Anställningstryggheten

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Trygghetsstiftelsens uppdrag Att med Trygghetsavtalet som grund förhindra arbetslöshet för statligt anställda vid:  Arbetsbrist • Tillsvidareanställda.
Advertisements

KOM-KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012.
Resultat Avtalsförhandlingarna 2013 mellan Saco-S och Arbetsgivarverket
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
KIA - Göteborgs Stad Utbildningsförvaltningen har registeransvar
ÅTER TILL ARBETET - nya regler vid rehabilitering.
Övertid & Mertid förändringar i ATL
UTREDNING OM CENTRAL AVGIFTSHANTERING. Inledning  Stadens budget 2013: – ”Kommunstyrelsen ska i samråd med utbildningsnämnden utreda hur en central avgiftshantering.
Processkarta över en övergripande rekryteringsprocess
Offentlig upphandling SFÖ-konferensen i Göteborg 20 april 2013
0 EU / Norden och arbetslöshetsförsäkringen – generella utgångspunkter EU:s regelverk och nationella regelverk är inte fullt ut anpassade till hur rörligheten.
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
ST inom FK Arbetsplatsfacket
STs Arbetsmiljörapport 2010
Regionstyrelsen
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
Uppföljning av avdelningarnas uppdrag 2011 Ordförandekonferens Polstjärnan 23 – 24 november 2011 Torbjörn Carlsson, utredare.
Personalpolitisk inriktning
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
1 Avtalsinformation pension och omställning 16 juni 2015.
Introduktionsutbildning Pappers medlemmar. Produktionskostnader.
Verksamhetsuppföljning. Årlig uppföljning av verksamheten Verksamhetsuppföljning Självskattning Regional Lokal om man vill.
Utredning föreningsstöd Falkenbergs kommun Johanna Åstrand – förenings- och bidragskonsulent Annika Nennesson – boknings- och systemansvarig Carola Andersson.
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Vem är facklig förtroendeman? Kollektivavtal krävs  Vad är facklig verksamhet?  Förtroendemannens rätt till ledighet,
Avtalsförhandlingar 2016 KFS yrkanden avtal -16. Branschanpassade avtal Skapar bästa möjliga förutsättningar utifrån branschernas speciella villkor Ger.
Effektivare Sfi och vuxenutbildning Propositionens syfte Sfi ska inte vara en egen skolform utan ingå i skolformen kommunal vuxenutbildning Ändringen träder.
1 Arbetsledning och villkorsändring. Jonas Malmberg 2 Olika kontraktstyper.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Avtal om lokala omställningsmedel
Två avtal Avtal om lokala Avtal om omställning omställningsmedel.
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
HÖK –
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
Förändrade stadsdels-förvaltningar 1 juli 2018
Case för Vimmerby kommun Lönekartläggning
Program 11 oktober Personalförändringar info
HELTIDSPLAN Göteborg Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Växjö Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Nacka Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Västerås Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Jönköping
HELTIDSPLAN Halmstad Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Stockholm
HELTIDSPLAN Norrköping
HELTIDSPLAN Skövde Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Kalmar Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Umeå Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Örebro Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Malmö Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Helsingborg
HELTIDSPLAN Gotland Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Luleå Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Uppsala Kommunal + SKL.
Din roll som kontaktombud
HELTIDSPLAN Lund Kommunal + SKL.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
HELTIDSPLAN Östersund
HELTIDSPLAN Båstad Kommunal + SKL.
HELTIDSPLAN Borås Kommunal + SKL.
Överförmyndar-nämnden
Medarbetar- och chefsenkäten 2015
Ledarskap och arbetsgivarrollen
Intern styrning och kontroll
Medarbetar- och chefsenkäten 2018
Detta är samverkan Syfte och förutsättningar.
Bemanning i balans.
Presentationens avskrift:

Anställningstryggheten Tilläggsyrkande till budget 2016

Uppdraget Regler och rutiner kring anställningstryggheten Göteborgs Stad har genom en protokollsanteckning i kollektivavtal åtagit sig att eftersträva anställningstrygghet för de anställda. Vad detta i praktiken innebär är inte självklart överallt i staden och en osäkerhet kring detta gagnar varken arbetsgivaren eller arbetstagarna. Regler och rutiner kring anställningstryggheten behöver förtydligas och struktureras så det blir en likvärdig behandling för de anställda. Idag innebär reglerna att vissa förvaltningar drabbas av stora kostnader samtidigt som anställda far illa då regelverket är otydligt. Det är heller inte rimligt att det trots samma regler skulle vara mer förmånligt att arbeta på ett ställe i staden jämfört med ett annat.   Förslag till beslut i Kommunstyrelsen:  Att Personalutskottet får i uppdrag att utreda tillämpningen och riktlinjerna kring anställningstryggheten och återkomma med förslag på ändringar.

Förändrad skrivning i budget 2016 Ur Budget 2016  ”Tillsvidareanställda inom avtalsområden där det finns samverkansavtal med de anställdas organisationer ska i första hand erbjudas annan placering vid arbetsbrist. Vid rekrytering ska möjligheten att lösa denna internt prövas.”   Ur Budget 2015  ”Tillsvidareanställda inom avtalsområden där det finns samverkansavtal med de anställdas organisationer ska inte sägas upp på grund av arbetsbrist, utan vid behov erbjudas annan placering med bibehållna löneförmåner.”

Frågan om bibehållen lön Från och med den 1 januari ska förvaltningarna och bolagen tillämpa de centrala kollektivavtalens skrivningar för hantering av lön i samband med omplacering på grund av rehabilitering och omställning. Förändringen innebär att den som omplaceras på grund av rehabilitering eller omställning inte har rätt till bibehållen lön.

HR referensgrupp 13 april Försök att problematisera tillämpningen av anställningstryggheten presenterades. De fackliga organisationernas uppfattning var att arbetet med omställning generellt sett fungerar väl.

Anställningstrygghet i bolagen Budget 2016 gäller både kommunen och de kommunala bolagen Det finns några bolag med samverkansavtal men som inte har avtal om arbetsgivarservicesamverkan. De anser sig inte ha anställningstrygghet Det finns oklarheter kring hur avtalen om arbetsgivarservicesamverkan ska tillämpas.

Förslag på ändrade rutiner? Finns det några regler eller rutiner kring anställningstryggheten som behöver förtydligas eller ändras för att komma till rätta med de problem som finns med anställningstryggheten?

KONTAKT: Avdelning HR Stadsledningskontoret Göteborgs Stad Måns Hensjö mans.hensjo@stadshuset.goteborg.se