Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dokumentera Beslutsstödet i Procapita+
Advertisements

TACK alla ni som hjälpt oss att svara på vår patientenkät! Här kommer resultatet. Vi jobbar vidare för att bli ännu bättre..
GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Nystart av teamtandvård på ftv Kramfors
Långsiktig beteendeinriktad behandling för livsstilsförändringar
”Att skriva recept” En metod för individuell ordination av fysisk aktivitet.
Sven Engström Distr.läk. Med.dr. Primärvårdens FoU enhet Jönköping
Arbetsterapeuter talar om levnadsvanor
Sjukskrivningsmiljarden
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder och levnadsvaneprojektet Raija Lenné Raija Lenné 2014.
Tove Filén, psykolog Jenny Huhta, kurator
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
REHSAM-3 i Norrbotten Interaktiv,web-baserad smärtrehabilitering med coaching jämförd med multimodal rehabilitering
En hälsofrämjande vårdcentral
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Bakomliggande arbete Hittar vi på VC de med kronisk oupptäckt sjukdom eller som ligger på gränsen? Hur ska vi hitta dem lättare? Hur ska vi ta hand om.
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
”Att skriva recept” En metod för individuell ordination av fysisk aktivitet.
Multimodal rehabilitering
Sjuksköterskeledd infektionsmottagning - rapport
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Rehabiliteringsgaranti riktlinjer 2013
Hälsoval Skåne: Vårdgivaren ska på individnivå arbeta med hälsofrämjande och sjukdoms- förebyggande insatser, såväl primär- som sekundärpreventiva, ge.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
1 Teamet för personer med FlerfunktionshinderOrupssjukhusetSUS.
Palliativ vård och samordning
Somatisk ohälsa hos psykiskt långtidssjuka och Hälsokontroller inom primärvården Ingrid Thernfrid Chefsöverläkare VO vuxenpsykiatri Lund.
Kvalitetsregister BipoläRPsykosRBUSA SBR. Nationella kvalitetsregister – central riktlinje  Division psykiatri i Värmland har som mål att alla våra patienter.
Vaggeryds kommun Hur arbetar jag som arbetsterapeut i socialpsykiatri i Vaggeryds kommun?
Processbaserat arbete i Primärvården Kliniska processer; KOL, diabetes typ 2, artros knä/höft.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
Vårdval Gotland Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Vårdval Gotland steg för steg.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Säker knä- och höftprotesprocess. Syftet med förbättringsarbetet Att förbättra och standardisera omhändertagandet av de personer som har tecken på knä-
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Diabetes Sammanfattning Förbättrade värden av HbA1c Syfte/Mål Metod
Att mötas i hälso- och sjukvården
Bättre omhändertagande av patienter med psykisk ohälsa
Primärvårdscentrum Östergötland
Beloppet på fördelas enligt följande
Hur ser det ut nu? Länsdiabetesdagen 14 mars 2017 Marianne Gjörup
Förbättringsarbete- tillgänglighet på Hälsans vårdcentral 1 år 2016
Bättre diabetesvård med nytt personcentrerat arbetssätt
HbA1c <50 efter kost beh
Hur når vi HbA1c <52 mmol/ml?
Sfams fortbildningsportal
Kvalitetsarbete diabetes
Hälsofrämjande arbete Vårdcentral Säter
Arbetsgrupp start juni 2017
Tidig kontakt med arbetsgivare vid arbetsrelaterad ohälsa
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Livstilsprojekt unga vuxna med lindrig utvecklingsstörning
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Hälsokurs - vikt 1 år (39 veckor)
Oplanerad mottagning med IT stöd ger kraftiga förbättringar i telefontillgänglighet, produktivitet, kvalitet och arbetsmiljö Presentation av oss, Varför.
Centrum för Förberedande Arbetsträning
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Utvidgad uppföljning i Primärvården Förstärkt vårdgaranti
Somatisk hälsa och goda levnadsvanor i Region Jönköpings län
LÄNSGRUPP DIABETESVÅRD
Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten
Bättre liv för sjuka äldre
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Hälsofrämjande arbete på Vårdcentralen Domnarvet

Hälso- och livsstilsmottagning Teamarbete Bakgrund Förebyggande arbete Hälso- och livsstilsmottagning Teamarbete 2018-09-18

Diabetesteam Metabola syndrom Rökning Alkohol Vikt Fysiskaktivitet Psykiskhälsa Motivation 2018-09-18

Patientcentrerad vård. Visionen Insatser utifrån patientens individuella behov. Patienten genomgår strukturerad kartläggning av samtliga professioner i respektive team. Patientcentrerad vård. 2018-09-18

Idag Team: Artros, Beroende/Riskbruk, Demens, Diabetes, KOL, MMR, Stegvis vård utifrån bedömning - Skrädderiet: Öppna föreläsningar, Skolor, Grupper, Individuell behandling. 2018-09-18

”Skrädderiet” Artros, Balans i vardagen, Diabetes, Fysiskaktivitet, KBT, Kol, Mindfulness, MediYoga, Motivation, Seniorträning, Smärta, Stress, Sömn, Träning. 2018-09-18

Teamperspektiv och teamarbete genomsyrar hela vårdcentralen. Framgångsfaktorer Teamperspektiv och teamarbete genomsyrar hela vårdcentralen. Stegvis vård utifrån patientens individuella behov. 2018-09-18

Resultat Nöjda patienter Bättre arbetsmiljö 2018-09-18

2018-09-18

Tack! 2018-09-18

2018-09-18

2018-09-18

Diabetesmottagning Vårdcentral Domnarvet Hösten 2017

Grupp för nydebuterad Diabetes Grupp för latent/pre- Diabetes Vi satsar på att utbilda våra patienter så snart som möjligt efter diagnos. Utbildningen består av 2-3 träffar med diabetessjuksköterska och ytterligare föreläsningar via fysioterapeut och KBT/Arbetsterapeut. De kan därefter vid behov gå med i tex en träningsgrupp, seniorgrupp, artros grupp osv. Vi vill på detta sätt ge alla möjlighet att kunna hantera sin sjukdom och göra bra val.

Uppföljning av diabetespatienter Vi diabetessköterskor följer upp alla patienter för ”årskontroll” som inte har behov av att träffa läkaren i primärvården årligen av annan orsak/diagnos. Vi kallar patienten till fotvårdare för fotbedömning, blodtryck, längd och vikt samt midjemått. Lab-prov utförs i samband med besöket. I kallelsen har de fått ett frågeformulär som ska fyllas i och lämnas till fotvårdaren. Det är frågor som handlar om bla rökning, alkoholvanor, fysisk aktivitet mm. Där får de även fylla värden från egenkontroll av p- glukos.

Bedömning Alla inkommande uppgifter dokumenteras av sekr i vår diabetesmall där vi sedan bedömer, åtgärdar/konsulterar läkare vid behov och sedan signerar. Kontakt med patienten sker därefter via brev, tel eller bokad tid baserat på behovet. Vid ändrad behandling är vi noga med uppföljningar som regel inom 3 månader. Övriga följer vi oftast upp med HbA1c efter ca 6 månader. Vid behov tar vi upp patienterna i teamet och diskuterar vad vi kan hjälpa patienten med. Pre-diabetiker kallas för årlig provtagning HbA1c efter grupputbildn. Vi arbetar med ytterligare insatser för ännu bättre omhändertagande av den gruppen. De som haft graviditetsdiabetes följs upp på samma sätt som latenta.

Resultat av vårt arbetssätt Vi bedömer i stort sett alla listade diabetes patienter genom detta arbetssätt. På det viset har vi stor nytta av NDR för att se vad vi gör bra och vad vi gör mindre bra och kan jobba med rätt saker. Vi träffar inte alla patienter regelbundet men vi träffar de som verkligen har behovet. Detta arbetssätt har gjort att vi fått en ökad/bredare kunskap men också en tyngre arbetsbörda och ett mycket större ansvar. Vi har sett mycket positiva resultat av våra insatser och våra patienter är nöjda och känner sig omhändertagna.