Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Etik och moral Vad innebär det?.
Advertisements

Livsåskådning och religion
En genomgång av de kristna idéerna och trosuppfattning
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Hinduism - Indiens religion -
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Vad är meningen med kristendomen?
HINDUISM - En världsreligion.
Vad är identitet?.
Judendom, kristendom & islam
Judendom Läran.
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
2 saker religioner håller på med:
MORIA: Medeltiden. Medeltiden (ca 400 – ca 1500 Teodicéproblemet Naturrätt Moralens natur (Dygder, plikter, sinnelag) Fri vilja.
Tro.
ETIK - MORAL.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Religionskunskap A 50p.
Religionskunskap Lektion 1.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Religion?.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Moralfilosofins historia (MORIA) John Eriksson Department of Philosophy, Linguistics and Theory of Science.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Etik och moral.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Livsåskådning Wilhelm Kardemark doktorand. Livsåskådningsvetenskap Vad studerar man inom den vetenskapen? Vad folk tror på Samtida religiösa uttryck Hur.
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Religionskunskap Att undersöka tro.
JUDENDOM.
Kristendom.
Abrahamitiska världsreligionerna
Religionens namn Kristendomen.
Hinduismen.
Och hur ska man göra rätt?
HINDUISM.
Religion och vetenskap
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
. a, som betyder "utan", och gnosticism eller gnosis, "kunskap, vetande"). Agnosticismen brukar numera ofta användas som beteckning för uppfattningen.
Etik och moral.
Kristendomen.
Religion och andra livsåskådningar
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Häsokunskap 1 hösten 2008 Emelie Åhlberg.
Religion.
ETIK Att göra det rätta….
Religionskunskap Lektion 2.
UPPLYSNINGEN ca
4. IDEOLOGI Idéer och tankar om hur samhället
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Presentationens avskrift:

Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet Var kommer jag ifrån? Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet Vad är meningen med livet? Vad händer när jag dör?

Religiösa livsåskådningar Kult och riter, kult är en hyllning/dyrkan av något. Ofta genom riter/religiösa handlingar. Gemenskap, i en församling kyrka. Etik, sed/vana, tankar om hur vi ska handla. Tro, att lita på en makt, en gud eller en andlig kraft. En viktig historia, om religionens uppkomst och hur världen och människan blir till. En bok där tron förklaras, tex bibeln, Koranen.

Människosyn Olika religioner och livsåskådningar beskriver olika uppfattningar om människan. På 1700-talet fanns ideen om att vi föds vi som blanka blad och fylls under livet?

Uppgift Fundera på om du tror att människan föds med egenskaper eller som ett blankt blad. Vad talar för det ena eller det andra?

Religion och samhälle Förhållandet mellan religion och samhälle skiftar från tid till tid och från land till land. På 1950-talet fick Sverige religionsfrihet. Idag är Sverige ett mångkulturellt land. Sekularisering betyder att religionen får en mindre betydelsefull roll i samhället.

Uppgift Fundera på, vad innebar sekulariseringen för religionerna i Sverige? Hur påverkas dom? Hur påverkas länder som tex Iran, där makten innehas av den högste religiöse ledaren?

Andra livsåskådningar - som inte är kopplade till någon religion Ateism (=inte gud) - Det som inte går att mäta eller kontrollera finns inte - Eftersom det finns ont i världen kan det inte finnas någon gud. Humanism (humanus=mänsklig) - ALLA människor är lika mycket värda - Människan är förnuftig och har egenskaper som inte djur har. - Människan är fri och ska vara fri Feminism (fe`mina=kvinna) - Kämpar för att kvinnor och män ska behandlas jämställt - Ifrågasätter gamla vanor och attityder om vad som är manligt och kvinnligt.

Uppgift Vad innebär det att våra könsroller är inlärda? Hur går det till? Hur kan man ändra på det?

Etik Det finns fyra etiska modeller Regeletik/Pliktetik Konsekvensetik Sinnelagsetik Dygdetik

Regeletik/Pliktetik Tanke: Exempel: Svårigheter: Regler och plikter kan hjälpa en människa att handla rätt. Exempel: Du ska inte döda, man ska hjälpa gamla och sjuka, man ska inte vara otrogen. Svårigheter: När två regler krockar, tex du ska inte stjäla men du ska också hjälpa dina föräldrar. Så om din mamma blir svårt sjuk och du måste stjäla medicin…?

Konsekvensetik Tanke: Exempel: Svårigheter: Konsekvenserna av en handling avgör om den är rätt. Exempel: Din mamma är sjuk och behöver medicin. Det är bättre att du stjäl medicin och får ett straff för det, än att din mamma dör. Svårigheter: Det går inte alltid att bedöma konsekvenserna i förhand. För vem ska konsekvensen vara bra? Dig? Din familj? Alla? När ska det vara bra? Nu eller på sikt? Vet vi säkert vad som är bra för oss?

Sinnelagsetik Tanke: Exempel: Svårigheter: Min tanke med handlingen avgör om den är god och rätt. Exempel: Om du tänker och önskar att det ska bli bra så är det rätt handlat. Du stjäl fel medicin till din mamma men du önskade att det skulle bli bra så det är rätt gjort. Svårigheter: Du behöver aldrig stå för det du gör, du tänkte ju att det skulle bli bra.

Dygdetik Dygder kan hjälpa oss att handla rätt. En dygd är en egenskap som tex mod, ärlighet eller uthållighet. Vi kan träna på och lära oss dygder.

Uppgift Beskriv hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod brevid?