Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Betyg och bedömning.
~ Den första mobiltelefonen ~
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Egypten.
Om samarbetet Syfte LRF och ICA arbetar tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på mat producerad av svenska råvaror samt tydliggöra de mervärden.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Det svenska kulturarvet
Spisens historia.
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Hemtrivsel.
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
PIRATPARTIET Rubriksnitt: Impact, vanlig text Arial Här kan man lägga en lite ingressbetonad text på ett par tre meningar (men funkar även utan). Vill.
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Kostcirkeln del 1 – Potatis och Rotfrukter
Näringsämnen i kroppen
Sesam nuggets med sobanudlar och marinerad ostronskivling 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Sesam nuggets Sobanudlar 1 pkt sobanudlar 1 strimlad morot 1 strimlad.
Huden Kroppens största organ
Mikroorganismer.
Hem- och konsumentkunskap Lektion 3
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Utvärdering i HK?.
Matsmältningssystemet
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Linné delade in djuren och växterna
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
MAT – OCH MATKULTUR I ASiEN Hkk, Vt-12 E. Segerdorf
Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.
Hur ska man planera upp sina måltider?
Introduktion & Säkerhet del 2
Cornflakes historia.
Kiwin har fått sitt namn efter en: Plats Växt 2. Fågel
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Sveriges matkultur.
Vad finns i maten?.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Exempel på elevsvar uppgift 1
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
A NSIKTSMASKER – RENA OCH GE NÄRING. Lermasker Blandas ihop av terapeuten. Mixa ett torrt puder och en aktiv ingrediens till en jämn slät pasta. Ingredienser.
Hur påverkar sömn & frukost vår vardag. Hur viktigt är det egentligen?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
KLIMAT OCH VEGETATION. REGNSKOG Regnskogenligger i huvudsak runt ekvatorn.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Stresshantering och säljplanering
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
Sjukdom Medeltiden del 5 åk 4.
Att tänka på vid köp av MC utrustning
Och vecka 8 A BE LJUD ® BrucElvis
På den här bilden, marken (vattnet) stannar där linjen är
Syns inte men finns ändå
Regelträff med Tipspromenad
Vad kan du om vatten?.
Vitaminer.
Varifrån kommer kranvattnet?
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Varifrån kommer kranvattnet?
Diabetes.
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Presentationens avskrift:

Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom om lökens betydelse som livsmedel samt syftets olika punkter

Historia CENTRALASIEN* ALLIUM CEPA POLITISKT REDSKAP EN HUSKUR - Idag odlas löken i stort sett över hela världen, - Löken har odlats sedan 3000 år före Kristus och kommer ursprungligen från Centralasien, i nordvästra Kina, Afghanistan och Uzbekistan finns fortfarande vildväxande lök - Till Nordeuropa var det romarna som tog löken på 1100-talet - Columbus tog löken till USA ALLLIUM CEPA - Latinska namnet för matlök/lök - En växtart i familjen lökväxter - gul lök, rödlök, schalottenlök, potatislök, silverlök och syltlök samt purjolök, gräslök och vitlök EN POLITISK FRÅGA - Lök finns i nästan alla indiska maträtter, och Indien är världens näst största producent av lök. - När de hade dåliga skördar senast femdubblades lökpriset! - Det gjorde löken till en politisk fråga och politikerna delade ut gratis påsar med lök för att locka väljare. EN HUSKUR - Löken sägs nämligen ha en väldig absorptionsförmåga av bakterier och giftiga ämnen. - Av den anledningen ska man heller aldrig spara en uppskuren lök - Om du är eller känner att du är på väg att bli sjuk eller förkyld, testa att lägga upp en oskalad lök, eller en bit uppskuren lök, på ett fat som du har bredvid dig under natten. - En metod som har använts sedan 1500-talet i österländsk medicin och beskrivs nu som en modern version av det ayurvediska grötomslaget. - Det finns ca 7000 nervtrådar i fötterna (enligt reflexologer), vilka alla leder till olika delar av kroppen. - Om du placerar en skivad lök på dessa nervtrådar under fotsulan kommer fosforsyran från löken att absorberas av din fot. - Låter du löken verka under fötterna medan du sover sägs den både rena blodet, döda bakterier och dra ut giftiga kemikalier ur kroppen, speciellt från levern. - På så sätt sägs också inflammationer och virus försvinna. POLITISKT REDSKAP EN HUSKUR

odling Kan sättas så tidigt som i februari Löken skördas på hösten när blasten gulnat och lagt sig ner. Lägg löken att torka på varm och torr plats ett par veckor så ökar hållbarheten. Är det bra väder kan den mycket väl ligga ovanpå jorden och torkas av solen! Därefter förvarar du lökarna mörkt, svalt och torrt.

förvaring TORKA NOGGRANT !!* MÖRKT SVALT TORRT I KYLSKÅPET ELLER KÖKSBÄNKEN? Lök ska förvaras knastertorrt och gärna svalt Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök kan dock läggas i kylskåpet för att den inte ska torka ut (gräslök, purjolök, ramslök Tänk dock på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära. Har du tillgång till en sval så passar vitlöken utmärkt där, annars kan du gärna förvara den i en burk på köksbänken.

näringslära NYTTIGARE ÄN MAN TROR! PROTEIN FIBRER C-VITAMIN KROM FLAVONOIDER NYTTIGARE Löken är faktiskt nyttigare än vad man kan tro. Den innehåller massor av proteiner, fibrer, krom (mineral som är bra för blodsockret, insulinkänsligheten), C-vitamin och flavonoider (antioxidant). Dessutom bidrar lök till att sänka kolesterolvärdet Håller blodsocker-nivåerna på en bra nivå. Ät mycket lök, med andra ord! SOCKER - Lök innehåller socker, och att det är sockret som brunfärgas vid stekning? Och om du tillsätter en nypa socker i pannan när du steker lök kommer löksmaken bli ännu godare SOCKER

OÄDNLIGA ANVÄNDIGSOMRÅDEN Tillagning INGET KÖK UTAN LÖK!!! OÄDNLIGA ANVÄNDIGSOMRÅDEN VARFÖR GRÅTER MAN DÅ? INGET KÖK UTAN LÖK Inget kök utan lök En grönsak och krydda som är en av kökets absolut bästa ingredienser. Löken har en utmärkt förmåga att förhöja smaken, och passar till all sorts matlagning; soppor, kött, fisk, grytor, stekar, såser och sallader. OÄNDLIGA ANVÄNDINGSOMRÅDEN Löken går att både steka, koka, ugnsbaka och fritera. Det är svårt att tröttna på löken eftersom det finns så många olika sorter. Dessutom går den att handla året om, och är extremt billig. VARFÖR GRÅTER MAN Lök innehåller svavelhaltiga ämnen som sprider sig i luften när vi börjar skära. Det irriterar ögat och därför utsöndrar kroppen tårar som skydd. Använd en vass kniv så går det lättare. En slö kniv mosar ihop löken och det gör att mer av de stickande ämnena kommer ut i luften. Skär löken under rinnande vatten, eller låter den ligga i ett kallt vattenbad 15 minuter innan Vill man slippa gråten ska man ta bort kärnan först.

TACK