Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nätverksträff Vårdval Fysioterapi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nätverksträff Vårdval Fysioterapi"— Presentationens avskrift:

1 Nätverksträff Vårdval Fysioterapi

2 Innehåll: Håkan Fermhede, Specialist i allmänmedicin Vårdcentralen Kristinehamn, informerar kring SVF; standardiserat vårdförlopp i cancervården. ”Varje dag räknas!” Fika Jannette Grahn Vera Gajardo och Lisa Brunzell från folkhälso- och samhällsmedicinska enheten: ”Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor; tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysik aktivitet, ohälsosamma matvanor- från identifiering till åtgärd” med syfte att öka förståelsen för vikten av att ställa frågor om levnadsvanor. Sofia Ceder från Utveckling och användarstöd patientjournal informerar och återkopplar gällande lagen om förstärkt vårdgaranti. Hur har det gått? Hur ser följsamheten ut?

3 Levnadsvanor Nationella patientenkäten
Frågor om levnadsvanor gällande kost, alkohol, tobak och motion. Ett landstings(region)övergripande vårdprogram togs fram 2012 ”Rådgivande samtal vid ohälsosamma levnadsvanor: Tobaksbruk, Riskbruk av alkohol, Otillräcklig fysisk aktivitet, Ohälsosamma matvanor Gäller personer 18 år och äldre” Det uppdaterades 2016, finns i VIDA. Verksamhetschef har enligt vårdprogrammet ansvar för implementering.

4 Utdrag ur vårdprogrammet:
Patienter ska när det är relevant tillfrågas om sina levnadsvanor när det gäller tobaksbruk, alkohol, fysisk aktivitet och matvanor. Hos personer som redan har symtom som är relaterade till en ohälsosam levnadsvana är frågor om levnadsvanor oftast en naturlig och relevant del i anamnesen. Men riktlinjerna betonar också vikten av att förebygga sjukdom hos personer som ännu inte har utvecklat symtom eller sjukdom på grund av en ohälsosam levnadsvana. Socialstyrelsen anser att även dessa personer har rätt att få kunskap om att de har en ohälsosam levnadsvana och därmed ges möjligheter att påverka denna och därigenom minska risken att bli sjuk.

5 Målet är att på sikt minska sjukligheten i Värmland
Målet är att på sikt minska sjukligheten i Värmland. På kort sikt kan förbättrade levnadsvanor påverka behandlingsresultat, prognos och rehabilitering positivt och därmed underlätta/förkorta vårdförloppet. Fysioterapi 2019: Fysisk aktivitet som prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor  Symposium med Raija Lenné m.fl. Vid detta symposium får deltagarna fördjupa sina kunskaper om åtgärder vid ohälsosamma levnadsvanor. Utgångspunkten är de reviderade nationella riktlinjerna "Prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor".

6

7

8

9

10

11 Innehåll: Håkan Fermhede, Specialist i allmänmedicin Vårdcentralen Kristinehamn, informerar kring SVF; standardiserat vårdförlopp i cancervården. ”Varje dag räknas!” Jannette Grahn Vera Gajardo och Lisa Brunzell från folkhälso- och samhällsmedicinska enheten: ”Socialstyrelsens nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor; tobaksbruk, riskbruk av alkohol, otillräcklig fysik aktivitet, ohälsosamma matvanor- från identifiering till åtgärd” med syfte att öka förståelsen för vikten av att ställa frågor om levnadsvanor. Sofia Ceder från Utveckling och användarstöd patientjournal informerar och återkopplar gällande lagen om förstärkt vårdgaranti. Hur har det gått? Hur ser följsamheten ut?


Ladda ner ppt "Nätverksträff Vårdval Fysioterapi"

Liknande presentationer


Google-annonser