Semlan
Fettisdagen Fettisdagen är den dag vi äter semlor. Semlor kallas också fettisdagsbullar. Fettisdagen var en del av stor fest då människor åt så mycket som de kunde inför påskfastan. Under fastan brukar man inte äta lika mycket som andra dagar.
Semlans historia Semlor finns i Skandinavien, Finland och baltiska länder. Semlan har funnits i Sverige i nästan 500 år. Förr i tiden åts semlan i en skål med varm mjölk. Det kallas för hetvägg. Hetvägg / Bild: User:FredrikT - Wikimedia Commons
Semlan idag I Sverige äter vi ungefär 40 miljoner semlor om året. Dagens semla är en vetebulle som är kryddad med kardemumma. Vetebullen är delad och fylld med grädde och mandelmassa.
Knasiga semlor Många kommer på sina egna, versioner av semlan. Till exempel finns det semlor som ser ut som en falukorv, en hamburgare och en wrap. Semelwraps / ©Copyright FotosdeSuecia - Visitswedenes@Instagram
Källor Originalartikel: https://www.metro.se/artikel/efter-semmelwrapen-och-lussekorven-här-är-nachosemlan Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hetvägg.JPG Hetvägg - Fredrik Tersmeden, User:FredrikT / Wikimedia Commons https://www.flickr.com/photos/fotosdesuecia/24286164103/in/photolist-D15Wti-dTossz-qMRJ6g-CX2mgd-k7L9e4-boUoJM-61AyLw-65crPG-7DqoEc-dUrj2w-e4VtrR-bxh8xa-61wVWz-63dQnB-4qWGMj-9tGxfV-m7Q1kS-bwECCv-bcwub-bn7V3X-7DrhEH-j9piLi-7KddfW-DS253X-rboGUU-9oVKUp-7DzKp2-amkff-7AuXeR-dUgMqv-99MXpC-65crNo-dV6eJC-qCc4P2-7DJXng-9nMvns-AqcVH-SqaBGw-pZeRV2-4qjeJ3-bzyCVi-j7rbpc-r2Kkrm-b5x6wp-bjHF9o-5UU63N-9q3gxW-QEMydj-7EGauY-7KdadQ ©Copyright FotosdeSuecia - Flickr Visitswedenes @ Instagram https://www.instagram.com/p/BBj7KQdnWyt/