Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Det är lätt & rätt att återvinna!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Det är lätt & rätt att återvinna!"— Presentationens avskrift:

1 Det är lätt & rätt att återvinna!
Hej på er! Sid 6 i kunskapsmaterialet. Vi behöver hushålla med jordens resurser. Diskutera hur vi kan göra detta. Minska energiförbrukningen, utsläppen, sopor. Att återvinna material är ett steg.

2 Varför finns förpackningar?
Vad är en dryckeskartong? Sidan i kunskapsmaterialet. Diskutera dessa frågor med eleverna. Förpackningar finns till för att förenkla hantering och användning och för att skydda innehållet tills det är dags att konsumera. Det finns kartong, plast, glas, metall, papper. Dryckeskartonger är alla kartongförpackningar för mjölk, fil, juice, grädde, krossade tomater, bönor, kattmat och annat. Dessa förpackningar består av kartong som på in- och utsidan är täckt med en tunn plastfilm för att bli vätsketät. En del dryckeskartonger har även ett tunt aluminiumskikt (t.ex. förpackningar för juice, bönor & kattmat) för att förhindra att syre och ljus läcker in och förstör produkten. Detta gör att man kan frakta och förvara förpackningen i rumstemperatur utan att innehållet blir förstört. Vilka sorters förpackningar finns det? Varför ser vi ut som vi gör? Vad består vi av?

3 Viktig för miljön & djuren
Vad är skogen bra för? Leka Uppleva naturen Viktig för miljön & djuren Råmaterial till nya produkter Sidan 8 i kunskapsmaterialet. Eleverna kan fundera på varför skogen är bra. Kartong är en naturlig produkt från en resurs som växer av sig självt, skogen. Genom fotosyntesen utnyttjar träden solenergi för att växa. Om man hela tiden planterar nya träd när man tar ner ett så mår skogen bra och växer. Skogen är dessutom ett levande ekosystem som är viktigt för diverse växt-, djur- och insektsarter. Skogen bidrar på ett positivt sätt till jordens klimat och ekologi. Att använda skogen som råvarukälla är smart eftersom träden växer upp igen. Det finns många andra material som inte förnyas på detta sätt. Trä och papper är därför en förnybar resurs. Visste du att jag kommer härifrån?

4 Jag är helt slut! Vad ska du göra då? Psst nu blir det film!
Gå igenom vad man ska göra med tomma förpackningar. Hur gör de hemma? När en kartongförpackning är slut kan den sköljas av snabbt i kallt vatten och sedan torkas, en torr förpackning luktar inte. Om man plattar ihop den tar den inte lika mycket plats och är lättare att transportera när man sedan tar den till återvinningen. Sugröret till en förpackning kan du stoppa ner i förpackningen så återvinns de tillsammans. Då är risken mindre att sugröret råkar komma på villovägar… Titta på ”En liten film om återvinningen”. Psst nu blir det film! En liten film om återvinning

5 Vad betyder återvinning?
Varför återvinna? Vad betyder återvinning? Vad kan man återvinna? Sidan 6 i kunskapsmaterialet. Diskutera med eleverna varför vi ska återvinna. Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi behöver minska vår energiförbrukning, utsläppen och mängden sopor. Att materialåtervinna sparar resurser och minskar energianvändningen. Fråga vad eleverna återvinner hemma. Exempel på återvinning i vardagen: fil-/mjölk-/yoghurt/juice-/smörpaket, schampoflaskor, kaviartub, pizzakartong, konservburkar, syltburkar, läskflaskor, plastpåsar, plastfolie, chipspåsar.

6 Hur funkar det på återvinningsstationen?
Hur många olika typer av fack finns det? Låt eleverna fundera på hur det går till på återvinningsstationen. Hur ser återvinningsstationen ut där de bor eller sorterar de hemma? Finns det någon på förskolan/skolan? Hur ser återvinningsstationen ut där du bor? Hitta din närmaste återvinningsstation här

7 Förpackningens resa – hur går det till?
5. 1. Insamling på återvinningsstationen. Nya produkter 2. Förpackningar packas i balar för transport. 4. Sidorna i kunskapsmaterialet. 1 – Den använda förpackningen sorteras som pappersförpackning och om den har en skruvkork, skruva gärna av den och sortera korken som plast. 2 – Förpackningen transporteras till ett pappersbruk. 3 – Där läggs förpackningarna i vatten och rörs runt till fibrerna sväller och lossnar från plast och eventuellt aluminium lager. 4 – Pappersfibrerna från kartongen går på så sätt att separera från plasten och eventuellt aluminium. Det är då lätt att ta hand de olika sorternas material. 5 – Pappersfibrerna blir till ny pappersmassa som blir ny kartong. Plasten och aluminium kan också bli till nya produkter. I dagsläget i Sverige går det till energi som används för att driva pappersbruket. Energin som produceras behövs främst för att torka bort vattnet från den blöta pappersmassan så det kan bli till ny kartong. Material separeras 3. På pappersbruket blandas förpackningarna med vatten.

8 Det är lätt att återvinna dryckeskartonger
Tänk er en mixer… fast mycket större! Vad händer här? papper plast aluminium Sidan 11 i kunskapsmaterialet. I själva verket är det väldigt enkelt att återvinna kartongförpackningar – med hjälp av vatten och omrörning separeras pappersfibrerna från plasten och kan samlas ihop och bli till nya produkter. Det fungerar lite som en hushållsmixer, fast mycket större. In kommer förpackningar och ut ur den kommer papper och plast (PolyAl). Titta på filmen från pappersbruket Fiskeby Board i Norrköping, som återvinner kartongförpackningar. Psst! Filmtajm! Återvinning av dryckeskartong

9 Dryckeskartongerna får nytt liv!
Vad kan vi göra av återvunnen kartong? Sidan 11 i kunskapsmaterialet, även powerpointen ”En dryckeskartongs livscykel” bland Kartongmatchens inspirationsmaterial. Eleverna kan fundera på vad som kan göras. Det kan bli: flingpaket, pizzakartonger, kartongrör till hushållspapper, kuvert, skrivpapper, toapapper, äggkartonger. Mjölk- och juiceförpackningar görs inte på återvunna fibrer utan nya oanvända. Därför är det viktigt att de använda förpackningarna lämnas in till återvinning – så de kan bli nya produkter. Kvaliteten på de pappersfibrer som används i dryckeskartongförpackningar är mycket hög och är därför en värdefull råvara.

10 Hur mycket återvinner vi?
Varför är det så tror du? Visste du att? Vi återvinner bara en tredjedel av alla dryckeskartonger, dvs för t ex mjölk, fil & juice. Sida 7 i kunskapsmaterialet. Vi återvinner ungefär 4/5 av alla pappersförpackningar totalt, men bara en tredjedel av dryckeskartongförpackningarna. Varför är det så? Kladdigt? Luktar? Attityd? Vad kan man göra åt det? Hur kan vi bli bättre? Vi återvinner 77,5% metall, 92,8% glas och 42,2% plast. Titta på filmerna om återvinning av olika typer av förpackningar och material. Anledningen att så mycket som 4/5 av alla pappersförpackningar samlas in är främst att företag använder många pappersförpackningar (t ex wellpapplådor, kartongtråg och omslagspapper) och i och med att det är så stora volymer är det lättare för dem att skicka allt till rätt plats och de vet att det är viktigt att återvinna material. I hushållen vet inte alla att det är så viktigt med återvinning och många vet inte heller att man kan återvinna dryckeskartonger. Hur kan vi öka återvinningen? Vad kan du göra? Titta här på hur plast, glas, papper, tidningar & metall återvinns

11 Antar du utmaningen och deltar i…
Från 16 augusti 2018 och fram till och med 8 februari 2019 kan ni deltaga i en tävling för förskola samt årskurs F-6 - ”Kartongmatchen”.

12 Kartongmatchen 2018 i Sverige och Finland
De senaste åren har barn och elever i Sverige deltagit i Kartongmatchen Tävlingen är öppen för alla från förskola till årskurs 6 i Sverige och i Finland skolår 1-6. I år körs tävlingen samtidigt i Finland för första gången. Allt för att öka återvinningen ännu mer. Ni kommer kunna följa delar av den finska Kartongmatchen från och få inspiration av deras inskickade uppgifter. På startsidan kommer ni se återvinningsgraden i de båda länderna just nu! I år är det första gången Kartongmatchen körs utanför Sverige. Parallellt med den svenska Kartongmatchen kommer den även att pågå i vårt grannland Finland. Allt för att öka återvinningen och inspirera varandra. På startsidan av kommer ni se återvinningsgraden (just nu) i de båda länderna. Vill ni veta mer om den finska Kartongmatchen eller se de finska elevernas inskickade bidrag i de olika matcherna, gå in på

13 Kartongmatchen 2018: Var med och ta upp matchen för en ökad återvinning av dryckeskartonger! De senaste åren har närmare elever och förskolebarn deltagit i återvinningstävlingen Kartongmatchen. Tillsammans har de hjälpt till med att öka återvinningen av dryckeskartong till en tredjedel! Det är bra, men fortfarande är det många dryckeskartonger som inte återvinns! Det vill vi nu ändra på! I år tar vi upp matchen för att öka återvinningen ännu mer. Anmäl er redan idag till tävlingen kartongmatchen 2018 som är öppen för förskola och grundskola F-6. Årets tävling pågår till och med den 8 februari Tävlingen är uppdelad i en introuppgift och tre obligatoriska matcher. Alla som genomför tävlingen erhåller diplom och är med och deltar i utlottning av fina priser och överraskningar från Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. I introuppgiften bidrar Tetra Pak med 1 kr till ett av WWF:s naturvårdsprojekt som varje elev/förskolebarn själv väljer efter genomfört quiz. Hur mycket pengar respektive djur erhåller hittar ni på kartongmatchens förstasida. I varje match kommer ni utmanas i ett snabbhetspris. Detta är helt frivilligt, men innebär att ni har chans att vinna ytterligare priser från Tetra Pak, Skånemejerier, Arla, Norrmejerier och Världsnaturfonden WWF om ni redovisar matcherna innan bestämda datum. För att sätta tävlingen och återvinning av dryckeskartong i ett sammanhang finns ett framtaget inspirationsmaterial med faktafolder, sagor, PowerPoint-presentationer, elevövningar och filmer. Vid anmälan erhåller du och dina elever/förskolebarn ett kostnadsfritt välkomstpaket. Välkommen in i matchen!

14 Vad ska man göra? Vinnare? Tävlingsperiod? Tillsammans ska vi hjälpas
åt för att öka återvinningen av dryckeskartonger Vinnare? Lottas ut den 8 februari 2019 bland alla förskolor, F-3 och 4-6 som på Mina sidor registrerat Introuppgift + de 3 matcherna Vi återvinner! Återvinningskampanjen! Berätta för 100! Tävlingsperiod? 16 augusti 2018 – 8 februari 2019 Här presenteras kort information kring tävlingen, vad man ska göra, när man kan tävla. Det kommer även finnas snabbhetspriser i matcherna där barnen/eleverna kan tävla om fina priser och överraskningar för hela förskoleavdelningen/klassen. Mer information om snabbhetspriserna finns på länk och kommer att skickas ut som nyhetsbrev till de pedagoger som anmält sig. All information om tävlingen finns på: All information om tävlingen hittar ni på

15 Introuppgift Tillsammans/enskilt/ i grupp, lär ni er om de tre olika djuren, tigern, havssköldpaddan och isbjörnen. Ni lär er mer om dryckeskartong i Panda Planets quiz. Barnen/eleverna väljer vilket naturvårdsprojekt de vill lägga sin röst på. 1 barn/elev = 1 röst = 1 kr Introuppgiften är obligatorisk och det är du som pedagog som bestämmer när den är genomförd. Uppgiften sker i samarbete med Världsnaturfonden WWFs barnverksamhet Panda Planet. pandaplanet.se är en GRATIS sajt för djur och naturintresserade barn och unga och framförallt anpassat för dig mellan 8-13 år. Här får du på ett lättsamt och roligt sätt lära dig mer om allt från isbjörnar och tigrar till mer okända arter. Men du får också lära dig mer om miljön på vår planet och vad som krävs för en hållbar utveckling. På sajten hittar ni den quiz som förskolan/skolan ska göra – den hittar ni enkelt på så fort tävlingen startar. Det finns en anpassad för förskola och en för skola. Ni kan läsa mer om de olika djuren här eller klicka på deras namn på sidan: Isbjörnarna är iscoola nallar som tassar omkring på Arktis. De har svart hud och vita hårstrån. Klimatförändringarna gör att sommarisen smälter snabbare och snabbare, och då får isbjörnarna svårt att fånga mat och hitta någonstans att bo. Tigern är världens största kattdjur. Kroppen kan bli mer än 3 meter och sedan svans på den! Ränderna på tigern berättar vilken tiger det är, då varje tiger har sitt eget mönster. Precis som vi människor har ett eget fingeravtryck. Trots att tigern är en tuffing är den utrotningshotad. Människan är tigerns största hot då vi bland annat jagar den för dess fina päls och förstör skogarna de lever i. Havssköldpaddan har funnits i över 100 miljoner år! De kan bli väldigt gamla, över 100 år. De lever hela sitt liv i havet, men föds på land då äggen läggs i gropar på stranden. Idag finns det mängder med hot som gör att havssköldpaddan har det tufft. I våra hav finns mängder med plastpåsar som havssköldpaddan tror är mumsiga maneter. När de äter plasten kvävs de. På stränder där äggen ska kläckas byggs det hotell, man fångar havssköldpaddor för att sälja som souvenirer och mat och dessutom fastnar de i fiskenät. pandaplanet.se är en GRATIS sajt för barn och unga som är intresserade av djur och natur.

16 Återvinn dryckeskartong hemma!
Tillsammans med förskolan/klassen besöker ni sedan en återvinningsstation. Dokumentera ert besök i bild eller med film. Snabbhetspris – Redovisa match 1 innan den 12 oktober! Då har ni chans att vinna extra priser från Skånemejerier, Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Läs mer här om match 1 Match 1 består av två olika delar. Första delen i match 1 är olika för förskola och F-6. Del 1 innebär att barnen ska hjälpa till med återvinningen av dryckeskartonger i hemmet och i del 2 ska delar av eller hela förskoleavdelningen/klassen dokumentera ett besök på en återvinningsstation. Återvinningen behöver inte ske på en återvinningsstation då tillgängligheten är varierande beroende på var man bor. Det fungerar lika bra med förskolans/skolan återvinningsplats/återvinningsrum, en plats där dryckeskartongerna senare kommer att åka/köras iväg till återvinning.

17 Gör en mjölkförpackningskampanj för att få fler att återvinna mer!
Vilket är ditt/ert bästa tips? Snabbhetspris – Redovisa match 2 innan den 30 november! Då har ni chans att vinna ytterligare priser från Arla, Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Läs mer här om match 2 Gör en mjölkförpackningskampanj för att få fler att återvinna mer! I match 2 ska barnen/eleverna designa en egen återvinningskampanj som skulle kunna tryckas på baksidan av en mjölkförpackning. Varje förskoleavdelning eller klass får tävla med max tre bidrag.

18 En tom dryckeskartong är inte skräp, utan värdefull råvara för nya produkter. Genom
att återvinna dem sparar du på resurser och minskar både energianvändningen och din egen miljöpåverkan. Tänk om alla visste det! Hjälp oss sprida kunskapen! I match 3 ska förskoleavdelningen/klassen sprida budskapet om återvinning på bästa sätt till så många som möjjigt. Tillsammans ska de fundera ut på vilket sätt de vill göra. Vill ni ha tips, klicka in på match 3 på Dokumentera hur ni sprider budskapet i bild med text eller film. Snabbhetspris – Redovisa match 3 innan den 25 januari 2019! Då har ni chans att vinna fina priser från Norrmejerier, Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Läs mer här om match 3

19 Vad kan man vinna? Förskolan Åk F-3 & 4-6
Hjälp till en grönare förskola värt kr Picknick-filtar till avdelningen Gåva från Världsnaturfonden WWF Åk F-3 & 4-6 Hjälp till en grönare skola värt kr (F-3) Ett bidrag på kr till en önskeresa (4-6) Picknick-filtar för klassen Gåva från Världsnaturfonden WWF Snabbhetspriserna varierar beroende på match. Vinnarna i förskola, F-3 och 4-6, publiceras och kontaktas efter avslutat datum för snabbhetspriset. Vinnande förskoleklass får: Hjälp till en grönare förskola värt kr Picknick-filtar till avdelningen Gåva från Världsnaturfonden WWF Vinnande klasser i F-3 samt 4-6 får: Hjälp till en grönare skola värt kr (F-3) Ett bidrag på kr till en önskeresa (4-6) Picknick-filtar till klassen Pssst… i varje match finns ett snabbhetspris då förskolan/skolan har möjlighet att vinna ytterligare priser!

20 Lycka till med återvinningen hälsar Tetra Pak, Skånemejerier, Arla, Norrmejerier, Världsnaturfonden WWF & Panda Planet och djuren! Hälsa gärna på oss på


Ladda ner ppt "Det är lätt & rätt att återvinna!"

Liknande presentationer


Google-annonser