Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Info till användare: Den här presentationen kan användas som talarstöd i olika sammanhang där FTF presenteras, exempelvis när förtroendevalda i föreningar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Info till användare: Den här presentationen kan användas som talarstöd i olika sammanhang där FTF presenteras, exempelvis när förtroendevalda i föreningar."— Presentationens avskrift:

1 Info till användare: Den här presentationen kan användas som talarstöd i olika sammanhang där FTF presenteras, exempelvis när förtroendevalda i föreningar och klubbar pratar med nyanställda. Om du inte behöver alla bilder som finns i presentationen kan du enkelt dölja dem innan presentationen genom att högerklicka på bilderna i vänsterspalten och välja ”Dölj bild”. Förslag till talmanus för bild1. Arbetar du i försäkringsbranschen är det FTF du ska vara med i, oavsett yrke, befattning och utbildning. Det är helt enkelt lite smartare.

2 Lite smartare därför att FTF…
...är specialiserade på försäkringsbranschen …är det största facket i branschen …har ett av marknadens starkaste avtal Det är lite smartare att vara med i FTF, därför att: Vi är specialiserade på försäkringsbranschen och kan branschens villkor och förutsättningar. Av oss får du den rätta hjälpen och de bästa råden. Vi är det största facket i branschen. Det ger styrka. Våra avtal är bland de allra starkaste på arbetsmarknaden.

3 FTF organiserar hela branschen
Controller Aktuarie Kundservice Systemutvecklare Utredningsarbete Försäljning FTF organiserar hela branschen Underwriter Skadereglerare Innesäljare Affärs och produktutveckling Kontorsservicearbete VD Rådgivare Skadearbete Administrativ utveckling inom it FTF är det enda fack som är specialiserat på försäkringsbolag, närstående banker och försäkringsmäklare. FTF organiserar hela arbetsplatser – det betyder att alla kan vara med hos oss, oavsett vad du jobbar med eller vilken utbildning du har. FTF har medlemmar inom många yrkeskategorier och på olika befattningar. Callcenter/Telemarketing Ekonomiadministratör Generell försäkringsadministration Generellt bankarbete

4 Det är smart att vara tillsammans med oss!
Mika Timonen Företagssäljare Alexandra Eldh Försäkringsrådgivare Patric Sundell Produktansvarig Alla anställda i branschen kan vara med i FTF. Det är smartare att vara med i samma fack som jobbarkompisarna, än att vara med i samma fack som gamla studiekamrater eller kollegorna på förra arbetsplatsen – då kan vi företräda dig. Genom att så många som möjligt på en arbetsplats är med i FTF, blir vi starka och får stort inflytande. Marianne Cederqvist Teknisk it-projektledare Daniel Cederberg Personskadereglerare Carina Sundberg Ekonomichef

5 FTFs idé Vi gillar dig Vi gillar branschen Vi gillar samarbeten
FTFs styrka – dina möjligheter Vi gillar dig Vi gillar branschen Vi gillar samarbeten Du gillar oss FTFs idé ska alla vi som representerar FTF som förtroendevalda eller anställda ha i bakhuvudet. Vad tycker ni om det här? Känns det bra? Många FTF-medlemmar ger facklig styrka. Självklart ska FTF vara det självklara valet för alla som arbetar i branschen. VI GILLAR DIG: Vi är alla olika och det ska du få vara på jobbet. Vi vill bidra till att du/alla ska få de förutsättningar som behövs för att individen ska trivas och må bra. VI GILLAR BRANSCHEN: FTF vill bidra till långsiktigt hållbar och välfungerande försäkringsbransch som står för stabilitet och trygghet för anställda och kunder. VI GILLAR SAMARBETEN: FTF tror på samarbeten och vill utveckla samarbeten som är till nytta för dig, dina kollegor och samhället i stort. DU GILLAR OSS: FTF är det stora facket i en ganska liten bransch. Det är när mellan medlem och facket. Därför jobbar vi ständigt på att förbättra tillgängligheten och servicen så de ska passa våra medlemmar och förtroendevalda.

6 FTFs förbundsstyrelse
Valdes vid kongressen Väljs vart fjärde år. Består av 13 ledamöter och en personalrepresentant från kansliet. Några av FS-ledamöterna jobbar fackligt på heltid. Presidiet består av ordförande och två vice ordförande. Förbereder alla frågor till FS-möten, diskuterar inriktning och förslag till beslut.

7 Förbundsordförande Anders Johansson, Folksam

8 Som medlem får du… Råd och stöd Juridisk hjälp Inkomstförsäkring
Tillgång till lönestatistik Rabatt på avgiften – 50 kronor/ månad första halvåret om du tecknar autogiro Medlemsförmåner Medlemstidningen Finansliv Fotnot: Rabatt på avgiften – 50 kronor/månad första halvåret om du tecknar autogiro upphör gälla efter 1 oktober 2016.

9 Medlemserbjudanden Semesterlägenheter i Italien
Kryssningar och båtresor Försäkringar Banklån El Hotell Glasögon och linser Tidningar Det lönar sig att vara medlem i FTF även på fritiden. Som medlem får du en mängd bra erbjudanden och rabatter. Läs mer på FTFs webbplats där du också ser hur man bokar och beställer. Semesterlägenheter i Italien I Italien kan du som medlem hyra lägenhet i anläggningarna La Serra och Riva del Sole, till ett bra pris. Kryssningar och båtresor Som medlem får du rabatt och erbjudanden hos Tallink Silja AB, Viking Line och Birka Cruises. Försäkringar Genom Förenade Liv erbjuds du bland annat olycksfallsförsäkring, barnförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och familjeskydd. Folksam erbjuder hemförsäkring. Banklån Både Swedbank och SEB erbjuder dig som medlem lån med låg ränta. El Genom Bixia erbjuds du elpriser som är bland de lägsta i Sverige. Hotell Genom DTF Travel kan du boka prisvärda hotell i Sverige och runt om i Europa. Dessutom får du rabatt på hotell i norden hos Nordic Choice Hotels. Glasögon och linser Som medlem i FTF får du rabatt på bågar, linser och solglasögon hos LensWay. Tidningar Du får rabatt på tidningarna Privata Affärer, Res, Världens viner och Lifestyle.

10 Få upp till 80 procent av din inkomst
Försäkringen ingår i din medlemsavgift till FTF Ersättningen från inkomstförsäkringen tar vid där a-kassan slutar Vid ofrivillig arbetslöshet ger a-kassa och ersättning från inkomstförsäkringen tillsammans upp till 80 procent av din tidigare genomsnittliga månadsinkomst Ersättning från enbart a-kassa ger dig som mest cirka kronor efter skatt!

11 Stor skillnad med och utan försäkring!
Exempel: Lön före arbetslöshet: kronor i månaden (= kronor efter skatt). Ersättning från enbart a-kassan: kronor i månaden (efter skatt) Ersättning från a-kassan + inkomstförsäkring: kronor i månaden (efter skatt) På kan du se vilken ersättning du får från a-kassan och inkomstförsäkringen, beroende på din inkomst.

12 Smartare med kollektivavtal
FTF har starka kollektivavtal! Utan kollektivavtal – sämre villkor Många förmåner finns tack vare FTF Lokala avtal – ofta resultat av FTFs förhandlingar På arbetsplatser utan avtal är det lagen som styr vilka regler som ska gälla. Men kollektivavtalen har generösare regler för de anställda. En av FTFs viktigaste uppgifter är att förhandla fram kollektivavtal. FTFs kollektivavtal hör till arbetsmarknadens starkaste. Många av de förmåner som finns på en arbetsplats har de anställda tack vare FTF. Ibland finns det också lokala avtal, som FTF på din arbetsplats och företaget har förhandlat fram.

13 Vilken arbetsplats väljer du?
Arbetsplats utan avtal Arbetsplats med FTF-avtal 40 timmars arbetsvecka 38,75 timmars arbetsvecka 1-6 månaders upp- sägningstid enligt Las Upp till 15 månaders uppsägningstid 25 semesterdagar Minst 25 semesterdagar + åtta extra lediga dagar Allmän pension Allmän pension och tjänstepension De som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal har bättre villkor, än de som jobbar på en arbetsplats utan avtal. Vilken arbetsplats väljer du? 80 procent av lönen vid föräldraledighet 90 procent av lönen vid föräldraledighet Tjänstegrupp- livförsäkring (TGL)

14 FTF finns nära dig Lokalt förtroendevalda…
Ger stöd och hjälp på arbetsplatsen Driver frågor som rör de anställda och arbetsplatsen Förhandlar, till exempel om löner Väljs av medlemmarna på arbetsplatsen Närheten till våra medlemmar är en viktig del i verksamheten. En av anledningarna till att vi lyckas så bra, är att vi finns där våra medlemmar finns – på arbetsplatserna. De lokalt förtroendevalda… - Ger stöd och hjälp på arbetsplatsen. De vet hur arbetsplatsen fungerar och kan därför ge bra råd och stöd till dem som jobbar där. - Driver frågor. Till exempel – arbetsmiljön och jämställdhet. - Förhandlar, till exempel om löner. - Väljs av medlemmarna på arbetsplatsen. Alltid? Hur?

15 Det lokala FTF Styrelsen ansvarar för fackliga verksamheten lokalt
-Väljs av medlemmarna på årsmötet -Bevakar och förhandlar om sådant som rör de anställda -Stöttar enskilda medlemmar Kontaktombud är länken mellan medlemmar och styrelse -Utses av styrelsen -Samtalar och lyssnar in kollegorna på arbetsplatsen De allra flesta av FTFs medlemmar tillhör en lokal FTF-förening. FTFs lokala organisation är knuten till olika bolag. Om det finns tio FTFare på en arbetsplats, kan de bilda en FTF-förening. Den lokala föreningen ansvarar för den fackliga verksamheten. Förbundet arrangerar ibland gemensamma kampanjer och aktiviteter som de lokala föreningarna tar del i, men i övrigt är det huvudsakligen upp till den lokala föreningen att bestämma hur man jobbar, med vilka frågor och vad man gör för medlemsaktiviter o s v. Generellt för alla är att man alltid ska ha medlemmarnas bästa för ögonen och att man har ett  ansvar att vara lyhörd gentemot dem och vad de vill ha ut av sitt arbetsliv. 

16 Koll på lönen Lönen en viktig fråga enligt många medlemmar
FTF har förhandlat fram bra förutsättningar för lönesättningen Stöd i löneprocessen Lönedialog Lön är den viktigaste frågan för FTFs medlemmar, visar en stor undersökning från hösten Därför är det också den viktigaste frågan för FTF. Det har länge funnits ett stort missnöje med hur många arbetsgivare sköter lönesamtalen. FTF jobbar hårt för att få till en fungerande lönesättning, så att chef och medarbetare har en dialog kring lönen och att och samtalet inte blir ett tillfälle då chefen meddelar den nya lönen. FTFs mål är att du som medlem ska känna dig trygg och väl förberedd när du ska prata lön med din chef. FTF ger dig som medlem råd, tips och bra argument. Med hjälp av den lönestatistik som finns på FTFs webbplats kan du jämföra dig med andra med liknande arbetsuppgifter för att se hur du ligger till lönemässigt.

17 Var med och påverka! Prata med dina lokalt förtroendevalda
Var med på möten Skriv motioner Välj förtroendevalda Påverka centralt Följ FTF i sociala medier Som medlem är du med och påverkar vad FTF ska jobba med. Prata med dina lokalt förtroendevalda Var med på möten: Till exempel din förenings eller klubbs årsmöte. Skriv motioner: Du kan till exempel skriva motioner till årsmötet. Välj förtroendevalda: På årsmötet kan du ge förslag på vilka du tycker ska sitta i styrelsen och företräda dig i FTF. Påverka centralt: Prata med dina lokalt förtroendevalda eller kontakta FTFs kansli direkt. Följ FTF i sociala medier! Vi finns bland annat på Facebook, Twitter och Instagram

18 FTFs organisation Medlemmar Klubbar/ Föreningar Kongress
FTF är en demokratiskt uppbyggd organisation. FTF har ungefär medlemmar De flesta tillhör en förening (och ibland även klubb) som finns på en arbetsplats. Vart fjärde år hålls kongress, som är det högsta beslutande organet i FTF. Ombuden på kongressen utses av föreningarna. Kongressen granskar och godkänner FTFs verksamhet och beslutar om hur, och med vad, FTF ska arbeta de närmsta åren . På kongressen väljs FTFs förbundsstyrelse, FS styrelsen ansvarar för att de beslut som fattats vid kongressen genomförs. När FTF förhandlar om kollektivavtal, är det FS som förhandlar. Personalen på FTFs kansli ser till att de beslut som fattats av förbundsstyrelsen genomförs. Kansliet servar också de lokala klubbarna och föreningarna. Förbunds-styrelsen Kansli

19 FTF och arbetsgivarna FAO (Försäkringsbranschens arbetsgivareorganisation) - till exempel Skandia, LF, Trygg-Hansa, If KFO (kooperativa arbetsgivare) - till exempel Folksam, KPA … och även Hängavtal med GM (säljkanal för If) En handfull andra hängavtal … dessutom finns ett stort antal lokala kollektivavtal (främst arbetstids- och medbestämmandeavtal samt så kallade fältavtal). De flesta anställda är med i facket och de flesta arbetsgivare är med i en arbetsgivarorganisation. I vår bransch finns två arbetsgivarorganisationer – FAO och KFO. Med dem förhandlar FTF om kollektivavtal för de anställda i branschen. De stora bolagen i branschen är anslutna till FAO eller KFO, eller har tecknat hängavtal som innebär at de följer kollektivavtalen i branschen. FAO: av FTFs medlemmar jobbar på företag anslutna till FAO. KFO: Cirka 2500 FTF-medlemmar jobbar på företag som tillhör KFO. Vad är ett hängavtal? = Avtal som tecknas direkt med arbetsgivare, inte via arbetsgivareorganisationw Varför lokala avtal? = anpassning egna arbetsplatsen! Ge exempel!!

20 Lokalt - centralt Lokalt Centralt FTFs föreningar och klubbar
Förbundsstyrelse och kansli If, Folksam, Trygg-Hansa etc. FAO KFO Detta bygger på den svenska modellen. Det finns olika formella nivåer när man förhandlar, och begreppen central förhandling och lokal förhandling är viktiga att känna till. Centrala förhandlingar är när FTFs förbundsstyrelse och kansli förhandlar med arbetsgivarorganisationerna KFO och FAO. Lokala förhandlingar är när den lokala FTF-föreningen eller klubben på ett bolag förhandlar med arbetsgivaren.

21 FFA-kassan Finans- och försäkringsbranschens a-kassa
Sveriges billigaste Du måste inte vara med i FFA- kassan för att vara med i FTF Som medlem i FTF kan du också gå med i Finans- och försäkringsbranschens a-kassa, FFA-kassan, som är Sveriges billigaste. Ett medlemskap där kostar 85 kronor/månad.

22 FTF samarbetar En del av TCO NFU – Nordic Finances Union
UNI – Union Network International FTF är en politiskt obunden facklig organisation och en del av TCO – Tjänstemännens centralorganisation. I Norden samarbetar vi med försäkringstjänstemännens organisationer genom NFU – Nordic Finances Union – och internationellt med de privatanställda tjänstemännen i Europa och övriga världen, genom UNI - Union Network International.

23 TCOs medlemsförbund

24


Ladda ner ppt "Info till användare: Den här presentationen kan användas som talarstöd i olika sammanhang där FTF presenteras, exempelvis när förtroendevalda i föreningar."

Liknande presentationer


Google-annonser