Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Jennie Johansson Leg. dietist
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Alsike P01 Säsongen Välkomna till en ny säsong med Alsike P01 Säsongen 2015! Några korta punkter! - Positiva saker - Stark utveckling av vårt försvarsspel.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Energi och Näringsämnen
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!

Prestationstriangeln Gå igenom prestationstriangeln olika sidor och poängtera att maten är grunden för att kunna tillgodogöra sig träningen.

Träningen bryter ner och för att få en god kompensation krävs RÄTT byggstenar samt en god sömn

Vitaminer och mineraler Vätska Kolhydrater Fett Protein Vi är vad vi äter, vi består utav vad vi äter! Visa på hur stor del vatten vi består utav och hur viktigt det är att dricka regelbundet under dagen, gärna i samband med måltid för att vara i vätskebalans. Utgå från tallriken och gå igenom var de olika energi- och näringsämnena finns, ge gärna fler alternativ på livsmedel Vitaminer och mineraler

Energibalans- hur mycket behöver jag äta? Ät regelbundet. T ex; Frukost, lunch & middag samt mellanmål Mer träning = Mer mat Ät alltid före och efter träning Energibalans är A & O för ett bra kostintag. Diskutera vad det innebär om man hoppar över en/flera måltider under dagen (svårare att nå energibalans, större måltider osv)

Diskutera i smågrupper Hur ser en bra måltid ut? Diskutera i smågrupper Tänk på att få med variation, någon/några källor till kolhydrater-fett och protein i måltiden, mkt färg (frukt, bär eller grönsaker)

Vad är ett bra mellanmål innan träning? Diskutera i smågrupper Betoningen bör ligga lite mer på kolhydrater och ett mellanmål intas oftast ½-2 tim innan träning. Kort om tid 1 banan och 1 glas mjölk, lite mer tid macka med ägg och en frukt eller fil och müsli med en skivad banan

Vad kan man ha med sig att äta på matcher/cuper? Diskutera i smågrupper Bra om man kan äta lite och ofta under en matchdag. Vatten, drickyoghurt, banan, torkad frukt och nötter/frön, pastasallad, pannkakakor på havregryn. Låt spelarna tänka efter och diskutera utifrån egna erfarenheter kring hur de upplevt sin prestationen utifrån om de ätit bra eller dåligt!

Sammanfattning Energibalans Bra näringsinnehåll Planering Måltidsordning / Regelbundna måltider Ät alltid före och efter träning Ökad träningsdos = Ökat matintag Bra näringsinnehåll Frukt, bär & grönsaker till alla måltider Ät varierat Planering Matsäck Matlagning Sammanfatta vad ni gått igenom. Hur kan ni fortsätta arbeta vidare med kosten? T ex skapa en policy kring vad som gäller vid match/cuper