De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Multikulturella aspekter på apoteksverksamhet Är detta något vi bör forska om och i så fall hur? SIG Samhällsfarmaci Tobias Renberg Sofia Kälvemark.
Advertisements

NVF – VIA NORDICA 2008 Session 4: Samhällsekonomi – vad är alternativet Beslutsfattarens syn på det samhällsekonomiska beslutsunderlaget.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Ungdomar och kommunal ungdomsstrategi ur ett EU-perspektiv
Hur kan studenten medverka i kvalitetsarbetet? Ole Karlsson och Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Finland Ett nordiskt benchmarkingprojekt, erfarenheter.
2 EU-program för 1 Närmare Europa. →Ungas möjlighet till internationell erfarenhet →Ungas förståelse av kulturer →Unga aktiva medborgare Alternativ utbildning.
Kommunförbundet Norrbottens arbete med minoritetsspråk Beatrice Nordin, Kommunförbundet Norrbotten Gällivare, 2-3 december 2008.
Förbundsfullmäktige Jokkmokk den 24 april
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Idrottspolitiskt program
Nannette Büsgen Facebook/Volontär i Nacka Twitter/volontarinacka Instagram/volontarinacka.
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Landstingsfullmäktiges beredningar
Statsförvaltningens medborgarforum i Finland Katju Holkeri Finansministeriet – Finland Reykjavik.
PRODUFORUM STORMÖTE TAMMERFORS. Tankar, Axplock och Reflektioner om regionalt samarbete och samarbete i SF Gräv där du står! Var aktiv, vänta inte att.
Den svenska verksamheten i de regionala strukturerna Bettina C. Lindfors, forskare Folktingets session, Svenska.
För kunskap och bildning Svenska skolans och projektens framtid Bob Karlsson Tammerfors 12.4.
Kommunikation för yrkesverksamma -vad händer i mötet mellan människor?
”Vi arbetar med att stödja dem som vill vara med och bygga morgondagens samhälle!”
Tro.
I 80 kommuner finns någon form av lokal paraplyorganisation
Förvaltningsreformerna och Svenskfinland – strukturella och språkliga konsekvenser Svenska social- och kommunalhögskolan.
Den svenska verksamheten i de regionala strukturerna – del 2 Bettina C. Lindfors Ledningsgruppens möte Svenska social- och kommunalhögskolan.
MINORITETSSPRÅK.
? FORSKNINGUTBILDNINGSAMVERKAN HÅLLBAR UTVECKLING.
Region Norrland Vision och mål för kollektivtrafiken Arbetsmaterial för Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Med gemensamma krafter För biblioteken i samtiden Hur ska biblioteken arbeta för att Sverige ska nå målet att bli en ledande kunskapsnation?
Medlemskapets värde Ett förbundsgemensamt initiativ av medlemsförbunden och TCO Bakgrundsinformation använd vid TCO-rådsmöten hösten 2007.
Informatören ”Att förmedla information till olika grupper i samhället. Beslutsfattare,allmänhet och myndighet.
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Krigsoffer eller fredsaktör - vem spelar rollen och spelar det någon roll? FN resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Regioner på frammarsch Forskare Kenneth Nordberg Åbo Akademi i Vasa
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
FSSF:s kongress i Åbo Märta Marjamäki Kårkulla samkommun  En riksomfattande, en regional & en lokal serviceproducent  Producerar service.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om oss: Vi är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) Vi företräder våra medlemmar Vi driver på utvecklingen.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
VI är på väg mot en ny centralorganisation 2 > Vi blickar mot 2020-talet och framåt. Vi grundar en centralorganisation för framtiden – samtidigt.
Presentation Förbundsmötet 2016 Etapp 1, Organisationsutredning.
Diskussion om samgående mellan Djarfur och Vaengur Medlemsmöte
Utmaningar med flyktingarbetet - tio ideella organisationers erfarenheter.
Möjlighet till Egen Kraft!
Summering från lördagen
Workshop 24 november Utvärdering 28 januari.
HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Ulrika Krook, Juridiskt ombud, VH, ,
Befintlig forskning om och med Resurscentra för kvinnor
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
NTM-centralens förberedelser inför regionförvaltningsreformen
Osynliga i historien.
Finska medborgares rättigheter och skyldigheter
Risk- och sårbarhetsanalyser
Verksamhetsbeskrivning
Leader-projektet Bron Korsholms vuxeninstitut Ulrica Taylor
Vad innebär regionbildningen?
Utfall/resultat och produkter så här långt
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
Individ och Identitet.
Park- och naturförvaltningen
Anpassad motion i tvåspråkiga kommuner
Förbättra klubbkvalitet
OL108A // Introduktion till projektledning // Samhällsentreprenör
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället Mikaela Nylander 22.11 Svenska studieförbundet

Vilken betydelse har i allmänhet organisationer och föreningar i medborgarsamhället? Föreningars och organisationer roll i uppbyggandet av det Finland vi känner till idag bestående och väsentlig del av vårt samhälle

Tänk om de finlandssvenska förbunden inte fanns Tänk om de finlandssvenska förbunden inte fanns? Vilka alla uppgifter skulle bli oskötta? Identitet och språk

Gemensam nämnare: språket Gemensam nämnare: språket. Språklig och kulturell dimension genomsyrar allt IDENTITET

Mångsidig roll Driva frågor, påverka samhället Bevaka samhällsskeenden Förmedla kunskap om det finlandssvenska utåt Skapa ett mervärde på svenska

Reformerna och förbunden Vad händer med närsamhället i framtiden? Sämre påverkningsmöjligheter för medborgarna Case Nyland: 1,9 milj. invånare och 99 fullmäktigeplatser Hur trygga svensk service i landskapen? Förbunden spelar en viktig roll för närdemokratin: behov av gemenskap och social identitet De finlandssvenska institutionernas roll Vikten av att minoriteter upprätthåller egna institutioner och som kan stödja olika verksamhetsformer: sote- och landskapsreformen

Jobb på två fronter Inom det finlandssvenska oftast bara en aktör som jobbar med något visst på svenska (större förbund) Finlandssvensk intressebevakning och samarbete grunden för all verksamhet Men även viktigt att rikta sig mot det finska fältet och samarbeta Skapa förståelse och synlighet för våra behov av särlösningar

Styrkor Medvetenhet om förbundens vikt Lätt att nå ut Identitetsskapande Existensberättigade Vana att jobba via näverk och samarbete Skapar socialt och kunskapsrelaterat kapital Svagheter Litenhet Små resurser Hitta rätt sätt och tidpunkt för att påverka Kontinuitet svårare nu Finansiering (projekt) Möjligheter Samarbete Nätverk Kontakt till beslutsfattare Samarbete med finska organisationer Satsningar på ledarskap Satsning på påverkan och intressebevakning Arbetsfördelning Nya sätt att arbeta Hot Osynlighet i ett majoritetsperspektiv Samhällsförändringarna Framtida engagemang

Slutsatser Förbundens roll är mångsidig Ur svensk intressebevakningssynvinkel avgörande, ingen annan gör jobbet På sina håll gör förbunden utvecklings- och koordineringsuppgifter som myndigheter torde sköta på finskt håll Behövs mera samverkan och samarbete för att synliggöra de svenska särbehoven 

Finansieringen stor utmaning Konstant utvecklings- och kompetenshöjande arbete behövs Nya former av kontakt mellan förbund, beredning och beslutsfattande borde övervägas En omistlig del av vårt tvåspråkiga Finland

Utan aktiva förbund som driver sina medlemmars intressen saknas en oerhört viktig del av det finländska samhällsbygget. 

TACK!