Övervakningskommittén

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En sektorsövergripande biogasstrategi
Advertisements

Östersund 17 september 2013.
Biogasutlysningen vid Energimyndigheten
Klimatsäkra samhället
Landsbygdsprogrammet
LANDSBYGDSPROGRAMMET Bakgrund Landsbygdsprogrammet är ett verktyg för att nå målen för landsbygdspolitiken. Programmet innehåller satsningar.
Insatsvaror, el, värme, etc.
Ekonomi i olika klimatåtgärder Klimatkollen Nässjö 18 april 2012.
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
Träff Landsbygddepartement SJV 19/ Sid 2 | LRF Kött Mål •Skapa förutsättningar för en lönsam tillväxt •Konkurrenskraftig svensk grisköttsproduktion.
Fjärrvärmeprognos 2015 och Fjärrvärmen i framtiden
GasKlart – fordonsgas i Umeåregionen
Fossilbränslefri region
Kalmar län Landareal km2 (3%) Skogsmark 64,5%
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
EU;s sammanhållningspolitik Ny strategi Europa 2020 ersätter Lissabonstrategin Tillväxt o sysselsättningsstrategi Fokus på smart, hållbar och inkluderande.
Klimatkollenkurs 18 april 2012 Pernilla Kvarmo Jordbruksverket.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Gödselbaserad Biogas i Kalmar län Ingela Nilsson Nachtweij.
Swedish Biogas International
Biogas – en nationell angelägenhet
Snart går Luleås bussar på biogas
Sveriges första anläggning för flytande biogas
Tekniska verken i Linköping
Färdplan 2050 Viktor Rydell. Global nivå Vid FN:s klimatkonferens i Cancún 2010 åtog sig alla industriländer att ta fram nationella långsiktiga strategier.
Prospekt - Biogas Färs -Röddinge. Tillståndsansökan för lokalisering till Röddinge Nio tänkbara lokalisering i Sjöbo och Tomelilla har studerats Samråd.
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Landsbygdsprogrammet och Havs – och fiskeriprogrammet
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRFs Energistrategi SERO:s Energiseminarium Carl Wachtmeister Ordf Energiföretagande o miljöutskottet.
Hur långt åker man på en koskit?
Ekonomi i rådgivningen Introduktionskurs Linköping 6-7 nov 2013.
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
- Erfarenheter och råd Produktion av el och värme från biogas
BIOGAS VÄST Vision och strategi för omläggning till biogas i transportsektorn Sören Kviberg, Ordf i Miljönämnden, Västra Götalandsregionen.
Länsträff Miljö och hälsoskyddshandläggare Västerås den 27 maj 2008 Klimat- och energistrategi för Västmanlands län -ett regeringsuppdrag.
Energieffektiviseringsstöd, Pilotlänsuppdrag, Färdplan 2050 och Klimatsamverkan Skåne.
Nya Landsbygdsprogrammet
1 Satsning på biogas i Kalmar län - vad behöver ske för att få igång produktionen? Oskarshamn Ola Rosén, Grontmij.
Uthållig kommun i Kalmar län Möjligheterna att producera biogas från kommunalt avfall Emmaboda Stefan Svenaeus Regionförbundet i Kalmar.
Biogas – nya substrat från havet Slutkonferens i Kalmar 7 februari 2013.
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna 50 mkr för 2007 Länsstyrelserna - ansökningar och beslut Projekt inom affärsutveckling och.
Miljödepartementet Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Miljödepartementet.
Skara Energi AB Helägt bolag av Skara kommun Skara Energi AB är kommunens infrastrukturbyggare. Elnät Fjärrvärme Vatten Avlopp Bredband Biogas Renhållning.
Teknologisk utveckling i Kina: trender och implikationer Fredrik Sjöholm Institutet för Näringslivsforskning.
Greppa Näringen framåt, Vad är på gång? Skövde Stina Olofsson, Jordbruksverket.
Klimatklivet – lokala klimatinvesteringar lokala investeringar för största möjliga klimatnytta Klimatklivet, lokala klimatinvesteringar – Möjligheten att.
En del av regeringens satsning på klimatarbetet..
Information om stöd till företag Länsstyrelsen Västernorrland Kerstin Wiklund Handläggare näringslivssektionen.
Det är aldrig roligt att spara Genom att ta tag i problemen skapar vi en bättre framtid!
Delprojekt 1:1- Projektbidrag via länsstyrelserna
Insatsvaror, el, värme, etc.
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Miljö och Innovations- Akademin Nanna Wikholm nanna
Nobelmötet 2016 Ingela Valeur, Miljöstrateg
Pilotlän för grön utveckling
1,9 miljarder Höstbudgeten föreslår förlängning till 2020 Störst klimatnytta per investerad krona Naturvårdsverket tar besluten.
Nätverk för energieffektivisering (EEnet)
Statligt investeringsstöd för solceller
Annika Varghans och Maria Saxe, Länsstyrelsen Dalarna
Miljömålen består av tre slags mål
Utredning styrmedel biogas
Produktion, handel och transport
Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare e-hälsa
Förstudie Otålighet Läsa redan beslutade Intervjua aktiva och berörda
Alla delar av årsrapporten har skickats ut för 2 veckor sedan
Miljömålen består av tre slags mål
Riksdagspartierna och energipolitiken
Insatsvaror, el, värme, etc.
Presentationens avskrift:

Övervakningskommittén 180522 Aktuellt om biogas Övervakningskommittén 180522

Substrat – kolkälla Metan Syrefri miljö Värme

Olika sätt att dela in biogasen Typ av anläggning: Gårdsanläggning Samrötningsanläggning Avloppsreningsverks-biogasanläggning Typ av substrat: Gödsel Matavfall Rester från livsmedelsindustrin Slakterirester Avloppsslam Användning av metanet: Fordonsgas (OBS! Kräver dyr uppgradering El och värme

Problem med biogasen idag: Grundproblemet är låg lönsamhet på grund av (för) låga el- och oljepriser De anläggningar som gör uppgraderad gas möter en importerad biogas med höga subventioner

”Dansk biogas konkurrerar ut inhemsk” Dansk biogas får 0,64 kr i stöd per kWh (Jfr med 0,4 kr i Sverige- bara för gödsel) Dansk biogas har rätt till skattebefrielse i Sverige

Problem med biogasen idag: Grundproblemet är låg lönsamhet på grund av (för) låga el- och oljepriser De anläggningar som gör uppgraderad gas möter en importerad biogas med höga subventioner Några anläggningar –OBS! endast ett fåtal - har fått problem med gödselgasstödet (ett nationellt produktionsstöd för den del av gasen som produceras från gödsel) och hantering av statsstödsreglerna

Problem med biogasen idag: Grundproblemet är låg lönsamhet på grund av (för) låga el- och oljepriser De anläggningar som gör uppgraderad gas möter en importerad biogas med höga subventioner Några anläggningar –OBS! endast ett fåtal - har fått problem med gödselgasstödet (ett nationellt produktionsstöd för den del av gasen som produceras från gödsel) och hantering av statsstödsreglerna Det finns fortfarande tekniska problem med flera gårdsanläggningar som är pilotanläggningar EUs regler i förnybart-direktivet sätter stopp för grödor som substrat

Problem med biogasen idag: Grundproblemet är låg lönsamhet på grund av (för) låga el- och oljepriser De anläggningar som gör uppgraderad gas möter en importerad biogas med höga subventioner Några anläggningar –OBS! endast ett fåtal - har fått problem med gödselgasstödet (ett nationellt produktionsstöd för den del av gasen som produceras från gödsel) och hantering av statsstödsreglerna Det finns fortfarande tekniska problem med flera gårdsanläggningar som är pilotanläggningar EUs regler i förnybart-direktivet sätter stopp för grödor som substrat Tillståndsprocess som kan variera mellan län i tid och omfattning. OBS! gränsen för tillstånd har höjts så gårdsanläggningar klarar sig utan tillstånd

Utmaningar i landsbygdsprogrammet Mycket hög ambitionsnivå ”Konkurrens” med Klimatklivet Upplevd byråkrati Inget förskott- ligga ute med pengar Stora problemet är ändå lönsamhet och de övriga nämnda faktorerna

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om. Klimatklivet ska ge stöd till de åtgärder som har störst klimatnytta. Därför är beräkningen av utsläppsminskningen ett av de viktigaste underlagen i ansökan. Den som söker ska kunna visa hur utsläppen skulle se ut både med och utan investeringsstöd, till exempel med olika energislag. De åtgärder som beräknas kunna ge störst minskning av växthusgaser per investeringskrona är de som får stöd.

Klimatklivet vs landsbygdsprogrammet Högre finansieringsgrad – flytande men generellt högre (65-70 %) Inget takbelopp ( 40 mkr )- större samrötningsanläggningar Halva beloppet i förskott vid beslut, 25 % vid godkänd lägesrapport 25 % efter godkänd slutrapport Klimatklivet får inte ges till elproducenter- Gårdsanläggningar som gör el och värme

Biogas på nationell nivå Biogasen är i kris! Regeringen avsätter 270 miljoner i ett nationellt produktionsstöd- går troligen till uppgraderad biogas Regeringen kommer även att tillsätta en utredning om hur biogasens nytta som resurs tas till vara på bästa sätt och hur den kan ges konkurrenskraftiga villkor på både kort och lång sikt. Utredningen ska analysera marknadsförutsättningar och långsiktiga styrmedel för svensk biogas. Skattebefrielse för biogas som fordonsbränsle tar slut 2020 -nytt system måste på plats!

Vad gör Jordbruksverket Länsstyrelse-dialog för att fånga problem och möjligheter Rådgivningspaket Information och inspiration via landsbygdsnätverket

Rådgivningspaket Inspirations- träff

1. Inspirerande inledande gruppträff En grundläggande träff som klargör de generella förutsättningarna för biogasproduktion på lantbruk i dag. Fokus på möjligheter och framgångsfaktorer med biogasproduktion men samtidigt ska informationen vara realistisk. Vägledning till för vilka företag enskild rådgivning kan vara aktuell. Träffen ska inspirera och ge lantbrukare grundläggande kunskap om de biologiska och ekonomiska förutsättningarna för biogasproduktion på främst gårdsnivå.

Rådgivningspaket Inspirations- träff

2. Är biogas något för mig? Enskild rådgivning som visar det enskilda företagets (eller gruppen av företags) förutsättningar att producera biogas. Användning och möjlig lokal marknad för biogas diskuteras. Rådgivningen ska inspirera företag som kan ha goda förutsättningar att producera biogas att gå vidare till fördjupad biogasrådgivning. Se på det enskilda företagets förutsättningar för produktion och användning av biogas

Rådgivningspaket Inspirations- träff

3. Fördjupad biogasrådgivning Rådgivningen ger en tydlig indikation på olika nyttor för företaget vid ett ev. bygge. Rådgivningen inkluderar en ekonomisk beräkning och en riskanalys. Analysen visar under vilka förutsättningar det är möjligt att investera i biogasproduktion. Rådgivningen ska ge ett bra stöd inför en investering.

Rådgivningspaket Inspirations- träff

4. ERFA grupper, kompetensutveckling för lantbrukare som har, eller som vill ha, en biogasanläggning Befintliga anläggningsägare eller driftspersonal kan ha stor nytta av erfarenhetsutbyte för att exempelvis förebygga problem, minska kostnader, öka gasproduktion förbättra samarbeten eller hitta nya samarbetspartners. Det finns även en möjlighet att leda en grupp företagare som gemensamt planerar att investera i en biogasanläggning.