Lök Syftet Öka elevernas kunskaper om Rotfrukter & lök - Historia - odling - förvaring - Tillagning - Näringsinnehåll Målet Elever ska ha kännedom om lökens betydelse som livsmedel samt syftets olika punkter
Historia CENTRALASIEN* ALLIUM CEPA POLITISKT REDSKAP EN HUSKUR - Idag odlas löken i stort sett över hela världen, - Löken har odlats sedan 3000 år före Kristus och kommer ursprungligen från Centralasien, i nordvästra Kina, Afghanistan och Uzbekistan finns fortfarande vildväxande lök - Till Nordeuropa var det romarna som tog löken på 1100-talet - Columbus tog löken till USA ALLLIUM CEPA - Latinska namnet för matlök/lök - En växtart i familjen lökväxter - gul lök, rödlök, schalottenlök, potatislök, silverlök och syltlök samt purjolök, gräslök och vitlök EN POLITISK FRÅGA - Lök finns i nästan alla indiska maträtter, och Indien är världens näst största producent av lök. - När de hade dåliga skördar senast femdubblades lökpriset! - Det gjorde löken till en politisk fråga och politikerna delade ut gratis påsar med lök för att locka väljare. EN HUSKUR - Löken sägs nämligen ha en väldig absorptionsförmåga av bakterier och giftiga ämnen. - Av den anledningen ska man heller aldrig spara en uppskuren lök - Om du är eller känner att du är på väg att bli sjuk eller förkyld, testa att lägga upp en oskalad lök, eller en bit uppskuren lök, på ett fat som du har bredvid dig under natten. - En metod som har använts sedan 1500-talet i österländsk medicin och beskrivs nu som en modern version av det ayurvediska grötomslaget. - Det finns ca 7000 nervtrådar i fötterna (enligt reflexologer), vilka alla leder till olika delar av kroppen. - Om du placerar en skivad lök på dessa nervtrådar under fotsulan kommer fosforsyran från löken att absorberas av din fot. - Låter du löken verka under fötterna medan du sover sägs den både rena blodet, döda bakterier och dra ut giftiga kemikalier ur kroppen, speciellt från levern. - På så sätt sägs också inflammationer och virus försvinna. POLITISKT REDSKAP EN HUSKUR
odling Kan sättas så tidigt som i februari Löken skördas på hösten när blasten gulnat och lagt sig ner. Lägg löken att torka på varm och torr plats ett par veckor så ökar hållbarheten. Är det bra väder kan den mycket väl ligga ovanpå jorden och torkas av solen! Därefter förvarar du lökarna mörkt, svalt och torrt.
förvaring TORKA NOGGRANT !!* MÖRKT SVALT TORRT I KYLSKÅPET ELLER KÖKSBÄNKEN? Lök ska förvaras knastertorrt och gärna svalt Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök kan dock läggas i kylskåpet för att den inte ska torka ut (gräslök, purjolök, ramslök Tänk dock på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära. Har du tillgång till en sval så passar vitlöken utmärkt där, annars kan du gärna förvara den i en burk på köksbänken.
näringslära NYTTIGARE ÄN MAN TROR! PROTEIN FIBRER C-VITAMIN KROM FLAVONOIDER NYTTIGARE Löken är faktiskt nyttigare än vad man kan tro. Den innehåller massor av proteiner, fibrer, krom (mineral som är bra för blodsockret, insulinkänsligheten), C-vitamin och flavonoider (antioxidant). Dessutom bidrar lök till att sänka kolesterolvärdet Håller blodsocker-nivåerna på en bra nivå. Ät mycket lök, med andra ord! SOCKER - Lök innehåller socker, och att det är sockret som brunfärgas vid stekning? Och om du tillsätter en nypa socker i pannan när du steker lök kommer löksmaken bli ännu godare SOCKER
OÄDNLIGA ANVÄNDIGSOMRÅDEN Tillagning INGET KÖK UTAN LÖK!!! OÄDNLIGA ANVÄNDIGSOMRÅDEN VARFÖR GRÅTER MAN DÅ? INGET KÖK UTAN LÖK Inget kök utan lök En grönsak och krydda som är en av kökets absolut bästa ingredienser. Löken har en utmärkt förmåga att förhöja smaken, och passar till all sorts matlagning; soppor, kött, fisk, grytor, stekar, såser och sallader. OÄNDLIGA ANVÄNDINGSOMRÅDEN Löken går att både steka, koka, ugnsbaka och fritera. Det är svårt att tröttna på löken eftersom det finns så många olika sorter. Dessutom går den att handla året om, och är extremt billig. VARFÖR GRÅTER MAN Lök innehåller svavelhaltiga ämnen som sprider sig i luften när vi börjar skära. Det irriterar ögat och därför utsöndrar kroppen tårar som skydd. Använd en vass kniv så går det lättare. En slö kniv mosar ihop löken och det gör att mer av de stickande ämnena kommer ut i luften. Skär löken under rinnande vatten, eller låter den ligga i ett kallt vattenbad 15 minuter innan Vill man slippa gråten ska man ta bort kärnan först.
TACK