Uppföljning och revidering av handlingsplaner

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Advertisements

FMS gör människor Fysiskt Mentalt Socialt starka
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
Individuellt utvecklingssamtal - mall
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Områdesutveckling Torpa
Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Steg 2 – Mötet HUR ÄR VÅR ARBETSMILJÖ OCH VAD BEHÖVER VI GÖRA?
Systematiskt kvalitetsarbete
Strategiska perspektiv på verksamheten
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Mål och Handlingsplan 2009 Kommungemensamma Mål och aktiviteter inom chefsförsörjningsområdet 2009.
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete- och hälsoarbete på arbetsplatsen i AFH Vi är Nordens största lärarorganisation och Sveriges fjärde största.
SÅ GÖR VI EN VERKSAMHETPLAN- UTIFRÅN SPF SENIORERNAS MÅL OCH RIKTLINJER 2.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Bilaga 2 Äldreomsorgens värdegrund Trygghet Engagemang Hushållning.
Välkomna!. Aktuellt just nu Ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft 31 mars 2016 Sanktionsavgifter istället för böter Arbetsolyckorna.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, likabehandling och samverkan Barn- och utbildning 2015 SAM är arbetsgivarens arbete med att undersöka, riskbedöma, åtgärda.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Ledarutveckling över gränserna Elisabet Lang Sociala avdelningen, Aneby Michaela Lindh Socialförvaltningen, Vimmerby Pär Jansson Kultur- och fritidsförvaltningen,
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Psykosocial arbetsmiljö: Hög arbetsbelastning, individ
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Arbetsmiljö.
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Presentation, vilka är vi..
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Bostäder anpassade för äldre?
Min psykosociala Arbetsmiljö
Rapport psykosocial skyddsrond
Begäran om arbetsmiljöåtgärd LR´s begäran – maj 2012 Utbildningsförvaltningens svar - augusti 2012 LR vidare till AV – hösten 2012 AV´s beslut om föreläggande.
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Information om chefsenkäten
DEN GODA ARBETSMILJÖN Presentation, vilka är vi..
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Program för attraktiv arbetsgivare HRC-möte
Nav-projekt Arbetstidsförkortning samt friskvård inom förskola.
Rapport psykosocial skyddsrond
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Arbetsmiljöuppföljning hösten 2018
Revidering SDF Östra Göteborg Arbetsmiljö och hälsa
Adminstrativ utredning
Arbetsmiljö uppföljning 2018
Förslag till ny organisation för SDF Lundby
Verksamhetsplan 2018 Sektor ÄO/HS LSG
Bemanning i balans.
FLG + OC 29 januari 2018.
Systematiskt kvalitetsarbete
Arbetsmiljö Lundby Bibliotek
Nästa steg mot en attraktiv och hälsofrämjande arbetsplats
METOD Strategisk kompetensförsörjning
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Presentationens avskrift:

Uppföljning och revidering av handlingsplaner Perspektiv medarbetare

Idag Återkoppling otillåten påverkan Genomgång av sektorernas uppföljning av sina handlingsplaner Att lyfta i organisationen Planer för hantering av hot- och våldssituationer SBA Förvaltningsövergripande pågående åtgärder Plan för förbättrad arbetsmiljö och minskade sjuktal Ev. Revidering av Frisk och riskfaktorer i Östra Gbg Utvärdering av arbetsmiljöarbetet vår och höst revidering av förvaltningsgemensam handlingsplan.

Otillåten påverkan - återkoppling Genomgång av 2017 gjord Några ändrade Underrapportering? Staden arbetar på förändring av rapportering

Uppföljning och revidering av handlingsplaner UTBILDNING - Riskfaktorer Den handlingsplan som är framtagen av sektorn sedan tidigare gäller även fortsatt, men några tillägg efter höstens uppföljning Brist, undermåliga lokaler, skol- och förskolegårdar. Ny förvaltare LF. Hög faktisk/upplevd arbetsbelastning, olöst vikariesituation, hot och våldssituationer, stora barngrupper, beläggning samt barn/elevers behov Bristande kompetensförsörjning, konsekvenser på alla nivåer, både gällande verksamhetens kvalitet samt arbetsmiljön. Oro kring planerad förskole -, samt skolförvaltning Nya risker hösten 2017 Befarat mörkertal gällande anmälningar arbetskada-tillbud. Fortlöpande info APT. Hot-och våldsplan samt SBA- föreskrifter ska finnas och vara kända av alla medarbetare

Uppföljning och revidering av handlingsplaner UTBILDNING – Friskfaktorer vi har och vill uppnå Friskvård/sociala aktiviteter på arbetstid Tema främjande arbetsmiljö på ledningsgrupp:- regler kring friskvård på arbetstid- goda exempel EC o HR- hälsopott, goda exempel från EC. Tydlighet i organisation och kommunikation Utveckling av mall för uppdragsdialog skola/förskola framtas av arbetsgrupp av förskolechefer och rektorer och diskuteras på VÅRENS SISTA bilaga 6- grupp Förutsättningar för ökat samarbete- inom/utom sektorn samt tvärsektoriellt Gemensamma sociala aktiviteter och utbildning tillsammans med KoF. Diskussion om förutsättningar för samplanering, sprida goda ex. mellan EC. Kollegiala lärandet –ska ske på alla nivåer

Uppföljning och revidering av handlingsplaner ÄLDREOMSORG SAMT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sammantaget har enhetscheferna arbetat med uppföljningen och åtgärdat det som framkom i handlingsplanerna. Delar av frågorna är återkommande och bör vara ett levande över tid. Enhetscheferna önskar mer stöd i arbetet med kort- och långtidssjukskrivna och i disciplinärende. Det flesta verksamheterna har idag ett nytt planeringsverktyg för hemtjänsten, vilket skapar en bättre balans i planering av hemtjänstinsatserna. Fortfarande oklart gällande hemtjänstlokaler i stadsdelen. Många personer vistas i små lokaler, inte alla gånger lokalerna är anpassade till verksamheten. Fortsätta arbetet med att finna en lösning för personalens omklädningsrum i Kortedala Södra/Norra Nattverksamheten/Åtgärdspatrullen är en ny verksamhet som startade i början av oktober. Med nämnd anledning har inte natten/åtgärdspatrullen haft möjlighet till uppföljning

Uppföljning och revidering av handlingsplaner INDIVID OCH FAMILJEOMSORG SAMT FUNKTIONSHINDER Samtliga enheter arbetar aktivt med sina riskanalyser och handlingsplaner Riskfaktorer Gällande hot och våld finns en områdesgemensam handlingsplan nedbruten från förvaltningens handlingsplan. Samtliga enheter med hot och våldsproblematik har en hot och våld plan på enhetsnivå. Det görs även individuella riskbedömningar på brukarnivå som dokumenteras i Treserva. Kompetensutveckling pågår kontinuerligt utifrån områdets kompetensutvecklingsplan. Utifrån områdets reflektionsmodell skall samtliga händelser tas upp på verksamhetsmöte och åtgärder skall vidtagas för att händelsen inte skall upprepas- minimeras. Därefter skall händelserna redovisas på APT. Gällande Bemanningsenheten och vikariefrågan har nu en oberoende utredare gjort en sammanställd rapport gällande förslag till förbättringar. Denna redovisas i oktober. Ännu har inga åtgärder vidtagits utifrån riskerna i våras. Samtliga enheter lyfter vikariefrågan som mycket problematisk.

Uppföljning och revidering av handlingsplaner INDIVID OCH FAMILJEOMSORG SAMT FUNKTIONSHINDER Friskfaktorer vi har Samtliga enheter har möjlighet till hälsofrämjande insatser i form av fysisk aktivitet på arbetstid Flera grupper har under året haft teamsamverkan som P3 m.fl som stöd i grupprocesser.

Uppföljning och revidering av handlingsplaner KULTUR OCH FRITID Generell analys: handlingsplanerna följs och positivt resultat kan ses i medarbetares korttidsfrånvaro och förutsättningar till återhämtning och stresshantering. Område Måltid: hög arbetsbelastning är åtgärdat, långvarig stress med känslan av att inte hinna klart i arbetet är åtgärdat då medarbetare upplever nu att stressen minskat. Den fysiska arbetsmiljöronden visar att det är färre saker att åtgärda. Område Fastighetsservice: handlingsplanen är en återkommande punkt på APT Område KoF: trygghetsplan finns och följs upp, åtgärdsplan för arbetsrelaterad stress finns. Fortsatt arbete med stresshantering i och med förändringar i organisationen samt påfrestning att arbeta i andras lokaler. Friskvårdstimme nyttjas

Uppföljning och revidering av handlingsplaner Ekonomiavdelningen Handlingsplanen revideras kontinuerligt på avdelningens APT. Kommunikationsavdelningen Luften har blivit mycket bättre efter fönsterbyten och genomgång av ventilationen på Förstamajgatan 2B. Bristen på tysta rum är fortfarande efterfrågat, för att kunna gå undan och prata i telefon eller med en besökare. Men arbetsmiljön är mycket bättre sedan gruppen kommit överens om ett par regler: Uppsök ett annat rum om ditt telefonsamtal tar mer än två minuter. Får du besök, bokat eller spontant - ta besöket i ett annat rum istället för som tidigare vid skrivbordet.

Att lyfta i organisationen Perspektiv medarbetare

Att lyfta i organisationen UTBILDNING Brister i kompetensförsörjning kvarstår från vårens uppföljning. Vilket leder till ökad arbetsbelastning. Lokalfrågor - mögel i lokaler, åtgärder från LF sena, ventilationsfrågor. Vid flytt och ombyggnation ökar tryck och belastning på ordinarie verksamhet. Teknik/datorer/nätuppkoppling fungerar ej tillfredsställande. Detta blir en stor stressfaktor. P.G.A sparkrav kan ej kompetensutvecklingsinsatser och personalsociala aktiviteter genomföras i så stor omfattning som var planerat. Detta leder till sämre arbetsklimat/arbetsmiljö.

Att lyfta i organisationen ÄLDREOMSORG SAMT HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Bristande och icke ändamålsenliga lokaler (ventilation, omklädning, hårda golv, belysning, personalutrymme, möteslokaler, möbler) Otrygghet (garage och ute i stadsdelen) Fokus belastningsskador Vakanser pga. rekryteringssvårigheter av legitimerad personal. Lönekonkurrens mellan SDF och kranskommuner Förändrade arbetsuppgifter för administration - införande av LOV

Att lyfta i organisationen INDIVID OCH FAMILJEOMSORG SAMT FUNKTIONSHINDER Arbetsbelastningen upplevs som hög. Område Bistånd och service anser det vara av vikt att fortsätta med en myndighetsgemensam rekrytering som minskat trycket på nyrekrytering och gett enheter med vakanser/ blivande vakanser möjlighet att bemanna dessa. Vikariefrågan gällande timanställda från Bemanningsenheten är fortfarande inte tillfredställande. Samtliga enheter och chefer inom Område Boende, daglig verksamhet och personligt stöd upplever en stor frustration över att inte få ett fullgott stöd i vikarietillsättning. Utöka bemanningsenhetens öppettider, kväll och helg. Avtalets begränsningar måste justeras så det passar verksamheterna (korttidsfrånvaro 14 dagar) Vid vakans kan man inte rekrytera vikarie innan annonsen gått ut

Att lyfta i organisationen KULTUR OCH FRITID Generell analys: renoveringsbehov av kök och matsalar. Utveckla trygghetsarbetet och utveckla samarbete över sektorsgränserna för bättre arbetsmiljö. Område Måltid: renoveringsbehov av kök behövs leder till fysiska påfrestningar under arbetsdagen. Positivt är att många upplever att de kan återhämta sig efter perioder av hög arbetsbelastning. Område KoF: återkommande arbetsmiljöproblemet är besvärliga/hotfulla besökare och att arbeta i lokaler som ägs och förvaltas av annan sektor.

Att lyfta i organisationen Ekonomiavdelningen Inomhusmiljön på Förstamajgatan 2b utifrån inomhusutredningen. Arbetsbelastningen på avdelningen kommer att öka pga. omorganisationen samtidigt kommer bemanningen på ekonomiavdelningen att minska pga. ramanpassning 2018. HR-avdelningen Då verksamheten står inför kostnadsanpassningar behöver prioritering av arbetsuppgifter göras. Detta behöver göras i dialog med övriga chefer så att förväntningar överensstämmer med vad medarbetarna har möjlighet att tillgodose.

Plan för hantering av hot- och våld

SBA –brandskydd

Förvaltningsövergripande fortsatta åtgärder Kompetensförsörjning ESF-satsning - kompetensutvecklingsinsatser Ledarutvecklingsprogram – under planering Kompetensförsörjningsplaner – fortsatt arbete Arbetsbelastning/Återhämtning ESF-satsning –fördjupningsutbildning våren 2018 Stöd till chefer Pilotprojekt – NAV-finansierat Översyn befattningar – ex socialadministratörer, förskoleassistenter, serviceassistenter mfl Centrala handlingsplaner arbetsmiljö – lokalt arbete Lokalförsörjning – undermåliga lokaler Koncept, ramprogram, process för lokalförsörjning Håll i, håll ut. Bedömer ni som vi att detta fortfarande är prioriterade åtgärder? Om ej, vad ska läggas till/tas bort.

Plan för förbättrad arbetsmiljö och minskat sjuktal - Stadenövergripande Två prioriterade områden: Att bidra till hållbara arbetsplatser och verksamheter i Göteborgs Stad genom strategiskt arbetsmiljöarbete. Mål: Styrning av stadens hälso- och arbetsmiljöarbete ska förbättras. Att med fokus på hälsa utveckla kunskaper, metoder och redskap som bidrar till att förbättra det systematiska arbetsmiljöarbetet i stadens verksamheter Mål: Medarbetares och chefers kompetens för att arbeta systematisk med hälsa, arbetsbelastning och återhämtning ska förbättras. Togs i KF 7/12. Yrkande till alla stadsdelar att förvaltning ska implementera planen i verksamheterna. Innebär 8 olika åtgärder. Eftersom vi har projektet, har vi ett försprång gentemot andra. Om ni vill läsa mera, så läs gärna Nuläge och plan. Vi bifogar.

Frisk- och riskfaktorer förvaltningen Friskfaktorer – vi vill uppnå - Gemensamma hälsofrämjande insatser - Hälsofrämjande ledarskap (Förslag på åtgärder: -Närvarande/ tillgänglig chef, Styrning av organisation, Kommunikativt ledarskap, Antal medarbetare per chef) - Känsla av sammanhang, tydlighet i organisation (Förslag på åtgärder: Egenkontroll) Riskfaktorer - Kompetensförsörjning/rekrytering/ bemanning/ frånvaro - Lokaler - Trygghet/ensamarbete/hot och våld Håll i, håll ut. Bedömer ni som vi att detta fortfarande prioriterade åtgärder? Om ej, vad ska läggas till/tas bort. Detta är de frisk- och riskfaktorer som ni kom fram till gemensamt på FSG i samband med vårens arbetsmiljöuppföljning. Tanken är idag att ni ska få sitta tillsammans i grupper en kort stund, läsa igenom handlingsplanerna i lugn och ro och tillsammans fundera över om det är ngr frisk- eller riskfaktorer som ni tycker vi behöver revidera.

Utvärdering av arbetsmiljöuppföljning vår och höst Upplever du som chef att du har tillräcklig information och kunskap gällande: