Dolda utmaningar och idrott för alla Den 27 september 2016 Suzanne Rosendahl.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

11 Föräldramöte Team Välkomna till informationsmöte
Luleå Hockey Team 08. Luleå Hockey Unga Utvecklingsgruppen Ulf, Helge och J-Tränare Ungdomsansvarig Helge Lauritsen.
Föräldrarmöte Flickor 06/07 Fotboll VÄLKOMNA!
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
LRKÖ FÖR VEM, NÄR OCH HUR?. LRK/Ö Strategi Hur skall vi nå målen! Uppdrag För vem, när och hur Värdegrund Så här skall vi förhålla oss till hundar, medlemmar,
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
Parasport Sverige. Vilka är vi? Svenska Parasportförbundet. Ett specialidrottsförbund för personer med funktionsnedsättning Sveriges Paralympiska Kommitté.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Föräldramöte – födda 2008 Välkomna! Sammanfattning säsongen 2015/2016 – så här långt 11 isträningar 3 av 7 Björnligor – med 3 matcher varje.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 2.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
P00 Föräldramöte Agenda Thobias Björnlund Träningstider
Barn och ungdomars utveckling
Religion - vad är det?.
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Människokännedom.
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Regional tillgång till idrottsanläggningar och kulturskola
Ett treårigt utvecklingsprojekt
Sophie Mårtensson Linda Partland Minna Granica Karin Envall
Fotbollen i Hovsta Vision
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Barns Röst Vi arbetar för och med: Barn med NPF år. Vi riktar oss också till: Vårdgivare och föräldrar Vi samarbetar med: KIND och Habilitering &
Föräldramöte 20 november 2016
Prioriteringar i team 04.
Värderingar Spårvägen F98
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
ANALYS av målvakter För att bli en framgångsrik målvakt/målvaktstränare måste man vara bra på att identifiera de problem som målvakten har. Det mest intressanta.
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Att bemöta och bli bemött
Årets mest hållbara förening
Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor.
Del 4:1 Samhällets ansvar Svensk lagstiftning
Formativt lärande.
Vår sammanfattning av kultur- och fritidsvaneundersökningen
Mitt utvecklingssamtal HT 2016
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Föräldramöte P/F f.11 och bollek
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
IFK MARIEFRED VERKSAMHETSIDÉ VERKSAMHETSOMRÅDEN VÄRDEGRUND VISION MÅL
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Föräldramöte Fredrik fihn | linda helgesson | anders NÄS | ANNA JOHANSSON | mikael bergeby.
Hej! Vad roligt det ska bli att ha ett Tupperwareparty tillsammans med dig och dina vänner. Här kommer lite mer om det vi har pratat om.   Datum och klockslag.
Ung Cancer - Medlemsundersökning 2017, Närstående
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Utbildning och utveckling
Barnkonventionen.
Meningsfull fritid och sociala färdigheter
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Ersättningskollen.
Strategi 2025 Detta är ett bildspel som kan användas för att presentera den formella resan kring det pågående strategiarbetet. Bildspelet bygger på arbetsboken.
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Föräldrarmöte P07 Säsong 2016
P-11.
5 stegsmodellen Utbildardagarna 2019
Friskis&Svettis Friskis&Svettis är dess människor.
Teori Kuben P07.
Presentationens avskrift:

Dolda utmaningar och idrott för alla Den 27 september 2016 Suzanne Rosendahl

Idrott för alla En utmaning. Ändrade behov hos dagens ungdomar. Föreningsidrotten allt färre medlemmar. Kommersiella krafter tar över. Många äger frågan.

NPF Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar svårigheter som beror på hur hjärnan arbetar och fungerar. Adhd Aspergers syndrom Tourettes syndrom Tvångssyndrom 5 procent

”Vi måste ta vara på kraften som finns hos alla ungar. Låt oss se neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som en möjlighet. Vi behöver alla förmågor i skolan, i idrotten, ja i samhället.”

Exekutiva funktioner Svårt att organisera och planera det man gör och svårt att stoppa impulser och att hålla fokus. Energireglering Ett barn med adhd kan lätt bli antingen över- eller understimulerat, och kan behöva hjälp att hålla en ”lagom” nivå. Belöningssystemet Individer med adhd har ett mer ”svårväckt” dopaminsystem. Därför är det extra viktigt med beröm och uppmuntran utifrån.

”För mig har hockeyn varit en stor räddning. Att komma ner till rinken, snöra på mig skridskorna och trampa ur mig all frustration jag kände från skolan har verkligen räddat mig.” ”Han ser allt och hör allt. Allt som för oss är i periferin, inte hör hit, det ser han; allt prat, alla bakgrundsljud, alla dofter.”

”Alla människor mår bra av träning, men utifrån min kliniska erfarenhet som psykolog skulle jag säga att personer med adhd mår extra bra av träning.”

”Jag har spelat fotboll och då måste man vara i lag, passa och anpassa sig till de andra. Det passar inte mig. Jag gillar mer att träna själv.”

Om jag blir stressad – gör så att jag blir lugn. Välj gärna åt mig. Jag tycker det är svårt att välja, till exempel en uppgift eller att välja en lek. Jag vill hellre veta exakt vad jag ska göra. Bli aldrig arg. Ha tålamod även om jag frågar om och om igen. Jag bara är sådan, vill veta allt i detalj, till 100 procent, och då kan folk bli irriterade. Gör som min tränare. När jag frågar för att jag är stressad trots att jag vet, då frågar han tillbaka: Vad tror du själv?

Ge information på ett annorlunda sätt för att fånga uppmärksamheten. Fokusera på att lära sig de olika delarna rätt från grunden, inte på det omedelbara resultatet. Fokusera på processen så kommer resultatet. Dela in träningen i flera kortare moment för att behålla fokus? Gör träningen inspirerande och se till att det finns morötter längs hela vägen. Bygg en kultur där de aktiva trivs och vänskapen utvecklas, så att det är roligt att komma till träningen även när pressen är hård. ”Att någon har adhd är i sig sällan ett problem. Tvärtom kan personer med adhd ha en enorm potential om du lyckas fokusera deras energi på rätt sak.”

Idrottsrörelsen - triangel ska bli rektangel Att möta nya generationers idrottsbehov. Att möta nya gruppers idrottsbehov (NPF-ungdomar, nyanlända etc.). Att organisera verksamheten så att både bredden och eliten tillfredställs. Att ta ansvar för såväl idrottslig som social utveckling hos medlemmarna.

"Idrott för alla" Kommun Skola Intresse- föreningar Idrotts- föreningar Samverkan

Vad gör man? Idrottslyftet Prova på verksamhet Prova på verksamhet där tröskeln är högre Webbtjänst för att hitta rätt fritid - fritidsnatet.se Kamratstödjare - Får de tveksamma att komma och stanna kvar. Funktionsnedsatta i egna lag. Ledsagare – olika typer av ”ta dig dit-hjälp” Pluspolare: Ta med en kompis gratis Ny föreningskultur - Se stallet som fritidsgård inte bara ridning Strategi från ax till limpa.

Nya träningssätt, sporter, föreningar och aktörer Parkour Innebandy Nattfotboll Kampsport och basket Hänga med Privata aktörer

Ny föreningskultur Se stallet som fritidsgård inte bara ridning Satsa på redare rekrytering – nya grupper Organisera flexiblare ridning (inte bara 1 ggn i veckan) Satsa på kamratstödjare Olunda Ryttarförening erbjuder både uppsutten och avsutten verksamhet och vi vänder oss till bredden. På Olunda Ryttargård bedrivs förutom lägerverksamhet även undervisning inom ridning, körning, voltige och allmän skötsel. Gemenskapen och sammanhållningen är stark, hos oss får ungdomarna på ett tidigt stadium lära sig att fungera tillsammans och arbeta i grupp, hjälpa de yngre, lära sig att följa gällande regler i stallet m.m. Här ska alla känna sig välkomna oavsett bakgrund och vi arbetar mycket med värdegrundsfrågor.

Funktionsnedsatta – i eget lag eller integrerade? Häggtuna Alla spelare I laget har olika diagnoser som exempelvis: Downs syndrom, aspergers och Adhd. Häggtuna tränar ibland själva men de tränar även tillsammans med ett annat lag – där spelarna inte har funktionsnedsättningar. Enligt Dan, som är lagledare, är det högt I tak i laget och såväl spelare som deras föräldrar är mycket engagerade I idrotten. En eldsjäl startar upp handbollslag i Sollentuna HBK.

Analys ALLA NPF HÖG TRÖSKEL ENSTAKA AKTIVITET STRATEGI

Framgångsfaktorer Utgå från den specifika målgruppen Jobba med föreningar som är på väg mot rektangeln Ta vara på eldsjälar Svett! Strategi från ax till limpa