Fokus Yrkesutbildning VO

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Göteborg Kvinnofrid Norra Bohuslän - Socialtjänstens arbete mot våld i nära relationer.
Advertisements

Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Aktivering och Mobilisering inför Arbetslivsintroduktion
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Välkommen till ESF:s seminarium
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Uppdrag validering Björn Scheéle
Förslag till regional handlingsplan för Socialfonden i Västsverige 26/ Strukturfondspartnerskapet.
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)
Vård- och omsorgscollege
ArbetSam – Erfarenheter och satsningar
Intern kommunikation och externa påverkansstrategier Hässleholm 18 november 2010 Mats Holmquist.
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Film ….
De 33 skånska kommunernas intresseorganisation
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
10 medverkande kommuner deltagare
Vad är på gång i VO-College?
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Förändringsteori Utlysning 2017/00484 breddad rekrytering för arbete
kvalificerade kunskaper
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Uppföljning av Temagrupper och processtöd ÖK mars 2011
- Översikt Socialfondsprogrammet ESF16feb/ E Ramel
Vad är VO-College? - en berättelse om Skåne
- Regional nätverksträff
Fokus Yrkesutbildning VO
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Lärlingskompassen Inkluderande kompetensförsörjning inom
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Fokus Yrkesutbildning VO
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Nationellt likvärdiga YH-utbildningar
Fokus Yrkesutbildning VO
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Välkommen till Regional Handledarkonferens 29 nov 2018
Tanum
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Samordnad utveckling för god och nära vård
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Göteborgsregionens kompetensråd
Presentationens avskrift:

Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning” Mer information finns på: www.vo-college.se/ESF

Fokus Yrkesutbildning VO Ett projekt med flera delar Fokus Yrkesutbildning är ett projekt som består av flera delar som tillsammans bildar en helhet. Det övergripande målet för projektet är att bidra till effektivare strukturer för en bättre yrkesutbildning där både utbildning och arbetsliv samverkar – precis som i VO-College i stort. En styrka är att hela VO-College, både parterna i föreningens styrelse och alla 22 regionala VO-College är samverkansparter i projektet. Projektet har inga deltagare, fokus ligger på metodutveckling och strukturell påverkan.

Projekttid Projektet genomförs under totalt 18 månader Projektstart är 1 september 2017 September – november 2017 Under analys- och planeringsfasen genomförs fördjupad analys och insamling av fakta och underlag samt att få projektorganisationen på plats. Medverkan (på olika sätt) från regionerna är viktigt – vi gör det här tillsammans!

Projekttid December 2017 – januari 2019 Under genomförandefasen är metodutvecklingen det primära arbetet. Detta sker i bred samverkan i syfte att stärka VO-College samverkansstruktur. Det som framkommit i analysarbetet processas i form av t ex workshops, dialogmöten, intervjuer och implementeras successivt. Februari 2019 Under avslutningsfasen sker slutlig dokumentation, ekonomisk slutredovisning, spridning av resultat

Viktigt att få med i alla delar av projektet Horisontella principer Jämställdhetsintegrering Tillgänglighet Ickediskriminering Viktigt att få med i alla delar av projektet För alla principerna gäller det att beskriva: Vad vinsterna (med att inkludera) är för individen, verksamheten och samhället/den strukturella nivån? Hur skulle man kunna göra annorlunda? Och utifrån det  - hur påverkar det individen, verksamheten/organisationen och samhället/ den strukturella nivån? www.esisupport.se

Öka yrkesutbildningens attraktionskraft Utmaning Attraktionskraften till både yrkesutbildning och arbete inom vård och omsorg behöver öka. Branschens bredd med flera olika yrkesområden behöver synliggöras och att utbilda sig till ett yrke inom vård och omsorg ska ses som en möjlighet av både män och kvinnor.

Ökad utbildningskvalitet - inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande (APL) Utmaning Strukturer och stöd för lärande och utveckling på arbetsplatserna behöver vidareutvecklas som ett led i att attrahera fler, både kvinnor och män att söka sig till yrket. Genom utvecklade strukturer och ett ändamålsenligt stöd för arbetplatslärande ökar möjligheten både till yrkesutveckling för medarbetare i stort och för att stödjande funktioner i form av handledare och språkombud får en ”mylla” att verka i. Språk och kommunikationskompetens är viktig för alla och behöver utvecklas både inom ramen för yrkesutbildning och på arbetsplatser inom vård och omsorg. Både inom yrkesutbildning och i arbetslivet ställs krav på svenskkunskaper. Att fånga en nivå för språklig kompetens som är nödvändig för att få en anställning i en viss bransch är dock svårt, eftersom frågan är komplex…

Ökad utbildningskvalitet - inklusive utveckling av arbetsplatsförlagt lärande (APL) Utmaning Efterfrågan på APL – platser inom vård och omsorg ökar och metoder för ändamålsenliga och nya sätt att handleda behöver utvecklas, som komplement till det arbete som görs i dag.

Förväntade resultat och effekter Övergripande är att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet för att tillgodose den kompetensbrist som råder inom vissa yrkesområden, för en förbättrad matchning mellan utbildning och arbetsmarknadens behov samt för att underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden. För denna utlysning specifikt, är förväntat resultat att primärt bidra till utvecklade och förstärkta samverkansstrukturer mellan berörda branscher och utbildningsanordnare och myndigheter med avsikt att ge nationell effekt för yrkesutbildningen.

Dessutom är följande aktörer tänkbara samverkansparter (med flera): Samverkansparter i ansökan Medlemmarna i föreningen VO-College och samtliga regionala VO-College Dessutom är följande aktörer tänkbara samverkansparter (med flera):

referensgrupper tillsätts Språk och kommunikation Projektorganisation Styrgrupp VO-College styrelse Ytterligare referensgrupper tillsätts Projektledning VO-College kansli Referensgrupp Nationella rådet Samverkansparter Alla 22 regionala VO-College Delprojekt Handledning Gunilla Kajrup Delprojekt Språk och kommunikation Olga Orrit Delprojekt Attraktionskraft Catarina Lindahl Petäjä

På vilket sätt kommer hela VO-College att involveras i arbetet? Genom att bidra med erfarenheter och fakta exempelvis via enkäter som skickas ut via regionala samordnare Genom dialog kring de resultat som kommer fram under projektets gång exempelvis på nätverksträffar och andra forum under projektets gång Och säkert på andra sätt som vi inte har helt klart för oss i dag… Det vi har helt klart för oss är att hela VO-College struktur är viktig för att projektet ska lyckas!

Fokus Yrkesutbildning VO… En otrolig möjlighet som förhoppningsvis blir både rolig och utmanande! Vi gör det här tillsammans! Alla delar i projektet bildar en helhet En sak är säker – tiden kommer återigen att gå väldigt fort Mer info finns på www.vo-college.se/ESF