Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Yrkesintroduktionsanställningar (YA) – anställning med lärande

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Yrkesintroduktionsanställningar (YA) – anställning med lärande"— Presentationens avskrift:

1 Yrkesintroduktionsanställningar (YA) – anställning med lärande
Medverkande: YA-Delegationen – Marianne Feldt, Isabella Palomba Rydén Örebro kommun – Annette Gustafsson, Linnea Nyängen, Balbina Skarp HSB Skåne – Cornelia Håkansson Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

2 Yrkesintroduktionsanställningar kan
Yrkesintroduktionsanställningar kan säkra arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning underlätta ungas, långtidsarbetslösa och nyanländas tillträde till arbetsmarknaden. A-dep och U-dep Delegationen består av 12 ledamöter samt ordförande Pia Enochsson. (SKL, Kommunal, Almega, Fastighets, Teknikföretagen, GS-facket, Installatörsföretagen, Elektrikerna, Svensk handel, Handels, Industriarbetsgivarna och Metall) Delegationen sammanträder 4 gånger per år. Delegationen bistås av ett av sekretariat som sköter det löpande arbetet. Uppdraget är utåtriktat och operativt. YA-delegationen kan lämna förslag till regeringen för hur lärandet kan utvecklas. 1 april varje år lämnar YA-delegationen en rapport till regeringen. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

3 YA är viktigt Många arbetsgivare har svårt att finna rätt kompetens trots många arbetssökande. Med YA kan arbetsgivare skräddarsy kompetens och säkra företagets och branschens långsiktiga behov. Det ekonomiska stödet gör det möjligt att anställa någon som inte levererar resultat från dag ett. Det behövs stödstrukturer för lärandet på arbetsplatsen. Dessa stärker arbetsgivares och arbetstagares förmåga att kompetensutveckla. YA ökar åldersdynamiken på arbetsplatser och kan bidra till underlätta mångfald och jämställdhet. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

4 YA-delegationens uppdrag
YA-delegationens uppdrag sprida information och kunskap om välfungerande arbetsplatslärande bistå partsorganisationer stimulera regional samverkan och kunskapsöverföring mellan branscher följa och analysera hur förutsättningarna utvecklas lämna förslag till regeringen på åtgärder Insatserna ska riktas både till de branscher som slutit avtal om yrkesintroduktionsanställningar och till branscher som planerar att sluta avtal. Punkt 1, 3 och 4 har varit och är svåra att uppnå p g a Arbetsförmedlingens sekretess. YA-delegationen har inte uppgifter om vilka arbetsgivare som anställt på YA. Indirekt påverkar detta även punkt fem. I dagsläget finns det ingen central aktör som har i uppdrag informera om och främja fler anställningar eller främja nya avtal inom nya branscher. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

5 Handledarutbildning och stöd till arbetsplatser med nyanlända YA-sekretariatet har bland annat: - Utvecklat en webbplats med information och stödmaterial. Särskilda ”ingångar” för arbetsgivare, handledare och arbetsförmedlare. - Tagit fram en generell webbaserad handledarutbildning som även innehåller en del riktad till arbetsgivare och handledare som tar emot nyanlända invandrare. Handledarutbildningen är kortfattad, konkret och innehåller många användbara mallar och checklistor. - Gjort reportage om arbetsplatser med YA Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

6 Yrkesintroduktionsanställningar - anställning med lärande
Yrkesintroduktionsanställningar - anställning med lärande Baseras på ett centralt kollektivavtal (43 avtal per idag) 75 % arbete och 25 % lärande En handledare och en individuell handlednings-/utbildningsplan Ekonomisk stöd Kollektivavtal Kollektivavtalen kan ha särskilda villkor för till exempel tillträde. Även hängavtal accepteras. Det finns 43 avtal per idag. Förordningen om stöd för yrkesintroduktionsanställningnar (SFS 2013:1157): Ungdomar mellan 15 och 24 år får anställas med 75 procent av lägsta lön vid heltid. Under minst 15 procent av arbets­­­­tiden ska den anställde få handledning och/eller utbildning. Den som ska anställas måste sakna relevant erfarenhet av yrket eller ha varit arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen i 90 dagar under en fyramånadersperiod. Observera att den som saknar relevant yrkeserfarenhet inte behöver vara arbetslös vid anställningstillfället. Vad som är relevant yrkeserfarenhet avgörs av Arbetsförmedlingen. För att få stöd för YA-anställningar måste parterna ha tecknat ett kollektivavtal om yrkes­introduktion eller ett hängavtal. En arbetsgivare som inte är organiserad i en arbetsgivarorganisation kan teckna ett hängavtal med den fackliga organisation som de anställda tillhör. Hängavtalet innebär att man är överens om att följa det kollektivavtal som gäller inom den aktuella branschen. Handlednings-/utbildningsplan För att få ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen för yrkesintroduktionsanställningar måste det upprättas en handlednings- och utbildningsplan. Handlednings- och utbildningsplanen ska utformas efter företagets kompetensbehov och individens förkunskaper. Planen ska innehålla information om VAD, MÅL, VEM, handledningens och utbildningens innehåll och omfattning målet med handledningen och utbildningen vem som ska vara handledare. Ekonomiskt stöd till arbetsgivaren Lönesubvention till arbetsgivarna motsvarande en ordinarie arbetsgivaravgift (31,42 procent), söks hos Arbetsförmedlingen. Handledarstöd motsvarande 115 kronor/dag och anställd vid heltid, söks från Arbetsförmedlingen. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

7 YA som komplement till gymnasiala utbildningar
YA som komplement till gymnasiala utbildningar Nyutbildade undersköterskor kan garanteras ett jobb i Värmland i framtiden. Jobbgarantin börjar gälla i juni 2017 och avser elever som avslutar Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasienivå och med ett diplom från Vård- och omsorgscollege i Värmland. Det som erbjuds är yrkesintroduktionsanställning - en provanställning under tolv månader. Sen kan den här tjänsten gå över till en tillsvidare anställning. Tanken är att göra vårdyrket mer attraktivt. Hör tre ungdomar berätta om sin upplevelse av att vara anställd på YA: YA som komplement till gymnasiala utbildningar YA som modell för kompetensförsörjning fyller ett behov inom många branscher. Flera branscher har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Det kan till exempel bero på att branschens gymnasieutbildning saknas på orten eller på att det inte finns någon gymnasieutbildning över huvudtaget som tillgodoser branschens behov. Att anställa på YA är då ett sätt att kompensera upp den bristen. Möjligheten att låta en gymnasial apl eller lärlingsutbildning övergå till en YA-anställning är också något som behöver stärkas och synliggöras i större utsträckning. Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)

8 Tack för er uppmärksamhet Marianne Feldt Isabella Palomba Rydén
ya-delegationen.se Följ oss även på Tack för er uppmärksamhet Marianne Feldt Isabella Palomba Rydén Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA)


Ladda ner ppt "Yrkesintroduktionsanställningar (YA) – anställning med lärande"

Liknande presentationer


Google-annonser