Vad är ett kollektivavtal?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Att använda systematiskt arbetsmiljöarbete och AML kap 6 § 6a
Advertisements

Landsorganisationen i Sverige =LO
Introduktionsavtalen BUI och BAL
FTFs motionsskola.
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Bra villkor för akademiker i staten
Industrifacket Metall sid 1 Fem nya kollektivavtal En preliminär överenskommelse om nya kollektivavtal med löneökningar för åren 2007–2009 har träffats.
Åter till arbetet Fackliga riktlinjer för förebyggande arbetsmiljöarbete, arbetsanpassning och rehabilitering Bild 1 – Åter till arbetet ”Åter till arbetet”
Har du råd att inte vara med?. Fackets styrka grundar sig på solidaritet.
Kollektivavtalet.
Täckningsgrad kollektivavtal – alla arbetsplatser
Det Fackliga Löftet Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller lägre lön än det vi nu lovat varandra.
Eva Ternegren Packhusplatsen 2| Göteborg Tel:
Lagar och regler på arbetsmarknaden.
Föreläsning 1 för Ekonomiska avdelningen, Finansdepartementet
Industrifacket Metall sid 1 Kvänums Verkstadsklubb.
Ordlista.
Ditt värdefulla avtal Information om det nya kollektivavtalet Avtalsinnehåll - Tips inför lönesamtal/lönesättande samtal.
Nya regler för arbetskraftsinvandring Information för operativa ombudsmän 8 december 2008.
Avtal 2007 Välkommen! En god lönebildning, som resulterar i sakliga löner, är en ständigt pågående process där parterna är överens om vilka moment som.
Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar
Arbetsbrist - omställningsförsäkring Arbetare
Kollektivavtal – det viktigaste fackliga redskapet
Branschorganisationer
På väg ut i arbetslivet handels.se Handels Direkt Årskurs 1.
På väg ut i arbetslivet Årskurs 2 Inledning
Välkommen till STs Villkorsavtalsutbildning
Rättigheter och skyldigheter för fackliga förtroendemän
STs arbetsmiljörapport 2008 ST-veckorna. ST jobbar hårt för en bättre arbetsmiljö! Långsiktigt och medvetet arbete med arbetsmiljön ST- undersökningar.
1 Facket för Service och Kommunikation SEKO org
STs lönepolitiska plattform Lönen ska vara bra för både individen och verksamheten ! En lönesättning som uppfattas som rättvis av alla på en arbetsplats.
Välkommen till STs Trygghetsutbildning
Löneförhandlingskommunikation
Centralt avtal med lokala möjligheter, pass 1 Avtalsutbildning 2015
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal PA16
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Introduktionsutbildning Pappers medlemmar. Produktionskostnader.
Omställningsförsäkring nr 1 OMSTÄLLNINGSFÖRSÄKRING.
Unionen på företaget XXX. Vad är kollektivavtal? Dina rättigheter på jobbet Vad är kollektivavtalat och vad finns i lagen? Grunden i den svenska.
Tjänstepension från din statliga anställning – enligt tjänstepensionsavtalet PA 16.
 Arbetstiden var oreglerad och tjänstgöringstiden kunde ofta komma upp till 15, 18 och i bland ända upp till 20 timmar per dygn.  1895 låg verkstadsarbetarnas.
KONKURRENSKRAFTSAVTALET FÖRHANDLINGSRESULTATET
Avtalsförhandlingar 2016 KFS yrkanden avtal -16. Branschanpassade avtal Skapar bästa möjliga förutsättningar utifrån branschernas speciella villkor Ger.
Motionsskola - så skriver du en motion till FTFs kongress.
Moderna beredskapsjobb
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Arbetslivet: aktivera vokabulären!
En ny väg till jobb för ungdomar
För dig som är akademiker i staten
HELTIDSPLAN Stockholm
Din roll som kontaktombud
Info till användare: Den här presentationen kan användas som talarstöd i olika sammanhang där FTF presenteras, exempelvis när förtroendevalda i föreningar.
FTFs inkomstförsäkring
Gäller fr om inte annat anges
HELTIDSPLAN Båstad Kommunal + SKL.
Moderna beredskapsjobb
”Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill.
Yrkesintroduktionsanställningar (YA) – anställning med lärande
Handels om ”hyvling” - domen i AD den 30 november 2016
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Bra villkor för akademiker i staten
Barnmorskedagen 5 maj.
Lön.
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
Ersättnings kollen.se.
Grattis – så mycket är ditt kollektivavtal värt
NY CHEF I KULTURSKOLAN Jalle Lorensson Marie Wall Almquist.
För dig som är akademiker i staten
Presentationens avskrift:

Vad är ett kollektivavtal? Skriftligt avtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivareorganisation och lokal eller central facklig organisation som rör anställningsvillkor (till exempel lön, arbetstid). Skriftligt = krav Antingen centralt avtal… …. Men kan också vara lokalt

Varför kollektivavtal? Anpassa efter förutsättningarna. Lagstiftningen ramverk som kan förbättras (men även försämras i vissa fall). Anpassa efter förutsättningarna: behovet av exempelvis öppettider på ett sjukhus ser annorlunda ut än i en butik. Etc.

FTF och arbetsgivarna FAO (Försäkringsbranschens arbetsgivareorganisation) - till exempel Skandia, LF, Trygg-Hansa, If KFO (kooperativa arbetsgivare) - till exempel Folksam, KPA … och även Hängavtal med GM (säljkanal för If) En handfull andra hängavtal … dessutom finns ett stort antal lokala kollektivavtal (främst arbetstids- och medbestämmandeavtal samt så kallade fältavtal). De flesta anställda är med i facket och de flesta arbetsgivare är med i en arbetsgivarorganisation. I vår bransch finns två arbetsgivarorganisationer – FAO och KFO. Med dem förhandlar FTF om kollektivavtal för de anställda i branschen. De stora bolagen i branschen är anslutna till FAO eller KFO, eller har tecknat hängavtal som innebär at de följer kollektivavtalen i branschen. FAO: 8 000-9 000 av FTFs medlemmar jobbar på företag anslutna till FAO. KFO: Cirka 2500 FTF-medlemmar jobbar på företag som tillhör KFO. Vad är ett hängavtal? = Avtal som tecknas direkt med arbetsgivare, inte via arbetsgivareorganisationw Varför lokala avtal? = anpassning egna arbetsplatsen! Ge exempel!!

Vilka kollektivavtal har FTF? Avtal om anställningsvillkor och löner (”Kollektivavtalet”), inklusive Avtal om lönebildning Medbestämmandeavtal Arbetsmiljöavtal Pensionsavtal FTP12 Hädanefter när vi säger Kollektivavtalet så är det allmänna-villkorsavtalet vi avser!

Vad innehåller Kollektivavtalet? Kapitel 1 Avtalets omfattning Kapitel 2 Anställningen Kapitel 3 Arbetstid Kapitel 4 Lön Kapitel 5 Sjukfrånvaro Kapitel 6 Föräldraledighet Kapitel 7 Semester Kapitel 8 Ersättning vid fackligt arbete Gå igenom med avtalet i hand! Arbetstid vanligt lokalt avtal

Att tänka på! En del står i avtalet, annat måste man leta fram i lagtext. Kontakta kansliet för rådgivning om ni är osäkra på vad som gäller. Bläddra igenom avtalet på hemmaplan. Om arbetsgivaren bryter mot avtalet kan det lokala facket begära skadestånd – men kontakta kansliet först för rådgivning. Mycket går att avtala om lokalt, men det måste framgå av avtalet.

Avtalens innehåll Broschyren ”Smartare med avtal” brukar vi kalla för avtalet light. I den beskrivs innehållet i Kollektivavtalet på ett lättfattligt sätt.