Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att utmana normer kring hur vi förväntas se ut

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att utmana normer kring hur vi förväntas se ut"— Presentationens avskrift:

1 Att utmana normer kring hur vi förväntas se ut

2 Because who is perfect? Gå till filmklippet på YouTube om det inte visas här. Där kan klippet ses i helskärm.

3 Diskutera Vilka associationer får ni till begreppet ”homogenitet”?
Homogen betyder enligt ordboken enhetlig, alltigenom lik, likartad, likformig, oblandad. När kan homogenitet bli något som hindrar oss människor?

4 Att störa homogenitet I boken Att störa homogenitet skriver Margareta Persson följande: Vi har under ett år haft en webbinsamling av livsberättelser från människor med en funktionsnedsättning. En nu snart medelålders man som är aktiv i handikapprörelsen berättade nyligen för mig hur läkare fortfarande försöker övertala honom att operera ansiktet. Han föddes med Crouzons syndrom som bland annat medför missbildningar i kraniet och ansiktsskelettet. Han är nöjd med sitt utseende och vill inte genomgå svåra operationer för att bli ”normal”. ”Duger inte jag som jag är?” Det är själva kärnan i den existentiella frågan han ställt sig sedan tonåren. Och huvudfrågan kanske är: stör han alltså homogeniteten genom att han vägrar låta sig opereras så att han ser ”normal” ut?

5 Diskutera citatet Vad tänker ni efter att ha hört utdraget ur boken Att störa homogenitet? Hur uppstår normer och ideal kring utseende? Vilka normer och ideal kring utseende kan bli begränsande?

6 Crip-teori Riktar kritik mot att vårt samhälle formats utifrån idén att en normal kropp är en kropp som är ”icke-funktionsnedsatt” och ”frisk”, det vill säga ”funktionsfullkomlig”. Studerar idén om ”funktionsfullkomlighet”, hur den skapas och reproduceras samt vilka konsekvenser det får. Menar att konsekvensen blir att de som avviker från det ”funktionsfullkomliga”, precis som i exemplet med mannen som inte ville operera sig ”normal”, ofta själva görs till ett problem som ska åtgärdas. Lyfter fram att det verkligt naturliga just är en mångfald och variation av kroppar och att vi människor är funktionellt olika. Ordet crip är en förkortning av det engelska ordet cripple, det vill säga krympling, som har omvandlats till något positivt och något att vara stolt över, precis som orden gay och queer.

7 Att studera något ur ett crip-teoretiskt perspektiv
Undersöka hur normen/idealet kring funktionalitet och utseende ser ut och kommer till uttryck i ett samhälle. Granska hur den ”funktionsfullkomliga” kroppen i media och i samhället i övrigt oftast framställs som den naturliga, istället för den mångfald av kroppar och utseenden som mänskligheten faktiskt består av. Undersöka vilka konsekvenser det får när vi betraktar varandra, agerar och handlar utifrån idén om att den ”funktionsfullkomliga” kroppen är den naturliga, istället för att utgå från den variation av kroppar som faktiskt finns.

8 Because who is perfect? Gå till filmklippet på YouTube om det inte visas här. Där kan klippet ses i helskärm.

9 Diskutera filmen Om vi med crip-teoretiska ögon fokuserar på de som betraktar skyltfönstren i filmen, vad ser vi då? Kan deras sätt att betrakta få några negativa konsekvenser för andra? Vad kan vi själva göra för att inte ytterligare förstärka normer som begränsar eller exkluderar? Vad behöver vi då ha för kunskaper och verktyg?

10 Arbeta vidare Vill ni veta mer om crip-teori?
Sveriges Radios programserie Funk i P1, del 2, handlar om normer och där belyses crip-teorin på ett bra och lättförståeligt sätt. sökord Funk i P1.

11


Ladda ner ppt "Att utmana normer kring hur vi förväntas se ut"

Liknande presentationer


Google-annonser