Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland"— Presentationens avskrift:

1 Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland
Kjell Jansson Terese Ring

2 ST läkarsituationen allmänmedicin Västmanland maj 2018
Vi har nu ca ST läkare i allmänmedicin i Västmanland, ytterligare på väg in. hade vi 80 ST läkare och då uppdelat på vårdgivare enligt: Regionanställda 38, Praktikertjänst 31, Capio 6, Mitt Hjärta 3, Servicehälsan 1 och Kungsör 1. Det är en lätt övervikt för kvinnor, ca 55%.

3 Fördelning antal ST läkare per 1000 listade per kommun
Västerås Stad 1/2378 Sala 1/11315 Fagersta 1/4471 Surahammar 1/3345 Skinnskatteberg 1/2214 Norberg 1/2898 Köping 1/5190 Arboga 0 Kungsör 1/843. Hallstahammar 0

4 Jämförelse med närliggande län
Snittet över länet ligger på 1/3412. Jämfört med andra län ligger vi nu bra till, vi har gjort en rejäl upphämtning. Dalarna 1/2778 Sörmland 1/4100 (budget för 1/3200) Örebro 1/3750 Uppsala 1/4400 (mål 1/3880)

5 Rimlig nivå av ST läkare i allmänmedicin?
Vi som studierektorer bedömer att vi närmar oss gränsen för antal ST läkare i nuläget där vi kan erbjuda en bra utbildning inom allmänmedicin i Västmanland, då med tanke på att vi ska kunna erbjuda alla våra ST läkare en bra ST tjänstgöring med en bra handledningssituation, möjlighet till sidotjänstgöringar samt kunna erbjuda alla de obligatoriska kurserna.

6 Ständigt arbete med att förbättra ST utbildningen
Vi arbetar nu med målet att alla ST läkare ska ha en individuell utbildningsplan, vilket är obligatoriskt. Vi ser även över hur en årlig uppföljning med återkoppling till studierektorer kan se ut Vi kan i nuläget erbjuda alla de obligatoriska kurserna förutom Allmänmedicinskt arbetssätt inom rimlig tidsram och i landstingets regi. Vi samarbetar med kliniker för sidotjänstgöringar för att lösa eventuella problemområden.

7 Belastad situation kring sidotjänstgöringar
Stor rekrytering som skett sista tiden. Många av de obligatoriska sidotjänstgöringarna har nu ”kötid” fram till 2022/2023 vilket kan innebära att tiden för ST tjänst kan behöva förlängas i vissa fall, särskilt om tidigare tjänstgöring får tillgodoräknas och den sammanlagda tjänstgöringstiden här i Västmanland planeras bli kortare än 60 månader. Vi har sökande som söker ST tjänst som arbetat som stafettläkare inom primärvård med handledning under lång tid och önskar komplettera med sidotjänstgöringar för att bli färdiga specialister, där finns svårigheter att tillmötesgå deras önskemål med tanke på situationen som råder när det gäller sidotjänstgöringarna. Vi får allt svårare att justera i sidotjänstgöringsscheman i samband med sjukdom eller föräldraledighet. I nuläget kan vi inte se att antalet utbildningsplatser kan utökas på sidotjänstgöringar utan att kvalitén blir påverkad i för stor utsträckning. Problemet med tillgång till sidotjänstgöringar är liknande i större delen av landet och därför svår att avhjälpa genom sidotjänstgöring i andra landsting. Det finns även en ny problematik som vi upplever i samarbetet med kliniker med sidotjänstgöring där några av våra ST läkare inte har genomgått AT tjänstgöring och därmed är sämre rustade för sjukhustjänstgöring än tidigare. Upplevd stor frånvaro pga många obligatoriska kurser mm

8 Prioritering, sökande ST tjänst
anknytning till länet önskemål från vårdcentraler att anställa särskilda läkare som de har kontakt med Anställning av ST läkare på vårdcentral som uppfyller kriterier för en bra handledningssituation men ännu inte har någon ST läkare samt till de mottagningar som enbart har en ST läkare, då vi ser fördelarna med att vara minst två ST läkare på samma mottagning i form av ökad trivsel och möjlighet till samarbete och stöd av varandra, ST läkare emellan. goda referenser Studierektor ska tillfrågas innan vidare samtal på mottagning med tilltänkt ST läkare sker.

9 Dispensansökan I övrigt rekommenderas att vi följer de riktlinjer kring dispensansökningar som redan finns när det gäller antal ST läkare per mottagning och tillgång till fasta specialister på mottagningarna men med tillägg: vid dispensansökan för fler ST läkare än 1/2000 listade ska tidsperioden för dispens uppgå till minst 8 veckor för att ansökan ska handläggas.

10 SPURINSPEKTION VÅR 2019


Ladda ner ppt "Nya ST studierektorer allmänmedicin Västmanland"

Liknande presentationer


Google-annonser