Vad är historiebruk för spännande?. – Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. –

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Ideologiernas framväxt
Demokrati och diktaturer
samlade Ord och begrepp – WW2
Vilka källor kan du lita på?
Liberalism Individer och stater är rationella.
Demokrati & diktatur.
Kulturell och ideologisk jämförelse
Internationella relationer: Stater & FN
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Demokrati och diktatur
Det glada 20-talet Efter första världskriget var människorna i Europa positiva till framtiden. Man trodde att det aldrig skulle bli några mer krig.
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Historiebruk.
Att analysera samhällsfrågor
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Så styrs Sverige.
”Vilka borde vi vara, då?” Johan Wickström. ”DEN ANDRE – VEM ÄR DET? Vem skapar bilden? Varför? På vilka sätt? När? Var? Vem är då den förste/ene? Hur.
BILDSPRÅK Bilder har olika syfte Reklambild Konstbilder.
Ta ställning och handla!
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Etnicitet och Nationalism
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
TEMA: Nationalism Introduktion, Del 3
PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Att lära sig att analysera
Demokrati och diktatur
Andra perspektiv på historia
Genus och Kön.
Parti och ideologi.
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Kulturen och politiken. Ett omstörtande sekel Den västerländska kulturen har genomgått de mest djupgående förändringarna under 1900-talet Det går en gräns.
Grekerna.
Frihets- och folkrörelser under efterkrigstiden
Nationer, ideologier och folkmord genom
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Källor och källkritik. Källa? En plats där du kan få information –Böcker –Tidning –Faktatexter –TV –Radio –Intervju med någon –Dagböcker från förr i tiden.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Hur kan vi veta vad som har hänt? Historiska källor.
Etik- att göra det rätta Metaetik Kan man alls säga att det finns det rätt eller fel i moraliska frågor. Detta är något man funderar över och diskuterar.
BEFOLKNINGS GEOGRAFI Var i världen bor vi? Varför flyttar vi? Konsekvenser för samhälle och natur. Dåtid – nutid - framtid.
Övning Tid: 30 minuter + hemuppgift
Mellankrigstiden.
Internationella relationer
Vem är det som bestämmer?
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Demokrati och din medievardag. Om filterbubblor
Medier och samhället DEL 1
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
. a, som betyder "utan", och gnosticism eller gnosis, "kunskap, vetande"). Agnosticismen brukar numera ofta användas som beteckning för uppfattningen.
Att utmana normer kring hur vi förväntas se ut
Osynliga i historien.
Samhället och individen
Funkofobi.
Amerikanska Revolutionen
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Kvinnohistoria Strukturperspektiv.
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Ideologier.
Geografi / samhällskunskap
Den ryska revolutionen
Hur kan vi veta vad som hänt i det förflutna?
Jämställdhet.
Religion och vetenskap
Invandringen i Finland
Religion.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Quiz Testet ger dig snabb känsla för hur mycket eller lite du vet om barnets rättigheter. Gör testet tillsammans med dina medarbetare. De rätta svaren.
Presentationens avskrift:

Vad är historiebruk för spännande?

– Historiebruk handlar om hur vi använder (brukar) historia i samhället i olika sammanhang och för olika syften. – Vanliga människor till skillnad från de som har ett vetenskapligt intresse (historiker) behöver inte intressera sig för vad som är sant om det förflutna, utan kan använda historia på andra sätt. – Historiebruk handlar just om att analysera hur människor använder historia. – Det centrala är inte om historia används på ”rätt” sätt, utan snarare att se hur det används och vad användningen fyller för funktioner.

Blunda nu och tänk på en viking – I ett samhälle finns det historiska berättelser och myter. Ibland blir myterna sanningen.

När myten blir sanningen

Olika sätt att använda historia – Vetenskapligt historiebruk – Existentiellt historiebruk – Moraliskt historiebruk – Ideologiskt historiebruk – Politiskt-pedagogiskt historiebruk – Kommersiellt historiebruk

Vetenskapligt historiebruk – Akademiska historiker försöker ta reda på vad det var som faktiskt hände. – Källkritik är mycket viktigt, och man är beredd att ändra sin uppfattning om man hittar ny information.

Existentiellt historiebruk – Historia används för att stärka en identitet (gemenskap och sammanhållning inom en grupp). Exempelvis inom en nationstillhörighet eller etnicitet. – Det existentiella historiebruket blir ofta tydligast när det handlar just om historiska övergrepp mot folkgrupper: dessa erfarenheter svetsar samman den utsatta folkgruppen ännu mer. – Kan ni komma på något exempel?

Moraliskt historiebruk – Handlar om att granska och kritisera historien och lyfta fram orättvisor och utsatta grupper i historien. – Dvs grupper som har eller anser att de har blivit kränkta och utsatta under än lång tid. Exempelvis olika ursprungsbefolkningar som samer och indianer. – Funktionen är att ifrågasätta vissa versioner av historia och belysa andra. – Exemplet nedan behöver ni inte skriva ner. – Ett bra exempel på moraliskt historiebruk är när journalisten Maciej Zaremba i slutet av talet lyfte fram den svenska statens steriliseringspolitik under beteckningen ”tvångssteriliseringar”. Zaremba kritiserade Sverige för att ha genomfört dessa grymma ingrepp och för att ha tystat ned informationen om dem. Hans artiklar inledde en debatt som fick till följd att de som utsatts för steriliseringar fick skadestånd av svenska staten.

Ideologiskt historiebruk – Ideologiskt historiebruk går ut på att man lyfter fram historia som stärker eller legitimerar den ideologi man själv står för, eller kritiserar och ifrågasätter andras ideologi. – Den historiska analysen är ofta ensidig och saknar andra perspektiv. – Förvränger det förflutna om det inte är till ens egen fördel. – Exempelvis SD som lyfter fram att det var bättre på 50-talet och att det är sämre idag. Då har man exempelvis glömt en sådan sak som tvångssteriliseringar under 50-talet som inte var bättre. – Ett enkelt exempel är hur den politiska vänstern brukar lyfta fram USA som ett imperialistiskt land som krigat i världen utifrån vinstintresse, medan den politiska högern istället framställer USA som ett land som krigat för att skydda människors frihet och för att etablera demokrati. – Hitlers Main Kampf är ett ytterligare exempel på hur historia förvrängs för att skapa legitimitet för hans våld i Europa.

Politiskt-pedagogiskt historiebruk – Handlar om att jämföra historiska händelser med nutiden. – Politiskt görs en sådan jämförelse för att legitimera eller kritisera beslut – Görs oftast utan att problematiseras. Man tar det som passar och så sätter man in det i nutiden. – I västerländsk politik är det ofta populärt att jämföra med Hitler. – Det gjorde USA:s president George W Bush 2003, då han likställde Iraks diktator Saddam Hussein med Hitler, för att legitimera USA:s invasion av Irak och försöka få internationellt stöd för den. – Det kan också vara att nationella minoriteter säger att de behandlas likadant som judarna under nazityskland. Eller att man säger att resor till Syrien för att ansluta sig till IS är samma sak som när svenskar krigade frivilligt för Finland under finska vinterkriget. – Den här typen av jämförelser kan också användas i pedagogiskt (undervisande) syfte, för att vi ska lära oss att fatta beslut utifrån historiskt ”likadana” situationer som vi befinner oss i nu. Det typiska för politisk-pedagogiskt historiebruk är att likheterna mellan historia och nutid överbetonas, och man fäster inte så stor vikt vid skillnaderna. Kan ni komma på ett exempel?

Kommersiellt historiebruk – Det här handlar om att använda historia för att sälja produkter. – Det mest uppenbara exemplet är att sälja turistsouvenirer med historisk anknytning, t ex plastversioner av vikingahjälmar. Eller kungar för att sälja knäckebröd, eller för att få folk att åka skidor. – Film, musik och dataspel hamnar också i detta historiebruk, då man lockar människor att på ett lättsmält sätt få ta del av historien. Människor gillar sin historia och fascineras av det förflutna.