Kapital-förvaltning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vision – Värdegrund – Mål
Advertisements

Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Din statliga tjänstepension
Del 3 Bolags tillväxtmöjligheter och alternativ
1. Varför finns det pengar?
Samhällsekonomi 2.
Förvaltningen av guld- och valutareserven & Betalningssystemet RIX
Infrastruktur med OPS kan ge tryggare pensioner
Tjänstepension för privatanställda tjänstemän
ITP 1 Premiebestämd ålderspension för födda 1979 eller senare
Aktie-Ansvar Avkastningsfond. Avkastningsfonden utnyttjar nya möjligheter på räntemarknaden. •I och med finanskrisen uppstod nya sätt för bolag att låna.
Aktier och aktiesparande
Fondernas kostnadsutveckling Finansutskottet den 24 november 2005 Tredje AP-fonden VD Kerstin Hessius.
FONDFÖRSÄKRING Försäkringstagaren väljer hur premiereserven investeras
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Behövs det pengar? Byteshandel.
Förvaltning av guld- och valutareserven
Tjänstepension.
Två pensionsplaner Premiebestämd ITP 1 Förmånsbestämd ITP 2
Få ut mer av ditt sparande
Privat pensionssparande
Knowledge at work Danske Invest. 2 Knowledge at work 2 Danske Invest Ett av Europas första fondbolag Dotterbolag till Danske Bank Ca 250 fonder 50 mdr.
Fastighetsrelaterade index Vad tänker ni på ?. ALLMÄN INFORMATION OM OMSÄTTNINGEN PÅ FASTIGHETSMARKNADEN OCH OM PRISER OCH PRISUTVECKLINGEN PÅ FÖRSÅLDA.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
TIMBRO 20 september 2011 TIMBRO Timbro Economic Freedom of the World Index – Sverige.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
STUDIEBESÖK Traditionell försäkring Studiebesök. STUDIEBESÖK Gammal traditionell försäkring Insatta premier – avgiften Garanti % (kan inte tas tillbaka)
1 Bankaffären Alla lika = alla olika ≠ Peter Bermann Kontorschef SEB Lindholmen.
Fonder och fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder Källa: TNS Sifo Prospera, 2012 %
6. Risker och långsiktigt sparande
Tjänstemännens tjänstepension
Tjänstepension.
KOMMUNINVEST Kommuninvest i Sverige AB  Erbjuder krediter/lån och finansiell rådgivning till kommuner, landsting, regioner samt dotterbolag till dessa.
Enkelt är effektivt! UA Investment Örebro
Alternativ ITP sid 1 ALTERNATIV ITP. Alternativ ITP sid 2 ARBETSGIVAREN AVGÖR Pensionspolicy Försäkringsbolag Pensionspolicy Försäkringsbolag.
Skandia Sverige Stephanie Gabrielsson Juni Tänk på att en investering i fonder är förenad med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Skattepolitik för entreprenörskap Föredrag vid TCOs seminarium Därför behöver Sverige en ny skattereform Magnus Henrekson 10 november 2015.
F AMILJEN OCH DE UNGAS EKONOMI. VARDAGSEKONOMI PENGAR Funktion: Bytesmedel Värdemätare Värdebevarare.
ITP sid 1 I T P INDUSTRINS OCH HANDELNS TILLÄGGSPENSION.
Välkommen Informationsträff KPA Pension. Den allmänna pensionen.
Tjänstepension. Tjänstepensionens delar Ålderspension Efterlevande- skydd Sjukförsäkring TJÄNSTEPENSION Tjänstepension.
Tjänstemännens tjänstepension. TJÄNSTEPENSION Tjänstemännens tjänstepension ITP 1ITP 2.
ITP sid 1 ITP 1 INDUSTRINS OCH HANDELNS TILLÄGGSPENSION - tjänstemän.
Pensionsplanering. Dagens agenda: Vad vill jag ha svar på? Paus Pensionssystemet Paus Tjänstepensionen.
1 Optionerr 9  NU ◦ Avtal ◦ Leverans ◦ Betalning.
Tjänstepension från din statliga anställning
29 november 2016 Annika Creutzer
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen
Block 4&5 – Finansiella instrument derivat allmänt och terminer Finansiella instrument, kapitalmarknad och kapitalförvaltning Göran Nirdén och Jonas.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Optionskola grundkurs
Dagens målsättning Hitta Kursvinnare Teknisk Analys
Årsbesked Collectum har sedan det bildades skickat ut ett årsbesked. Det första kom ut 2006 och avsåg år 2005.
Hållbarhet och spelansvar
BNP - Bruttonationalprodukten
Aktuella marknadsutsikter
Årsbesked Collectum har sedan det bildades skickat ut ett årsbesked. Det första kom ut 2006 och avsåg år 2005.
HITTA KURSVINNARE – PRAKTISK HANTERING
Aktieinvest En nätmäklare som har funnits i över 50 år.
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Organisationskonsulter
Exempel på målmarknadsparametrar/ målgruppsparametrar
Fundamentala värderingsmodeller
Det goda pensionshjulet
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Allmän pension. Allmän pension Allmän pension 16% av din inkomst går till inkomstpension och 2,5% till premiepension Del av lön som överstiger ca.
Den allmänna pensionen-från staten
Försäkringsrörelselagen
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Kapital-förvaltning

Olika sätt att bedriva kapitalförvaltning Extern eller intern förvaltning Extern eller intern analys Aktiv eller passiv förvaltning Få eller många tillgångsslag Alecta har valt att förvalta samtliga innehav ”in-house” där det vanliga snarare är att lägga ut en del av sin förvaltning hos andra aktörer, så kallad extern förvaltning. Aktiv förvaltning baseras på egen analys av placeringstillgångar och marknader och syftar till att genom aktivt risktagande jämfört med placeringar enligt benchmark uppnå en högre avkastning än benchmark (meravkastning). Passiv förvaltning sker utan inslag av egen analys och syftar till att hålla en portföljsammansättning som i praktiskt möjligaste mån överensstämmer med benchmarks sammansättning för att därigenom uppnå en avkastning som överensstämmer med benchmark Alecta har långa åtaganden och kan därmed bokstavligen vara långsiktiga i sina placeringar. Det innebär också att vi inte behöver stressa upp oss över kortsiktig volatilitet. Alecta söker relevanta investeringar i förhållande till Alectas storlek baserar beslut på fakta och konservativa antaganden investerar i bolag/verksamheter som vi förstår och har förtroende för. Detta i kombination med att vi inte är en passiv förvaltare leder till att vi har relativt få men stora innehav.

Typisk tillgångsfördelning ”Modern” traditionell försäkring Traditionell försäkring Alecta Optimal Pension, Alectas premiebestämda produkt, garanterar premien tillbaka. I praktiken innebär det att det är den försäkrade som bär en stor del av risken och pension blir avhängig hur väl Alecta kan få premierna att växa. Till följd av att garantin är relativt låg har vi ”råd” att hålla en hög aktieandel. Det är vår ”nya” produkt och den produkt med störst tillväxt. Vi har klumpat ihop övriga tillgångar och kallar det här för förmånsbestämd försäkring. Där ingår såväl förmånsbestämd ålderspension samt sjuk- och livförsäkring. I den förmånsbestämda ålderspension garanterar Alecta en pension givet lönen, en förmån, och där vi har som ambition att inflationssäkra utgående pensioner. Till följd av en relativt hög garanti kan vi inte hålla en lika hög aktieandel som i Alecta Optimal Pension.

Exempel på aktieinnehav Svenska innehav Ericsson Nordea Volvo HM Atlas Copco Utländska innehav Google Nestlé BP ABB Coca Cola Alectas aktieportfölj omfattar ca 285 mdr SEK och på aktieavdelningen arbetar 13 personer och de ansvarar för hela investeringsprocessen av aktier. Det innebär att Alectas egna analytiker letar aktivt upp ’bra’ bolag, de lämnar en rekommendation till våra egna förvaltare som beslutar om köp i bolaget och Alectas egna aktiehandlare lägger ut instruktioner om köp i marknaden. Vi handlar främst aktier i svenska, europeiska och amerikanska bolag. Det beror på att dessa marknader är väl kända för oss och Alectas syn är att det är gynnsamt att känna till marknaden, företagskulturen mm som man investerar aktier i. Vi vill känna till så mycket som möjligt om vilka risker och möjligheter som finns med varje enskild investering. Fokus på utvecklade marknader - indirekt exponering på utvecklingsmarknader.

Exempel på ränteinnehav Statsobligationer Bostadsobligationer Lån till kommuner Företagsobligationer Ränteportföljen är vårt största tillgångsslag – runt 350 mdr kr. Traditionellt brukar räntebärande portföljer bestå av statsobligationer, som Alecta har ”bara” ca hälften placerat i statspapper. Istället lånar vi ofta ut pengar till företag, genom så kallade företagsobligationer. Då får vi lite mer betalt. Det är också i ränteavdelningen som valutakurssäkring sker av våra innehav samt ansvar för vår finansiella strategi.

Exempel på fastighetsinnehav Kontor Bostäder Köpcentrum Industrifastigheter ca 50 mdr SEK. Stor andel butiker och kontorsfastigheter men även direktägda fastigheter. Vi är använder oss också av Joint Ventures, där vi tillsammans med en annan part finansierar olika fastighetsbyggen, med ICA som vi tillsammans äger flera ICA Maxibutiker. Exempel på fastigheter vi äger är: Vattenfalls gamla huvudkontor blir hyresrätter Butiksfastighet i Ascot, England WTC, Stockholm

Exempel på alternativa investeringar Private Equity Hedgefonder Råvaror Lån Infrastruktur ca 50 mdr SEK. Stor andel butiker och kontorsfastigheter men även direktägda fastigheter. Vi är använder oss också av Joint Ventures, där vi tillsammans med en annan part finansierar olika fastighetsbyggen, med ICA som vi tillsammans äger flera ICA Maxibutiker. Exempel på fastigheter vi äger är: Vattenfalls gamla huvudkontor blir hyresrätter Butiksfastighet i Ascot, England WTC, Stockholm.

Hållbarhet Centralt för livbolag - pensioner är långa åtaganden Exempel på strategier: Innehav måste följa internationella konventioner Exkludering av vissa branscher Påverkan genom dialog, röstning på årsstämmor och/eller via valberedningar Alecta är en av de största ägarna på Stockholmsbörsen och en av Sveriges största fastighetsägare. Det innebär ett stort ansvar och möjlighet till påverkan på det hållbarhetsarbete som bedrivs av de bolag och fastigheter vi investerar. Alecta har en Etikpolicy som utgår från konventioner som Sverige som land har skrivit under.

Kapitalförvaltning - sammanfattning Det finns olika sätt att bedriva kapitalförvaltning Vanliga tillgångsslag är aktier, räntebärande, fastigheter och s.k. alternativa investeringar Hänsyn till hållbarhet är central för livbolag