Strukturerad rondundervisning på läkarprogrammet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elisabet Londos Överläkare, docent Neuropsykiatriska kliniken, Malmö
Advertisements

Kort information om TYK = Tidig YrkesKontakt
för sjuksköterskeexamen ©
Patientenkät sommaren -13
Solanderskolan presenterar
UNDERLAG FÖR BEDÖMNING AV APU ETT FÖRSTA FÖRSLAG.
Skriftlig Utvärdering KUM v /31 läkarstudenter och 16/16 ssk +rtgssk studenter= 46 Handledare 4 ssk/4 och 6/7 läkare =10 enkäter Fråga 1 Studenter.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
AT- och ST-läkare som handledare för läkarstudenter
Peter Gustavsson IEI/Företagsekonomi torsdag 7 okt 2011 kl (ca) Examensarbete - Information inför kursen 722A35 VT 2012.
Information till IT-designs programstudenter
Vårdplanering har nu ägt rum och du ska fylla i vårdplanen. Klicka på röd statusruta för ’Vårdplan’ i Martin Becks ärende.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
CASE Hultsfred Ledarutveckling över gränserna
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Lönesamtalet.
Elisabeth Ingesson, Kalmar Läns Landstingsavdelning 097
Studentmedverkan i förbättringsarbete Ett samarbete mellan Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping.
Standardrutin för läkemedelshantering ”Ny” rutin för Waranordinationer
Utvecklingskraft för svensk livsmedelsindustri!.
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
VERKSAMHETSOMRÅDE KVINNOKLINIKEN/FÖRLOSSNINGEN, SÖDERSJUKHUSET .
Affärsplanering för tillväxtföretag 7,5hp Det här är Venture Cup Sveriges ledande tävling för affärsidéer En ideell organisation som startades 1998 av.
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Praktikkurs. Allmän info kurs 14 Omfattning 22,5 högskolepoäng. 15 veckors sammanhängande heltidstjänstgöring med maximalt en veckas frånvaro. För tillträde.
Kort information om TYK = Tidig YrkesKontakt Läkarutbildningen i Göteborg HT 2016 Marie Walther, kursledare TYK
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
EXAMENSARBETE DEGREE PROJECT 15 HP Byggingenjörsprogrammet och Affärsutvecklingsprogrammet.
Läkarprogrammet, Uppsala universitet Ht-2015 Självständigt Arbete (SSA) - en översikt.
SIP 16 december 2015 Maj Rom. Antal personer Källa: SCB 2013.
Sammanställning av föräldraenkät Synostosmottagningen
Nytt upplägg av Klinisk Medicin 1 Termin 5 Patientcentrerat Återkoppling Symptombaserat Studentansvar Kliniska färdigheter.
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret.
KUA Västerås. Bakgrund Start hösten 2010 Pedagogisk grundidé Från projekt till fast verksamhet Ca 550 studenter på 6 år.
Frågor kring läroplanen
Välkomna till uppföljning och utvärdering 28 november 2016
Barn- och ungasatsningen
Positiva fakta om lärarutbildningen
Vilka åtgärder för att stärka arbetslivsrelevansen i utbildningarna ger rapporten ”ett år efter examen” anledning till för fakulteterna? Fakulteternas.
Enkät rapport för KI sjukhusen DS, HS, KS & SÖS vt 15, ht 15 & vt 16
CV Workshop 1 oktober Den 1 oktober kl erbjuder vi på Nestlé 25 studenter och arbetssökande möjligheten att delta i en ”CV Workshop” på vårt.
Så här anmäler du dig till högskolan VT18
Bedömningsmetoder.
Inspektioner vid akutmottagningar i Värmland och Gävleborgs län
Välkomna till kursen Uppsats - Examensarbete!
X-mottagningen: Väntetider 2001
Information till Webb och Multimediaprogramstudenter
Kursen i Arbets- och miljömedicin Läkarprogrammet termin 11 Ht 2017
Varför behöver vi politik?
Rondundervisning på läkarprogrammet
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret
Studentcentrerad examination av laborativt arbete i kemi
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
VO Ortopedi, Södersjukhuset Radica Karlström, överläkare, geriatriker
Nätverk för lärare på fritidshem
Vad innehåller PU 5 VT 18 Lund och Malmö
Studentundersökningen 2017
Så här anmäler du dig till högskolan VT19
Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Lönesamtal och bedömningsområden
Lönesamtal och bedömningsområden
Kunskapsguiden Ny webbutbildning om läkemedelsbehandling av äldre
Gruppintervju omsorg & assistans (LSS)
Handledarutbildning Steg 2.
Så här anmäler du dig till högskolan HT19
Vill du göra skillnad på riktigt?
Utbildningsplan Lärandemål
Presentationens avskrift:

Strukturerad rondundervisning på läkarprogrammet Anna Regiondagen i Västerås 22 september 2016 Anna Hedberg och Mia Furebring Infektionskliniken

Universitetets svar till UKÄ november 2014 Införande av strukturerad rondundervisning, under vilken studenter från termin 5 och framåt successivt får utveckla interprofessionella förmågor och kompetenser genom rondarbete enligt ett särskilt rond-PM På infektionskursen på T9 sker en strukturerad, summativ examination av rondundervisningen i samband med kursens rondskola Som ni kanske vet innebär vår rondskola att kursamanuenserna har var sin grupp med 4-6 studenter. Studenterna rondar var sin patient tillsammans med ”proffssjuksköterska” återkoppling från alla gruppen i gruppen. Detta sker i form av en skuggrond och ansvariga kursamanuenser och ssk har den dagen inte andra uppgifter i sjukvård.

Strukturerad rondundervisning Ordinarie rond Handledaren är den läkare som annars skulle ha lett ronden Student leder ronden av en patient Väl tilltagen förberedelsetid Rond-PM anpassat för den aktuella avdelningen Återkoppling - från ”motpart”, övriga ronddeltagare och handledare Mål: alla studenter ska få ronda enligt detta koncept minst en gång/avdelningsplacering under T5-T9 förväntningar/kraven på studenten anpassas När vi under sista delen av VT var kursamanuenser på T9 blev vi varse att majoriteten av studenterna inte hade fått leda rond med återkoppling före de kom till infektionskursen.

Kommentarer i KURT angående rondskolan "Äntligen ett meningsfullt sätt att ronda som student."  "Ett gav de bästa momenten på hela läkarprogrammet. Vi fick verkligen chans att öva som i verkligheten med ordentlig feedback efteråt."  "Superbra inlärningsmoment!” ”Skulle vara bra att ha rondskolan vid två tillfällen så att man kan utvecklas och utvärdera förbättringar/vad som vidare behöver utvecklas.” ”Borde finnas med varje termin.” "Borde ligga tidigare (och oftare) i utbildningen!” "Äntligen, varför finns inte det här på alla andra block?” "Fler gånger, extremt givande!” "Otroligt bra moment! borde finnas även tidigare på utbildningen."   ”På frågan "Rondskolan var bra?: Nej, det var fenomenal.” 

Hur ska vi kunna erbjuda alla studenter strukturerad rondundervisning? Har ni rond-PM? Får studenterna självständigt leda rond med återkoppling hos er? Om inte: Vad kan vi göra för att studenterna ska få leda rond hos er? Exempel på vad vi kan göra är att hjälpa till med framtagande av rond-PM, komma ut till era kliniker och prata med läkare och ssk. Vi hoppas att ni under eftermiddagens gruppövningar har möjlighet att diskutera dessa frågor.

anna.ljunghill.hedberg@akademiska.se mia.furebring@akademiska.se