Varför Hållbara kliv – närhet till naturen?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Några utgångspunkter  Bostadsförsörjningen är ett gemensamt ansvar mellan stat och kommun  Staten ger ekonomiska och rättsliga förutsättningar, kommunen.
Tidplan Akademiska kurser Science center-besök Laborationer Företagsbesök 16 aug 29 okt 23 maj 27 jun Sem 1 Sem 2 Sem 3 Sem 5 Sem 4 14 sep.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Exempel utifrån ett antal målområden
Öppen lab. kring cellandningen
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Byggnadsnämndens beslut ( ) • ”att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genom detaljplan pröva lämpligheten av att möjliggöra bostäder inom.
Hållbara kliv – energiutmaningen ÅK 5 besöker VEAB under läsåret Hur går det till för att 7500 bostäder ska få värme till sina hus?
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Hälsofrämjande transportsystem för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 15 mars 2012.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Vård- och omsorgs-(college)
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
ROLIGT. FRAMTIDS- UTMANING Nya lösningar Kunskap om olika yrkesområden.
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
BFL-piloter Rektorer UTVÄRDERING BFL 19/4. BREDARE BILD=SÄKRARE ANALYS Kvalitetsavstämning från alla rektorer ger ett bra underlag för analys.
1. Begränsad klimatpåverkan
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Miljömålen och förorenade områden
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Hälsofrämjande besöksnäring för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 21 mars 2012.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Hur kan vi förstå begreppet?
EN DEL AV VÅRT SAMHÄLLSENGAGEMANG
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Regionala styrkor och branschkluster i Helsingborg-Helsingör
Inom hästnäringens organisationer har vi gemensamt beslutat att sträva efter tillväxt. Vi ser att det finns potential för vår sektor att växa och.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå LÄROPLANEN 2016 VERKSAMHETSKULTUREN I FÖRÄNDRING REKTORSEMINARIET I EVOIS
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Naturkunskap i förskoleklass
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Skapa en lek för alla. VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE! Vem utser ett biosfärområde? Ett biosfärområde utses till biosfärområde av Unesco,
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
1 Lärande för hållbar utveckling inom NTA Gerd Bergman, utvecklingschef
FMS gör skillnad! FMS erbjuder verktyg som gör det möjligt för alla på din skola att arbeta tillsammans med hälsa och livsstil för att förbättra skolresultaten.
Hälsofrämjande och hållbar utveckling
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Vem ska rädda världen? Exempel på undervisning för hållbar utveckling
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Miljö Ekonomiska Sociala
Samrådsförslag.
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Vi driver omställningen
Malin Thorsén Producentträff, Bixia 2018
Vad innebär regionbildningen?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Reningsverk.
Arbetsgång Yrkesmässa Leksand
Presentationens avskrift:

Varför Hållbara kliv – närhet till naturen? Att samverka med omgivande samhälle i ett sammanhang som i tema närhet till naturen, vatten, energi och avfallsminimering bidrar till barns/elevers ökade förståelse men även insikt om den egna och omgivningens påverkan på miljön i ett hållbarhetsperspektiv, vilket samtidigt bidrar till måluppfyllelse enligt läroplan för förskolan och Lgr 11. Syftet är ”att utveckla arbetssätt och innehåll i undervisningen för att öka barns och ungdomars intresse, kunskaper och engagemang för natur, energi, klimat, hälsa och miljöfrågor”

Hållbar utveckling – en framtid som håller Johan Hallberg, Landstinget Dalarna – främja hälsa, en nyckel till hållbar utveckling

↓↓↓↓ är beroende av ↓↓↓↓ ett begränsat antal basala beteendeområden:

Närhet till naturen Människan är natur. I naturen har människan utvecklats under miljontals år till vad hon är idag. Naturens ljud, färger, dofter och upplevelser av värme, kyla, regn och vind är djupt förenade med våra sinnen. Att röra sig i naturen aktiverar hjärnan på ett hälsofrämjande sätt. Naturvistelser reducerar stress och i kontakten med växter och djur skapas välbefinnande. Mer natur där människor bor och arbetar ökar den biologiska mångfalden och främjar näringar som inte förbrukar naturresurser. Att tillbringa tid ute i naturen stärker känslan av ett gemensamt hem.

Fundera på. Arbeta med. Olika aktiviteter för dig och din verksamhet där närhet till naturen är temat. Andra aktörer som finns att samarbeta med kring närhet till naturen. Sambandet hälsa – hållbar utveckling för detta landmärke. Så är vår verksamhet involverad redan idag:________________ ____________________________________________________ Framtidsutmaningar för den verksamhet jag ingår i, med utgångspunkt från landmärket Närhet till naturen: ____________ ____________________________________________________ Johan Hallberg, Landstinget Dalarna,

Ta hjälp av yttre aktörer Lokal organisation Samordna, stimulera, fånga upp kreativitet, nutänk till nytänk i pilotgrupper VISION Tydlighet Ta hjälp av yttre aktörer Nyckelpersoner Förankring Mottagare Skolornas lärare Förståelse Handlings- kompetens Produkten En modell för miljöpedagogik

Hållbara kliv tema vatten i åk 4 Lokal utvecklingsgrupp Pilotprojekt i tre klasser Kollegialt utbyte av erfarenheter Tema kranvatten, dagvatten och spillvatten, med undersökningar och experiment Studiebesök på stadens eller ortens reningsverk Återkommande tema med studiebesök i åk 4

Studiebesök på reningsverket Sundet

Hållbara kliv – tema energi i åk 5 Lokal utvecklingsgrupp Pilotprojekt i tre klasser Tema energi med läromedlet energiutmaningen Experiment och experimentlådor Kollegialt erfarenhetsutbyte Studiebesök på stadens värmekraftverk VEAB Återkommande tema med studiebesök i åk 5

Hållbara kliv – energiutmaningen ÅK 5 besöker VEAB under läsåret Hur går det till för att 7500 bostäder ska få värme till sina hus?

Lärarfortbildning med experiment, studiebesök på VEAB och experimentlådor till varje skola.

Hjälm och hörlurar på – alla måste följa gruppen!

Studiebesök Häringetorp åk 6 tema avfallsminimering

Hållbart lärande ska genomsyra…

Projektmetod Hållbara kliv Behov Medborgarperspektiv Kompetensförsörjning Måluppfyllelse Fråga till rektorerna och lärare om intresse Samverkansmodell utformas, alla bidrar med sin erfarenhet och kunskap Experter och pilotlärare diskuterar innehåll Projektmetoder testas i pilotklasser Studiebesök eller skolarbete genomförs Uppföljning och utvärdering Utbildning erbjuds lärare i de olika åldrarna Tema, bokning av studiebesök eller kontakter årligen återkommande