Digitalt först med användaren i fokus

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Gemensamt fokus SamhälleAkademi Utbildning Företag Källa: Tage Dolk.
Advertisements

Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
Nu formas Sveriges innovationsstrategi Statssekreterare Catharina Håkansson Boman SISP Innovationsriksdag Kalmar 10 maj 2011 Ny innovationsstrategi och.
Sidnummer I Nationens tjänst…. Om den nationella katalogen och de nya biblioteksuppdragen Kultur i Väst Regionkonferens Gunilla Herdenberg.
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Från idé till verklighet!
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Landstingsdirektörens stab Forskning och Utveckling, FoU Skapar förutsättningar för människors välfärd samhällets utveckling näringslivets konkurrenskraft.
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
LIKA Ett verktyg för att stötta och underlätta skolornas digitalisering.
Utredningen av den kliniska forskningen. Brister och möjligheter Klinisk forskningHälso- och sjukvård Utbildning ForskningstraditionGod sjukvård Register,
Aktuella frågor på EU-nivå
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Arbetssätt och inflytandestrukturer Nationella referensgruppen 29 mars 2007 Gunnar Sahlin.
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Utmaningar i en digital tid
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Folkbibliotek och e-böcker i KB:s uppdrag
Följa upp läget i landet
Det nationella digitala biblioteket
Lantmäteriets informationsförsäljning
Bibliotekslagen En ny roll för biblioteken
OECD Territorial Review of Sweden
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
PORTFÖLJ blev KOFFERT eller KULTUR- SAMVERKANSMODELL ”En koffert med tydlig packsedel”
Regionalt utvecklingsprogram
Pedagogik för jämställd IT Bidra till jämställdhet i det lokala samt regionala tillväxtarbetet genom att i ett nära samarbete med andra aktörer verka.
Region Norrland Vision och mål för kollektivtrafiken Arbetsmaterial för Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Biblioteksstämma 2007 Viktiga frågor ur KB:s perspektiv 23 november 2007 Gunilla Herdenberg och Gunnar Sahlin.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
”Målet med den regionala tillväxtpolitiken är utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft”. PROP. 2013/14:1 UTGIFTSOMRÅDE.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
D e t r e g i o n a l a u t v e c k l i n g s a n s v a r e t VÄGVALEN ! ”Makten över framtiden” C 01 I Okt 2002.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Sidnummer 1 En biblioteksstrategi för hela Sverige om KB:s uppdrag och arbete Christina Jönsson Adrial 2015 Foto: Jens Gustavsson/KB.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Digital plattform Delaktig kommunikation
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Vad innebär regionbildningen?
KB – Utvidgat uppdrag från 2011
Digitalt först med användaren i fokus
Digitalt först med användaren i fokus
Gunilla Herdenberg Biblioteksstämman 19 nov 2010
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Nu kör vi! Peter Björkman, handläggare Nina Ström, handläggare.
Rättviks kommun ”Här är alla digitala medborgare”
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
E-vägledning under utveckling
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Digitalt först med användaren i fokus - med utgångspunkt i För ett hållbart digitaliserat Sverige – en digitaliseringsstrategi Kerstin Olsson

Innehåll Den här presentationen innehåller: En kort sammanfattning av huvudrubrikerna i regeringens digitaliseringsstrategi För ett hållbart digitaliserat Sverige En kort sammanfattning av regeringens satsning på Digitalt först med användaren i fokus – ett kompetenslyft för folkbibliotekspersonal Roller i projektet Mobiliseringsfas 2018-12-24

För ett hållbart digitaliserat Sverige Delområden D-kompetens D-trygghet D-innovation D-ledning D-infrastruktur Hållbart - målmedvetet - bäst i världen 2018-12-24

D-kompetens - allmänt Förtrogna med digitala verktyg och tjänster Förmåga att följa med och delta i den digitala utvecklingen Tekniska färdigheter och att använda digitala verktyg och tjänster Medie- och informationskunnighet = kunskaper och förmågor som krävs för att finna, analysera, kritiskt värdera och skapa information i olika medier och sammanhang Följa den digitala utvecklingen – anställningsbarhet, innovation och konkurrenskraft 2018-12-24

D-kompetens: Viktiga områden Förmåga och möjlighet att bidra till och delta i det digitala samhället Modernisering av utbildningssystemet Matchning av kompetens Digital kompetens i offentlig verksamhet och i bolag med statligt ägande Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2018-12-24

D-kompetens – bibliotekens roll Förmåga och möjlighet att bidra till och delta i det digitala samhället – alla … oavsett … ska erbjudas förutsättningar … Biblioteken har en viktig roll för att öka den digitala kompetensen hos allmänheten Digital kompetens och medie- och informationskunnighet 2018-12-24

D-trygghet En digital identitet Höga krav på säkerhet Integritet i det digitala samhället Demokratin värnas i digitala medier En trygg och mobil arbetsmarknad Fungerande digitala marknader och trygga konsumenter Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet 2018-12-24

D-innovation Ökat fokus på datadriven och digitalt driven innovation och forskning Förstärkt innovationsklimat för datadriven och digitalt driven innovation Effektiv immaterialrätt Digitalisering för stärkt nationell och internationell konkurrenskraft Ett modernt samhällsbygge 2018-12-24

D-ledning Tydligare statligt ledarskap i förändringen Förenkling genom digitalisering Fortlöpande analys av digital mognad och behov av åtgärder Styrning mot resurseffektivt samhälle med hjälp av digitalisering Förstärkt lokalt och regionalt engagemang Samordning – standardisering - överenskommelser 2018-12-24

D-infrastruktur Förbättrad tillgång till hård infrastruktur Utveckling av mjuk infrastruktur ”Samtidigt kräver digitalisering allt oftare gemensamma lösningar och investeringar. Offentlig sektor ska kunna utbyta information, samarbeta och öka sin effektivitet genom gemensamma lösningar. Samordningen och styrningen av den digitala nationella infrastrukturen behöver därför utvecklas” 2018-12-24

Uppdraget Digitalt först med användaren i fokus Syftet med uppdraget är att främja en ökad digital kompetens hos allmänheten genom att de regionala biblioteksverksamheterna samordnar en utbildning av landets folkbibliotekarier. Biblioteken ska, enligt biblioteks-lagen (2013:801), verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Alla ska vara en del av och känna en grundtrygghet i den digitala samhällsutvecklingen. 2018-12-24

…uppdraget … Delaktighet i demokratin förutsätter idag förmågan att inhämta och värdera kunskap via digitala medier. Medie- och informationskunnighet har därför blivit en allt viktigare kompetens för alla samhällsmedborgare oavsett ålder. Vidare ska folkbiblioteken, enligt bibliotekslagen, verka för att öka kunskapen om hur informationsteknik kan användas för kunskaps- inhämtning, lärande och delaktighet i kulturlivet. 2018-12-24

…uppdraget… Kompetenslyft för all personal vid folkbiblioteken (minst 75% av all personal) Regionbiblioteken noder för kompetens och utveckling Lärplattform – lärresurser för bibliotekspersonalens kompetensutveckling ”Kungl. biblioteket som har en nationell överblick över det allmänna biblioteksväsendet bör därför ges i uppdrag att nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna som kompetens- och utvecklingsnoder.” 2018-12-24

Synpunkter, samarbete och förankring ”Uppdraget ska genomföras efter inhämtande av synpunkter från Statens medieråd, Myndigheten för tillgängliga medier, Statens kulturråd, Sveriges Kommuner och Landsting, landsting och andra berörda aktörer.” ”Folkbiblioteken har också fördelen att de finns i varje kommun i landet och är offentliga platser som har hög trovärdighet.” ”Biblioteken har även genom sina nätverk och sitt samarbete med folkbildningens aktörer och det civila samhället så som Digidelnätverket, möjligheter att bidra till vidsträckt förankring av kompetenslyftet över hela landet.” 2018-12-24

Roller i projektet Projektägare: KB, enhetschef Anna Lundén, Nationell bibliotekssamverkan Projektledare: Kerstin Olsson Samordnare regionbibl: Eleonor Grenholm, Uppsala Styrgrupp KB+Regionbibl.: budget, projektplan, följeforskning, uppföljning Regionbibl.: Noder för kompetens och utveckling - Kunskap, analys, utveckling, förankring, följeforskning, utbildningar etc. Folkbiblioteken: D-handledning, kurser, Digidelcenter, modeller små-stora bibliotek Plattform för lärresurser och digitala tjänster förstudie 2018-12-24

KB:s roll för projektet Samordning och finansiering Webb och transparens Verktyg för rapportering av kompetenslyft Omvärldsbevakning, nationellt, Norden, EU, Internationellt, Översättningar … Forskning – sammanställning, föreläsningar, Samarbete Samarbete mellan myndigheter/roller: Det nationella digitala biblioteket 2018-12-24

Mobiliseringsfas förankringsarbete, planera utbildningar - januari - augusti Regionbiblioteken: samordnare/förändringsledare, självskattningar, analys, planering utbildningar Nationella aktörer SKL – viktigt att förankra i kommuner och regioner Kulturrådet – koppla till stärkta bibliotek Statens medieråd, MTM, MFD, Digidel – överenskommelser – resurser och samverkan Arbetets museum och medierådet, MSB – utställning Det resande demokratilabbet till 30 bibliotek KB – Bibblan bildar – förstudie om lärplattform för bibliotekspersonal Mikoteket.se – Stockholms stadsbibliotek - plattform – utbildningar; IIS – internetkunskap.se, m.fl. 2018-12-24

Digitalt först med användaren i fokus - ett kompetenslyft för bibliotekspersonal E-post: kerstin.olsson@kb.se Telefon 070 007 31 29 digitaltforst.blogg.kb.se Kerstin Olsson