETA rutiner………..

20 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – följ upp systematiskt och utvärdera
Sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan Enligt Socialstyrelsen är sjukskrivning en del av vård och behandling, som ska följas av en plan. Planen underlättar rehabiliteringen på flera sätt: planen blir tydlig för patienten, den nås via journalen på nätet, vid läkarbyte för en sjukskriven patient, för rådgivningssköterskor och rehabiliteringskoordinator när patienten ringer för att diskutera planering, för att styra tidbokningen för besöket. När mål och uppföljningssystem är beslutade behövs KONKRETA rutiner………..

21 Intygsstatistik Klicka på bilden för att komma till Intysgsstatistik

22

23 Här ser man att heltidssjukskrivningar minskat och deltid ökat
Här ser man att heltidssjukskrivningar minskat och deltid ökat. Intressant statistik att följa på vårdenheten.

24 Inera Rehabstöd – ett viktigt verktyg

25 Testversion:  Klicka på Fortsätt till den här webbplatsen Välj Nils Ericsson (Vårdadmin 1 I Rehabstöd)

26 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – följ upp systematiskt och utvärdera
Verksamhetsplanering Listan från Rehabstödet med sjukskrivna patienter kan användas för verksamhetsplanering, till exempel: Listan efter slutdatum på läkarintyget går att filtrera för att få fram vilka sjukskrivningar som löper ut under semester och julledighet. Aktuella patienter som är i behov av uppföljning kan bokas in före ledigheter. När en läkare slutar går det att få fram underlag för att se vilka patienter som behöver få en ny sjukskrivande läkare. Det går att få fram information om sjukskrivningstyngd per läkare, det blir då tydligt om en omfördelning kan eller behöver göras. När mål och uppföljningssystem är beslutade behövs KONKRETA rutiner………..

27 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – motivera och involvera medarbetare
En god samverkan med och mandat i läkargruppen är en förutsättning för att lyckas med koordineringen. Viktigt att tydliggöra funktionen internt och externt och inkludera samtliga medarbetares delaktighet och engagemang. Efterfråga regelbundet resultat och statistik och förslag på förbättringsområden. Vid behov, utveckla rehabiliteringsteam med olika professioner för gemensam bedömning och utredning som stöd till behandlande läkare.

28 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – motivera och involvera medarbetare
Samarbete med läkarna Börja med de som är intresserade och vill. Ta hjälp av de läkare som är intresserade för att sprida vidare. Lyft fram vinsterna för läkarna – till exempel att det frigör tid och att rehabiliteringskoordinatorn kan stödja arbetet med kompletteringar.

29 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – kompetenssäkra
Rehabiliteringskoordinatorns kunskap och kompetens Legitimerad personal, socionom, rehabiliteringsvetare Försäkringsmedicin, jämställdhet Förmåga att vara spindeln i nätet runt patienten Empatisk, lyssnande, förmåga att ställa krav, lösningsfokuserad Introduktion sidan 25

30 Rehabiliteringskoordinatorns egenskaper
Uthållig Drivande Handlingskraftig Administrativ skicklig Social kompetens Samarbetsförmåga

31 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – samarbete internt och externt
En förutsättning för helhetsbedömning, god planering och behandling vid komplexa sjukfall är teamarbete och internsamverkan av olika professioner på vårdenheten. Viktigt att utveckla samarbetet med läkargruppen. Rutiner för kontakt och samverkan med externa aktörer (Försäkringskassa, arbetsgivare/Arbetsförmedling, socialtjänst). Klargör rehabiliteringskoordinatorns och sjukvårdens roll i den externa samverkan – ska vara ett stöd för patienten och inte ta över det ansvar som vilar på andra parter. Viktigt att hela vårdenheten jobbar aktivt i sjukskrivningsprocessen och har samma budskap till patienten.

32 Sjukskrivningsprocessen - börjar redan i telefonrådgivningen
Arbetsrelaterade besvär – fhv? Samtal med rehabkoordinator, psykosociala team? Hur får man övriga professioner på vårdenheten aktiva i sjukskrivningsprocessen? Viktigt att hela vårdenheten ger samma budskap till patienten.

33 Identifiering av koordineringsbehov
Vi är alla olika och behöver olika stöd i olika skeden

34 Leda och styra rehabiliteringskoordinering – integrera jämställdhet och våld i nära relationer
Jämställd vård: kvinnor och män får i lika stor utsträckning den vård de behöver, vården är av lika god kvalité och i rätt tid. Skapa motivation för arbetet med jämställdhet. Stötta rehabiliteringskoordinatorns arbete med att analysera könsuppdelad statistik i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Stöd personalen så att de rutinmässigt kan ställa frågor om våld. Skapa rutiner och ta fram stödmaterial om vad vårdpersonalen ska göra och vart de kan vända sig när de upptäcker våldsutsatthet. Tips! Genushanden s 28 i ”Att leda funktion för koordinering”. Viktigt att hela vårdenheten jobbar aktivt i sjukskrivningsprocessen och har samma budskap till patienten.

35 Stöd för rehabiliteringskoordinering
Processledning En förutsättning för att lyckas med rehabiliteringskoordinering är att det finns processledare både på strategisk och operativ nivå, som kan ge stöd till både chef och rehabiliteringskoordinatorer. Mer information sid i ”Att leda funktion för koordinering”

36 Låt inte det du inte kan göra störa det du kan göra!
John Wooden

37 Tack!


Ladda ner ppt "Rehabiliteringskoordinering - för verksamhetschefer"

Liknande presentationer


Google-annonser