Vad kan du om vatten?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Atomer och kemiska reaktioner
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
Syror och baser.
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Water is life! Av Alex H och Alex C.
”hur allt hänger samman”
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Vatten är liv.
VATTEN Livets källa.
Vatten Tja klicka här för att skriva Hav Åar Sjöar.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Kemi.
VAD ÄR KEMI? Vetenskapen om olika ämnens: Egenskaper Uppbyggnad
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
VATTEN.
Hotet mot miljön.
Anne-Lie Hellström, Norrmalmskolan, Piteå –
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Mikroorganismer.
Alger och Svampar.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Insjön.
VATTEN - geografiska begrepp
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Jordens Vatten.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Film.
Reningsprocessen av avloppsvatten
Kvävets kretslopp.
Ämnen och vatten.
– levnadsmiljöer försvinner
MATSPJÄLKNINGEN.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Syror och baser.
Ekosystem, repetition. Ekosystem kan beskrivas utifrån levande och ej levande faktorer. Det finns ekosystem på land och det finns ekosystem i vatten.
Hållbarutveckling Som en del i vårt arbete med hållbarutveckling så jobbar vi på Hönan med återvinning, att värna om vår naturen och våra leksaker. Här.
Viktiga ord och begrepp
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Ämnen har egenskaper Lukt surt beskt Smak sött salt.
Miljö kemi.
Blötdjur Har Slemmig mjuk kropp Sniglar Bläckfiskar Musslor
Blandningar och lösningar
Veckans fördjupning handlar om något väldigt viktigt. Vet du vad
Luft och Vatten.
Vatten – grunden för allt liv!
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Ekologi: Östersjön.
Vatten.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer kranvattnet?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Kim och vattenäventyret
Varifrån kommer kranvattnet?
Mål 14 – Hav och marina resurser
Reningsverk.
Tvärgruppsarbete inför provet nästa tisdag
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Presentationens avskrift:

Vad kan du om vatten?

1. Vilka atomer består vattenmolekylen av? a. Två väteatomer och en syreatom b. Två syreatomer och en väteatom c. En vattenatom 2. Hur stor del av jordens yta täcks av vatten? a. 50% b. 60% c. 70%

3. Hur mycket salt- och sötvatten finns? a. 50% saltvatten, 50% sötvatten b. 97% saltvatten, 3% sötvatten c. 38% saltvatten, 62% sötvatten 4. Hur stor del av dig är vatten? a. 50% b. 60% c. 70%

5. Varför ska vi vara rädda om vattnet? a. Annars tar det slut b. Det blir vårt dricksvatten c. Det finns så mycket vatten så man behöver inte vara rädd om det. 6. Vad menas med vattnets kretslopp? a. Att samma vatten går runt, runt i naturen b. Att vattnet finns kring oss människor c. Att det nybildas vatten hela tiden

8. Vad får man spola ner i toaletten? 7. Hur många liter vatten använder en person i genomsnitt under ett dygn? a. 160 liter b. 50 liter c. 10 liter 8. Vad får man spola ner i toaletten? a. Kiss, bajs och toapapper b. Som a + Hushållspapper, tandpetare, tandtråd c. Som a + Våtservetter, tops, tamponger

9. Var gör man av gamla mediciner? a. Spolar ner dem i toaletten b. Lämnar till apoteket c. Lämnar till källsorteringen 10. Varför ska du torka ut stekpannan med hushållspapper när du t.ex. har stekt pannkakor? a. För att det inte ska smaka pannkaka nästa gång du använder stekpannan b. För att bakterierna som finns på reningsverket inte ska dö c. För att inte matfettet som du använt ska orsaka stopp i avloppet

11. Hur mycket skräp fastnar i avloppsreningsverk varje år? a. ca 7000 ton b. ca 11 ton c. ca 300 ton 12. Vad finns i kiss och bajs som inte är bra för naturen om det kommer ut i en sjö eller ett hav? a. Skräp som lägger sig på badstränderna b. Näringsämnen som leder till algblomning c. Giftiga ämnen så att fiskarna dör

13. Hur många liter vatten krävs för att tillverka en bomulls-T-shirt? b. 2700 liter c. 750 liter 14. Hur många liter vatten krävs för att tillverka en burk läsk? a. 2 liter b. 20 liter c. 200 liter (bara för att producera sockret!)