De fyra elementen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Aristoteles och Leukippos
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Kemins grunder Föreläsning nr 1 Sid 6-15.
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
De fyra elementen.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Kemins historia.
Grundämnen Består endast av ett slags atomer Metaller Icke metaller.
ATOM OCH KÄRNFYSIK.
KEMINS HISTORIA OCH ARBETSSÄTT
Materia Niklas Dahrén.
Kemi finns överallt runtomkring oss.
Hur uppstod kemi och vad är kemi?
Stora tänkare inom kemin
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen DENNA PRESENTATION GÅR IGÅNG AUTOMATISKT – SKRUVA BARA UPP DINA.
»Ämnen har egenskaper Lukt Smak surt beskt salt sött.
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Demokritos (460 – 370 f. Kr). A´tomos = odelbar Aristotelse (384 – 322 f. Kr)
Platons fyra element Materien består av fyra olika grundämnen, nämligen vatten, luft, eld och jord. Detta hävdade den grekiske filosofen Empedokles från.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Blandningar Inom kemin skiljer man mellan rena ämnen och blandningar Rena ämnen består bara av en sorts atomer eller en sorts molekyler. Guld är ett rent.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
KEMI Blandningar, lösningar och aggregationsformer
Elektricitet Ordet elektricitet härstammar från grekiska ordet elektron som betyder bärnsten. När man gnider bärnsten så kan den dra(attrahera) till sig.
Evolution! Hur livet utvecklas. Först kom BIG BANG En stor expansion som skapade alla stjärnor och planeter vi känner till Ca 14 miljarder år sedan.
F ÖRPACKNING PROCESSEN. Från första början har jag hittat på internet en bild på en intressant förpackning. Det var en förpackning för en kaffekopp, som.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Nya regler och tolkningar SÄSONGEN ”No charge”-halvcirkeln förändras Tidigare räknades en spelare som berörde linjen som utanför området. Nu.
Vikingatiden Historia åk 4
De fyra elementen.
Islams olika inriktningar
Religion - vad är det?.
Jorden Och Livets utveckling
KEMI Vad är det egentligen?.
Att dras in mot föremålets mitt
Grundämnen och kemiska föreningar
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Atom betyder odelbar vilket faktiskt är helt fel
Syns inte men finns ändå
Densitet Densitet är ett mått på ett ämnes täthet.
Kemins grunder från det lilla till det rena- klimatet!
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
ATOMEN Atomen är odelbar!
Värme flödar alltid från det varmare till det kallare.
Sally R utvecklar en ny typ av ventilationslösning för fastigheter, som sänker energikostnaden och garanterar ett hälsosamt inomhusklimat.
Allt omkring oss består av materia.
Filmanalys.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Tiden på jorden Ur Koll på No.
Vilhelm Moberg
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Upplysningen 1700.
Vad kan du om kemi?.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Kemi – första terminen.
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Ledtråd: ett vasst vårtecken!
CASE Jolanda Riissanen
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Kemi – första terminen.
Atomen består av tre partiklar. Protoner, neutroner och elektroner.
Advent.
Marie Roslund, Rusksele skola, Rusksele –
Johan Karlsson, Pilängskolan, Lomma –
Salter och metalloxider Kap 5
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

De fyra elementen

I alla tider och alla kulturer har man funderat över var allt kommer från, varifrån jorden kommer, hur den har bildats och vad allt på jorden består av.

En tredje filosof anaximenes höll inte med någon av de andra två utan menade att luften var alltings ursprung På 500 –talet före kristus så hävdade den grekiske filosofen thales att - Vatten är alltings ursprung. Herakleitos Som också var en grekisk filosof höll inte alls med utan hävdade att det däremot naturligtvis var elden som var alltings ursprung.

LUFT ELD JORD De stora idéerna VATTEN Det var de stora filosoferna under antiken som utvecklade idéerna om att allt på jorden var byggt av de fyra grundelementen- jord, vatten, luft, eld . Allt annat som existerade på, i och omkring jorden var blandningar av de fyra elementen. VATTEN ELD JORD

Empedokles talade aldrig om element utan valde att kalla det rötter.   Den förste att dela in allt på jorden i fyra element var Empedokles ungefär 450 f. Kr. Empedokles talade aldrig om element utan valde att kalla det rötter. Det var Aristoteles som först lite senare kom att kalla det för element.

De stora idéerna Det fanns även ett femte element, etern. Det var enligt Aristoteleles det himmelska elementet. Det som rymden och stjärnorna bestod av. Det var också i etern som man i många kulturer trodde att andarna samlades efter att kroppen hade dött.

All materia på jorden tänkte man sig var blandningar av de fyra elementen, luft, jord, eld och vatten i olika proportioner.

Luft ansågs som fuktig och varm De Fyra elementen Man ansåg att de olika elementen alla hade olika egenskaper som gjorde att de skiljde sig från varandra. Vatten ansågs som kallt och vått Eld ansågs som torr och varm Jord ansågs som torr och kall

De Fyra elementen Genom att de olika elementen kombineras på olika sätt så bildas alla ämnen som finns på jorden. En sten ansåg man t ex vara en blandning av eld och jord eftersom den naturligtvis måste bestå av torra, sträva och hårda element.

De Fyra elementen De olika elementen kunde också ombildas till varandra. Man trodde t ex att om all fuktighet försvann ur luften och förvandlades till torrhet skulle luften kunna omvandlas till eld eller om all fuktighet försvann ur vattnet och förvandlades till torrhet kunde vattnet ombildas till jord. Det var också ur den tanken som alkemin föddes, att ämnen kunde omvandlas till ett annat ämne. Alkemisterna försökte länge omvandla metaller och andra ämnen till guld.

De Fyra elementen Indelningen av all materia i de fyra elementen jord, vatten, luft och eld är egentligen ganska intuitiv. De tre första elementen jord, vatten och luft representerar de tre faserna materia kan befinna sig i på jordklotet: fast, flytande och gas. Den fjärde, eld står för energi, men kan även representera plasma, som ofta räknas som materiens fjärde fas. Man ansåg nog att stjärnorna och himlen var skapade av något annat än av de ämnen som finns på jorden eftersom man hade ett femte element för det, etern.

Atomteorin Atomteorin det vill säga att allt består av små odelbara partiklar så kallade atomer uppstod ungefär samtidigt som teorin om elementen. Ordet atom kommer från det grekiska ordet atomos som betyder odelbar. Enligt de som trodde på atomteorin så bestod alla atomer av samma material, men de hade olika storlek och form. De kunde inte förändras och det var tomrum mellan atomerna. Atomerna rörde sig i tomrummet och där de studsar mot varandra utom under väldigt korta ögonblick då de förenas i något som kallas kluster.

Atomteorin Den som fått äran för den allra första läran om atomen är greken Demokritos. Han levde på 400-talet i Grekland. Det vill säga ungefär samtidigt som läran om de fyra elementen uppkom.

Atomteorin Demokritos fick dock motstånd från den grekiska filosofen Aristoteles som trodde på elementläran.

Konflikten mellan atomteorin och elementteorin En stor tvistefråga mellan Demokritos och Aristoteles var den om hur materian gick dela. Aristoteles menade att materian gick att dela i all oändlighet i allt mindre delar medan Demokritos med atomläran trodde att den minsta beståndsdelen, atomen, var odelbar.

Konflikten mellan atomteorin och elementteorin Den som gick segrande ur konflikten mellan Demokritos atomteori och Aristoteles elementteori var elementteorin. Teorin om att allt på jorden var uppbyggt av de fyra elementen levde kvar ända fram till 1800-talet när John Dalton åter införde atomidén i början på 1800-talet.