Menyförslag 2900 kcal Frukost Mellanmål Lunch

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Mats Dürén leg sjukgymnast
Kost, näringslära och sömn
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Kostföreläsning Repetition
MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG Lördag 30 oktober MIDDAG.
Hur mycket mat behöver du?
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kapitel 4 November 2008/Leif Carlsson Om Dina levnadsvanor Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
Kapitel 4 Liv & hälsa i Örebro län år 2008 November 2008/Leif Carlsson Om Dina levnadsvanor Liv & hälsa en undersökning om hälsa, levnadsvanor och.
Diabetes typ 2 Hur kan jag förebygga?
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Främjande av hälsa och lärande genom skolmåltider i ett nordiskt perspektiv. (Prospects for promoting health and performance by school meals in Nordic.
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
NATTFASTA.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Kostanalys - RÄTT MAT VID RÄTT TIDPUNKT GER DET BÄSTA TRÄNINGSRESULTATET.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Senior Alert forum för SÄBO Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Skolår 7, 9 och år 2 gymnasiet
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Energi och Näringsämnen
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Främjande miljöer för lärande, utveckling och hälsa
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
KOST FÖR IDROTTARE.
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Träff 6 Välkomna!.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Förenade i rörelse.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Menyförslag 2900 kcal Frukost Mellanmål Lunch 2,5 d mellanfil 250 gr kvarg 2 portioner bulgur 1 dl basmusli 1 banan 120 g grillspett 1 banan ½ avokado 20 st sötmandel Blandade grönsaker 1 dl hallon ½ dl Tzatziki 1 kokt ägg Knäckemacka med Bregott Mellanmål Middag Kvällsmål 3 dl smoothie 1,5 port couscous 2 st skivor mellangrov smörgås 1 dl basmusli 125 g kycklingfilé Bregott 3 msk hummus 1 st skivor ost Blandad sallad Paprika Knäckemacka med Bregott Barnens behov av energi- och näringsintag per dag baserad på barnens ålder och dygnets aktiviteter som beräknas utifrån antal träningstimmar per dag, sömn, fritid, transport till/från skolan samt tid för studier. Grupp 1 ålder 10-12 år, ca 3 timmar träning/dag (låg/medel/intensivt balett) Flickor BMR (grundförbrukning) 1478 kcal per dag, totalt energiförbrukning ca 2800 kcal/dag Pojkar BMR (grundförbrukning) 1701 kcal per dag, totalt energiförbrukning ca 3200 kcal/dag   Grupp 1 ålder 13-15 år, ca 4 tim träning/dag ((låg/medel/intensivt balett) Flickor BMR (grundförbrukning) 1319 kcal per dag, totalt energiförbrukning ca 2700 kcal/dag Pojkar BMR (grundförbrukning) 1474 kcal per dag, totalt energiförbrukning ca 3000 kcal/dag Summering Genomsnittligt energibehov för dessa elever är ca 2900 kcal/dag Basala energibehov vid vila, organ , lever, hjärna, njurar, blodbildningen, nervsystem. Beror på kön, ålder mängden muskelmassa. BMR bestäms främst av mängden fettfri cellmassa, därför har kvinnor i allmänhet 5-10% lägre bmr eftersom eftersom vi har högre fettinnehåll i cellerna.Hormoner på verkar som tex testoetron som män har, och som ökas vid träning, ju högre andel ju högre förbrukning och det påverkar vår viktminksning positivt. Det här ihop ger den totala energiförbrukningen. Hur lätt är detta att räkna på , det är många rörliga parametrar, vi kan gör en kvalificerad gissning som ett startvärde (2000 kcal, 2500 kcal, 3000 kcal osv), sen får vi prova det i praktiken. Whiteboard. Låt eleverna räkan ut sitt energibehov utifrån en formel. Skriv upp formen på tavlan. Plus låt dem räkna med PAL (PAL= är en aktivitesfaktor som tar hänsn till dygnets olika akt från vila till hård fysisk belastning)