Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp) Just nu är mitt enda intresse att gå ut och ta så många fiskar som möjligt. Jag har inget intresse av.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Insamling och gallring
Advertisements

Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Samhällskunskap B Moment: Samhällets ekonomi Oskar Walther
Föreläsning 3.
MELLANKRIGSTIDEN.
Upplåtelse av kommunens mark för ledningar
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Grundkurs 10 sp 1.Introduktion a) resursfördelningsteori
Vatten är liv.
Inte störa – inte förstöra
Rena ämnen och blandningar
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Känner du igen denna logotyp? 1.Ja 2.Nej 3.Kanske?
Samhällsekonomi Del 1.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
Innehåll Historia Allmän information Föroreningar Inlopp, utlopp
1. Begränsad klimatpåverkan
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
FATTIGDOM OCH UTVECKLING
Föreläsning 7 Marknadsmisslyckanden: • Imperfekt konkurrens
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Initiera nätverket med nollflöde. Kapaciteterna i svart ovan bågarna och flödet i grönt nedan bågarna. Skicka igenom ett enhetsflöde genom nätverket. Flödesvägen.
Vad gör statsmakten? ger lagar, regler, och regleringar
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Geografi – Produktion, handel och transporter
ALLEMANSRÄTTEN Orienteraren värnar allemansrätten
Inte störa – inte förstöra
S AMHÄLLSEKONOMI. Ordet ekonomi betyder hushållning -alltså att få det man har att räcka till.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp) Kan EPF hitta en annan produktion och fördelning som ökar välfärden i samhället?
Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp) Du kan ge ett bidrag till miljön som kompenserar för de utsläpp som din flygresa orsakar. Finnairs hemsida.
Högre brödpris gör att antalet bagerier nu ökar för första gången på decennier. Sveriges bagare och konditorer Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi.
Om jag hade givit folk vad de hade velat ha, så hade de fått snabbare hästar. Henry Ford Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Monopolistisk konkurrens
There is no such thing as a free lunch!
Mängdtak (kvot) Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
kanadensisk Atlantfiskare
La07a frågeställningar.
There is no such thing as a free lunch!
Miljö Ekonomiska Sociala
Prisdiskriminering Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Sveriges bagare och konditorer
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Monopolistisk konkurrens
Men kan marknaden misslyckas?
Att utmana normer kring hur vi förväntas se ut
Att analysera med hjälp av matematik
Mängdtak (kvot) Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
There is no such thing as a free lunch!
Grundkurs: Mikroekonomi Kort sammanfattning III
Allting kostar Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Analys: Andra verktyg för att rädda miljön?
Miljömålen består av tre slags mål
I-linjen Vt Detta är en mall för att göra PowerPoint presentationer. Du skriver in din rubrik på första sidan. För att skapa nya sidor, tryck.
Björn Ferry efter sitt första OS-guld
Skatter Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Kollektiva varor Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp)
Björn Ferry efter sitt första OS-guld
Sveriges bagare och konditorer
Vad tyckte svenskarna om de som styrde Sverige?
Energiförsörjningen och miljön
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Grundkurs i nationalekonomi: Mikroekonomi (5 sp) Just nu är mitt enda intresse att gå ut och ta så många fiskar som möjligt. Jag har inget intresse av att bevara återväxten eftersom varje fisk jag lämnar efter mig kommer att tas upp av nästa båt. kanadensisk Atlantfiskare

Exkluderbar Icke Exkluderbar Rivaliserande Icke Rivaliserande Privata varor Artificiellt begränsade varor Allmänna resurser Kollektiva varor Kaffe, stolar, vete, hårklipp Fiske i sjön, rent vatten, frisk luft, mångfald i naturen Musik, film, tv-sändning Militärt försvar, fyrverkerishow grundforskning, förbättrad miljö, idén om skydd mot fattigdom, löser exempeltent, ett bra grupparbete Kan ta betalt, marknaden funkar bra Kan ta betalt, men eftersom MC=0 blir mängden ineffektivt liten Kan inte ta betalt, och alltså tillverkas varan inte alls Kan inte ta betalt + rivaliserande leder till överutnyttjas

Tar vi väl hand om våra allmänna resurser (miljöresurser, rent vatten, djur)? Nej, ty: I. Att ingen kan exkluderas från att konsumera den allmänna varan leder till att folk njuter av att fiska eller njuter av det rena vattnet utan att betala (free-riders). II. Att jag fiskar i sjön går ut över alla finländares möjligheter att fiska i sjön (rivalitet), men jag har inga ekonomiska drivkrafter att ta hänsyn till dessa enorma negativa externaliteter. Allmänna resurser Free-riders och din konsumtion går ut över andras

 Överanvändningen beror på att ingen kan hindras fiska, det är alltså gratis.  Få folk att ta hänsyn till den kostnad deras beteende har på samhället! – Fiskekort, fiskeskatt, biltullar, avgift i naturreservatet.  Ofta gratis för att äganderätter saknas eller ignoreras.  Äganderätter ger drivkrafter till att hushålla (anmäl tjuvfiskare!) och hitta bättre sätt att använda resurserna (turism). Farsan tömmer fiskesjö 1976 Allmänna resurser Varför så dåligt med gädda i skärgården? 4

 Ingen äger marken: Låt dina kor beta obegränsat – annars låter någon annan bonde sina kor beta obegränsat.  Du äger marken: Väg nyttan av ytterligare en ko mot kostnaden att ängens möjlighet att föda korna minskar om den nyttjas för hårt.  Kollektiv egendom leder till utarmning och förstörelse av viktiga resurser, medan enskild äganderätt löser problemen. Är det värt att skaffa ytterligare en ko? Är det värt att snåla med chipsen under förfesten för att det ska finnas kvar på efterfesten? Allmänningarnas tragedi Varför klenare djur på allmän mark än i privata hagar? 5

Äganderättens betydelse Eller: Varför är inte kon utrotningshotad? Fattigdom kan bäst bekämpas genom att staten överför äganderätten till de boende i slummen. Hernando de Soto Fattigdom kan bäst bekämpas genom att staten överför äganderätten till de boende i slummen. Hernando de Soto Men privatisera regnskogen?