Utgångsläge Det finns kroniska lungsjukdomar som har en lika dålig prognos som obotlig cancer Det finns kroniska lungsjukdomar som är förknipade med lika.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brytpunkt Bertil Axelsson.
Advertisements

0HLR Maen Yousef.
Palliativ sedering Bertil Axelsson
FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Regeringens satsning på de mest sjuka äldre
Bidrar en integrerad vårdmodell till personcentrerad vård ? sjuksköterskors erfarenheter från en onkologisk klinik Anki Delin Eriksson.
BILDANDET AV REGIONALA CANCERCENTRUM. CANCERVÅRDENS UTMANINGAR • En ökad cancerbörda • Regionala skillnader i insjuknande och dödlighet.
palliativ medicin, pediatrik, geriatrik, infektion etc
PRIMÖR.
Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Vad menar vi med begreppet behov?
Specialiserad och allmän palliativ vård – vad är skillnaden?
1 Örebro Utbildningsdag UFPo.
Carolinaprojektet - ett utvecklingsprojekt inom Allmänpsykiatrin i Uppsala.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Äldresatsningen Äldresatsningen Läkemedel –Olämpliga läkemedel –D-interaktioner –Utsättning av neuroleptika Återinläggningar inom 30 dagar.
Behovsanalys och brukardialog 2011
Co-production i vården
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Funktions- och hälsobaserade vårdambitionsnivåer Vad är ”Nödvändigt”?
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Omkring personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att.
Och forsarna sjunga sin ljuvliga sång -vid den vill jag somna så stilla en gång och vila i värmländska jorden I Värmeland - ja där.
Erfarenhetsutbyte Svenska palliativregistret 24 oktober 2012.
VINK verksamhetsplan Övergripande mål Att i ett nationellt nätverkssamarbete stödja cancerstrategins mål med fokus på aktiviteter syftande.
Sjuka barn – vad behöver barn och föräldrar?
Brytpunkt och vårdkedja för den palliativa patienten
Cancerrehabiliteringsprocessen
Skillnader i medianväntetid Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 – 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna.
Palliativ vård och samordning
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården
Okänd primärtumör Ny medicinsk riktlinje. Okänd primärtumör Definition En heterogen sjukdomsgrupp med histopatologiskt bekräftad metastatisk cancer där.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
Har det blivit bättre liv för sjuka äldre? Växjö 11 november 2015 Maj Rom.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Vad är våld i nära relationer, statistik och begrepp Haninge kommun.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
SIP 16 december 2015 Maj Rom. Antal personer Källa: SCB 2013.
Personcentrerad vård. Vården måste sluta slösa resurserna Vi missar ofta: Patientens egna resurser Den stora kunskaps- utveckling i vården Den tekniska.
Anders Ryberg Fil. dr. Leg. apotekare
Mätning: Arbetssätt som möjliggör sammanhållen vård i hemmet
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Befolkningsprognos – färre ska försörja fler
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
Hälsodagboken PIDcare
Andnöd Subjektiv upplevelse av obehag i samband med andning Fysiologi
Standardiserat vårdförlopp Livmoderhalscancer
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Temadag cancerrehabilitering och levnadsvanor
Webbutbildning i allmän palliativ vård
Gunnar Dahlberg Informationsläkare Läkemedelskommittén
Gunnar Dahlberg Informationsläkare Läkemedelskommittén
Mobilt Estherteam Huskvarna
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
VO Ortopedi, Södersjukhuset Radica Karlström, överläkare, geriatriker
Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri
Bättre liv för sjuka äldre i Dalarna
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Förutsättningar Vinster.
För alla läkare under hela karriären
- Integrated Palliativ Care Outcome Scale
Sammanfattning.
Nätverksträff Vårdval Fysioterapi
Rapport första halvåret (H1) 2019 Sömnmedelsförskrivningen för äldre i Västmanland Athir Tarish Informationsläkare, Läkemedelskommittén.
Presentationens avskrift:

Palliativ omhändetagande av patienter med icke-malign kronisk lungsjukdom ?

Utgångsläge Det finns kroniska lungsjukdomar som har en lika dålig prognos som obotlig cancer Det finns kroniska lungsjukdomar som är förknipade med lika mycket lidande som obotlig cancer Lika som vid obotlig cancer har läkemedel hos vissa kroniska lungsjukdomar bara begränsad inverkan på grundsjukdomen Hos cancerpatienter är det visat att insats av palliativmedicinisk kompetens tidigare än i den absoluta slutfasen av livet förbättrar både livskvalitet och även prognos.

Ska vi då börja använda oss av palliativmedicinisk kompetens och resurser även hos patienter med icke- maligna kroniska lungsjukdomar?

ur Nationell Vårdprogram för Palliativ Vård 2012

Problem Vid (del-)reversibel exacerbation av en grundsjukdom är dess behandling oftast bästa symptomlindring – kan vara väldigt heterogen behandling som ställer specifika krav på personalen (tex akut NIV). Med rätt sjukdoms-specifik insats kan patienten inte sällan återfå tillfredställande livskvalitet för många veckor till. Kan vara olämplig med ”direktintag” till PAVA, bra med snabb läkarkontakt såsom på akuten. SuS: för få palliativa slutenvårdplatser som det är i nuläget Ca-patienter ligger slumpmässigt antingen på PAVA eller ”hemmaklinik” OBS situation kan variera i olika länsdelar.

Diskussionsförslag Slutenvård hos palliativa patienter med kroniska lungsjukdomar utförs på hemmaklinik i första hand. Övertagning till PAVA kan diskuteras när det blir uppenbart att patienten ej kommer att kunna gå hem levande. Inom öppenvård kan palliativmediciniska resurser bidra till att öka trygghet och självbestämmande av den svårt sjuke patienten

När ska en patient med kronisk lungsjukdom anses som palliativ? Förslag: Invalidiserande effortdyspné i stabila fasen. Dvs funktionsbedömning utanför exacerbationen (Samråd mellan patient, husläkare och specialist)