Det är lätt och rätt att återvinna!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Det är lätt & rätt att återvinna!
Jättepandan.
•Vill du vara med och lösa case från organisationer inom ditt ämnesområde? Vill du testa dina kunskaper mot en möjlig framtida arbetsgivare? Tävla med.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Syo PRAO ver. 3.0 Välkommen till presentationen av Syo PRAO Vi kommer att gå igenom de flesta funktionerna i Syo PRAO.
Hur bör samhället organiseras
Samhäll-Europa-tvåornas Danmarksutbyte våren 2004.
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
Ungdomsdialog Alfta 12 maj. LUPP 2010 Vad är LUPP? Hur ska vi få länets högsta svarsfrekvens? Vad gör elevråden? Information från respektive elevråd U-råd.
Presentation om klimatet från Världens kurs Klimat och miljö
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Hur man beställer produkter och blir lojal kund..
Ett material från Migrationsverket 2015 Här kan den som gör presentationen lägga in sitt namn.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Linné delade in djuren och växterna
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
Utrotningshotade djur
Leoparden Leoparden är ett av dom fyra stora kattdjuren i familjen Panthera. Leoparden är en väldigt duktig klättrare och kan bli upp till 1- nästan 2.
En kul tävling för alla som vill spara energi av bara farten E SK En snabb väg mot lägre energiförbrukning.
Korpen INNEBANDYCUPEN november 2009 Ring för Info/anmälan Inbjudan till: Årets roligaste Innebandy-Cup Komplett inbjudan och info på:
IdrottslyftskonferensDomare Välkommen. Domarutbildning då & nu. Tidslinje – Utbildning. Material, skolor etc. Schemaläggning Utbildningsskyldighet.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Lektionsmaterial Inför ert deltagande i Energikicken 2015.
Lektionsmaterial Inför ert deltagande i Energikicken 2015.
Befolkningslära = demografi
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Det är lätt & rätt att återvinna!
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Ett material från Migrationsverket 2016 Här kan den som gör presentationen lägga in sitt namn.
Visa ditt stöd för klimatavtalet genom att släcka lyset i 60 minuter Den 28 Mars
BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Skapa en lek för alla. VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE! Vem utser ett biosfärområde? Ett biosfärområde utses till biosfärområde av Unesco,
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Kriminalvårdens friskvårdskampanj
Webbanmälan till högskolestudier HT 2016
Det är lätt & rätt att återvinna!
Avvikelsehantering En säker verksamhet = en säker arbetsmiljö!
Denna pristävling pågår mellan den 21 augusti och den 25 september
Föräldramöte 09 röd
Denna pristävling pågår mellan den 25 september och den 25 oktober
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
Denna pristävling pågår mellan den 25 oktober och den 24 november
Geografi Henrik Carlsson.
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Lathund för track & field anmälan
Det är lätt & rätt att återvinna!
Redovisa match 3 senast den 8 februari 2019 på mina sidor
INTRODUKTION SKOLKLASSIKERN
FLODHÄST.
TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.
Bättre hälsa och kul på jobbet!
Bättre hälsa och kul på jobbet!
Det är lätt & rätt att återvinna!
Att använda nya Olweus dataweb Uppdaterat 17e oktober 2011
Redovisa match 3 senast den 6 mars 2020 på mina sidor
TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.
Bättre hälsa och kul på jobbet!
TÄVLINGSMOMENT SIMNING
Det är lätt och rätt att återvinna!
TÄVLINGSMOMENT CYKEL VÄTTERNRUNDAN.
Hej användare! Välkommen till nya mallar.
Hej användare! Välkommen till nya mallar.
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Det är lätt & rätt att återvinna!
Det är lätt & rätt att återvinna!
Det är lätt & rätt att återvinna!
Presentationens avskrift:

Det är lätt och rätt att återvinna! Hej!

Antar du utmaningen? Det är lätt och rätt att återvinna!

Kartonkikilpailu i Finland och Sverige Tävlingen är öppen för alla elever från skolår 1-6 i Finland och från förskola till årskurs 6 i Sverige. I år körs tävlingen samtidigt i Finland och Sverige för första gången. Allt för att öka återvinningen av dryckeskartong. Ni kommer kunna följa delar av den svenska Kartongmatchen från https://kartongmatchen.se/kartonkikilpailu/tietoa-ruotsalaisesta-kartonkikilpailusta-2/ och få inspiration av deras inskickade uppgifter. På startsidan kan ni se återvinningsgraden i de båda länderna just nu!

Kartonkikilpailu 2018: Var med och ta upp matchen för en ökad återvinning av dryckeskartonger! Det är många dryckeskartonger som inte återvinns! Det vill vi nu ändra på! I år tar vi upp matchen för att öka återvinningen ännu mer. Anmäl er redan idag till tävlingen Kartonkikilpailu 2018 som är öppen för alla elever i skolår 1-6. Årets tävling pågår till och med den 8 februari 2019. Tävlingen är uppdelad i en introuppgift och tre obligatoriska matcher. Alla som genomför tävlingen erhåller diplom och är med och deltar i utlottning av fina priser och överraskningar från Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. I introuppgiften bidrar Tetra Pak med 10 cent till ett av WWF:s naturvårdsprojekt som varje elev själv väljer efter genomfört quiz. Hur mycket pengar respektive djur erhåller hittar ni på kartongmatchens förstasida. I varje match kommer ni utmanas i ett snabbhetspris. Detta är helt frivilligt, men innebär att ni har chans att vinna ytterligare fina priser från Tetra Pak med kunder och Världsnaturfonden WWF om ni redovisar matcherna innan bestämda datum. För att sätta tävlingen och återvinning av dryckeskartong i ett sammanhang finns ett framtaget inspirationsmaterial med PowerPoint-presentationer, elevövningar och filmer. Vid anmälan erhåller du och dina elever/ ett kostnadsfritt välkomstpaket. Välkommen in i matchen!

Vad ska man göra? Vinnare? Tävlingsperiod? Tillsammans ska vi hjälpas åt för att öka återvinningen av dryckeskartonger Vinnare? Lottas ut den 8 februari 2019 bland alla klasser i skolår 1-6 som på Mina sidor registrerat aloitustehtävän + kilpailutehtävät 1-3 Kierrätämme! Kierrätyskampanja! Kerro sadalle! Tävlingsperiod? 16 augusti 2018 – 8 februari 2019 All information om tävlingen hittar ni på www.kartonkikilpailu.fi

Kartonkikilpailu samartbetar med Världsnaturfonden WWF – Aloitustehtävä Tillsammans/enskilt/ i grupp, lär ni er om de tre olika djuren, ringsäl, snöleopard och isbjörn. Ni lär er mer om dryckeskartong i ett quiz. Eleverna väljer vilket naturvårdsprojekt de vill lägga sin röst på. 1 elev = 1 röst = 10 cent Världsnaturfonden WWF arbetar för att utrotningshotade djur som t.ex. saimenvikare, snöleopard och isbjörn ska finnas kvar i framtiden. Introuppgiften (Aloitustehtävä) är obligatorisk och det är du som pedagog som bestämmer när den är genomförd. Uppgiften sker i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Kartongmatchen genomförs i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Världsnaturfonden WWF arbetar för att utrotningshotade djur som t.ex. ringsälen, snöleoparden och isbjörnen ska finnas kvar även i framtiden. I introuppgiften väljer varje barn/elev vilket av WWFs naturvårdsprojekt de vill lägga sin röst på. Tetra Pak omvandlar rösten genom att skänka 10 cent per röst till respektive naturvårdsprojekt! På sajten hittar ni den quiz som ni ska göra – den hittar ni enkelt på https://kartonkikilpailu.fi/quiz-kartongmatchen-2018/ Ni kan läsa mer om de olika djuren här eller klicka på deras namn på sidan http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125857-snoleopard eller https://wwf.fi/mediabank/10326.pdf Snöleoparden lever vanligen i höga berg med lite vegetation i Asien där få människor bor. Detta gör att att man vet väldigt lite om snöleoparden. Fåren som snöleoparden äter är oftast de enda som ser djuret och då bara i någon kort sekund precis när det anfaller. Snöleoparden räknas till de stora kattdjuren, som lejon och tiger, men har samtidigt det gemensamt med små kattdjur att den inte kan ryta. Den blir 120-160 cm lång och har sedan ytterligare en svans som är ca 90 cm. Deras vackra päls är en anledning till att det är stor tjuvjakt på dem. http://www.wwf.se/wwfs-arbete/arter/1125759-isbjorn Isbjörnarna är iscoola nallar som tassar omkring på Arktis. De har svart hud och vita hårstrån. Klimatförändringarna gör att sommarisen smälter snabbare och snabbare, och då får isbjörnarna svårt att fånga mat och hitta någonstans att bo. https://wwf.fi/mediabank/9565.pdf Saimenvikare är en av de mest sällsynta sälarna i världen. Den bor bara i Finland, så försvinner den ifrån Saimen, försvinner den ifrån hela världen. Den är 130-145 cm lång och väger mellan 50-90 kg (beroende på säsong). Saimenvikaren hotas av klimatförändringarna då den är beroende av snö och is då den gräver grottor där de sedan föder och diar sina ungar. Ytterligare ett hot är fiskenäten som de lätt fastnar i och dör.

1. Tehtävä Kierrätämme Återvinn dryckeskartonger hemma! Tillsammans med klassen besöker ni sedan en återvinningsstation eller motsvarande. Dokumentera ert besök i bild eller med film. Snabbhetspris – Redovisa match 1 innan den 12 oktober! Då har ni chans att vinna extra priser från Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Läs mer här om tehtävästä 1

Kierrätyskampanja 2. Tehtävä Gör en mjölkförpackningskampanj för att få fler att återvinna mer! Vilket är ditt/ert bästa tips? Snabbhetspris – Redovisa match 2 innan den 30 november! Då har ni chans att vinna ytterligare priser från Tetra Pak, Eckes-Granini och Världsnaturfonden WWF. Läs mer här om tehtävästä 2

3. Tehtävä Kerro sadalle En tom dryckeskartong är inte skräp, utan värdefull råvara för nya produkter. Genom att återvinna dem sparar du på resurser och minskar både energianvändningen och din egen miljöpåverkan. Tänk om alla visste det! Hjälp oss sprida kunskapen! Snabbhetspris – Redovisa match 3 innan den 25 januari 2019! Då har ni chans att vinna fina priser från Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Läs mer här om tehtävästä 3

Vad kan man vinna? Hjälp till en grönare skola värt 1 000 Euro (årskurs 1-2) Ett bidrag på 1000 Euro till en önskeresa (årskurs 3-6) Picknick-filtar till klassen Gåva från Världsnaturfonden WWF Pssst… i varje match finns ett snabbhetspris då klassen har möjlighet att vinna ytterligare priser!

Låt oss återvinna mer! För mer information om tävlingen www.kartonkikilpailu.fi