Naturen på vintern Åk 4 2017.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Advertisements

REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Ernst Haeckel – Ökologi, 1866
Djurgruppernas utveckling
@ Karins skogshästhage.
KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman
Vad är liv?.
Vad är naturvetenskap i förskolan?
VÄXTER Fröväxter.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är en form av energi.  En viss temperatur hos ett ämne.
Neptunus är en blå planet. Och den har ingen fast mark.
Värme och väder del 2.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Vintern kall och grå Sitter och fryser så, så Djuren sover då
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Välkommen till den värmländska naturen
Järv Timmy Svensson 2012.
Klimat- och vegetationszoner
Av Victor Karlsson 20 november 2014
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Trana en stor fågel.
Måndagen den 17 november 2014 Av Tilda Eriksson
Ekorre Clara Wallberg 2012.
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Försurning.
Linné delade in djuren och växterna
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
känna igen, artbestämma, sortera
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
Av: Elina Räv.
Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.  Värme är alltså en form av energi.  En viss temperatur hos ett.
Biologi Livets former.
hösten Text i slutet av september är det höstdagjämning.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Klimat- och vegetationszoner
Knoppfakta!.
Biologi Livets former.
Av: Julia Almén Rådjur.
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Brunjord - Lövskog Förna Mull.
Presentation om hösten
Meteorologi Vad bli det för väder?.
Europas sista vildmark
Klimat- och vegetationszoner
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Naturen på hösten Årskurs 4, hösten 2015 Råsslaskolan.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
NATUREN PÅ VINTERN Hur gör djuren för att klara vintern?
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
Brunbjörnen och igelkotten
Lös rebusen för att få reda på vad Veckans fördjupning handlar om!
Parasiter/ nedbrytare
Veckans fördjupning handlar om ett vårtecken. Vet du vad
LIVET BÖRJAR.
Djuren på vintern.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Rymden, träd, fåglar och svampar
Flyttfåglar Stannfåglar
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Ekologi.
Veckans fördjupning handlar om ett djur som snart går i ide
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Presentationens avskrift:

Naturen på vintern Åk 4 2017

Begrepp att kunna Iskristall Energi Isolering Dvala Övervintra Stannfåglar Sockervatten Flyttfåglar Bladknopp Vinterpäls Blomknopp Förråd Ludna knoppar Minusgrader Klibbiga knoppar

Vad händer på vintern? Det blir kallare och ofta minusgrader (under 0 grader) Snö består av snökristaller och är fruset regn. Många växter vissnar under vintern. Lövträden har tappat sina löv, för att inte torka ut och dö. Dagarna är korta och nätterna långa.

Sockervatten experiment Ta tre muggar (rosa, grön och gul) Häll bara vanligt varmt vatten upp till hälften i rosa mugg. Häll vanligt varmt vatten upp till hälften i grön mugg. Häll därefter i 1 dl strösocker. Häll vanligt varmt vatten upp till hälften i gul mugg. Häll därefter i 3 dl strösocker. Sätt sedan dessa tre muggar i en frys. Vad kommer att hända tror du? Hypotes?

Hur överlever växterna? Del 1 Många växter som vissnar överlever via sina frön. Fröna innehåller fett som gör att de inte fryser sönder. En del växter överlever tack vare sina rötter som t.ex. maskros. Träden har tappat sina löv. Inne i stammen har de sockervatten dvs vatten med mycket socker i (sockervatten fryser inte förrän vid riktigt kallt) Björken under ett år http://www.ne.se/play/ur/program/104171

Hur överlever växterna? Del 2 Blom- och bladknoppar som har bildats innan vintern är ofta ludna (har päls) eller klibbiga (socker). ludna klibbiga Koll på NO s. 54-55

Hur överlever djuren? Del 1 Flyttfåglar: Finns ingen mat(insekter) och flyttar till andra länder. Exempel: svala, gås http://www.ne.se/play/ur/program/100926 Värmekälla: Myrorna samlar mycket löv och lägger det längst ner i myrstacken. När löven förmultnar bildas där värme som gör att myrorna inte fryser. Ägg: Vissa småkryp kan lägga ägg som klarar av vintern och äggen fryser inte och behöver inte mat. Gångar under snön: Andra insekter kryper runt i gångar under snön. Det är ju varmare under snön än ovanför.

Hur överlever djuren? Del 2 Förråd: Vissa fåglar samlar frön och nötter och har det i ett förråd, så att de överlever vintern. Vinterpäls: Däggdjuren som är vakna får tjockare päls. Stråna i pälsen är ihåliga och innehåller luft. Detta fungerar som isolering och gör så att djuren kan hålla värmen. Dessutom blir ibland pälsen vit för att de ska kamouflera sig dvs eftersom snön är vit synd de inte lika bra. Älgen http://www.ne.se/play/ur/program/104712

Hur överlever djuren? Del 3 Dvala: lägger sig och sover hela vintern. Kroppstemperaturen sjunker och då behöver de inte lika mycket energi. Ormar och ödlor ligger i bon under marken Grodor kan lägga sig på sjöbotten som aldrig fryser Daggmaskarna kryper längst ner i sina gångar och sover. Björnen äter sig feta på hösten och lägger sig sedan idet och sover. Grävlingen lägger sig i sitt gryt och sover. http://www.ne.se/play/ur/program/100934 Igelkotten lägger sig en lövhög/rishög och sover där. Koll på NO s. 56-59 + titta på sidan 60

Björnens ide Skoghare med vinterpäls Grodorna ligger och sover på sjöbotten.

Vintern är här! http://www.ne.se/play/filmnavet/program/em1051

Hur gör djuren för att klara vintern? Lapp som vi klistrar in i skrivhäftet.