Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Funkofobi.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Funkofobi."— Presentationens avskrift:

1 Funkofobi

2 Navigering i begreppsdjungeln
Vad är en fobi? Överdriven rädsla för något. Vad menas med ordet funkofobi? Fördomar om och i vissa fall diskriminering och trakasserier av personer med funktionsnedsättning. Vad menas med ordet funktionsvariation? Annat ord för funktionsnedsättning. Vad är en norm? Ideal, (oskriven) regel. Vad menas med ett tillgängligt samhälle? Ett samhälle där alla har samma möjligheter, både ekonomiskt, politiskt, kulturellt, socialt och fysiskt.

3 Normen ska inte bestämma vem jag är
Möt Maral Galvani och läs om det bemötande hon ofta möter ute på stan.

4 Diskutera krönikan Varför anser Maral Galvani att det är underbart att det nu finns ett begrepp – funkofobi – för det bemötande hon ofta upplevt? En fördel som brukar lyftas fram med begreppet funkofobi är att det flyttar fokus från den som vanligtvis är föremål för blickar och ibland kränkande bemötande till den som betraktar och agerar kränkande. Vad är era tankar om det? Kan begreppet funkofobi göra skillnad och fylla en funktion för att exempelvis förändra attityder? Varför/varför inte?

5 Är man sjuk om man är funkofob?
Lyssna på ett radioinslag där begreppet funkofobi problematiseras. Gå till radioinslaget på Sveriges Radio.

6 Diskutera radioinslaget
Vilka fördelar med begreppet funkofobi lyfts fram i inslaget? Vilka nackdelar med begreppet funkofobi lyfts fram i inslaget? Vad tänker ni kring de för- och nackdelar som lyfts fram? Fick inslaget er att ändra åsikt i frågan? Vilka vägar ser ni till att göra fenomen – i detta fall fördomar – ”pratbara”? Har det då betydelse vilka ord vi använder för att benämna saker?

7 Arbeta vidare Vill ni få fler perspektiv på nyordet funkofobi rekommenderas Svenska Dagbladets artikelserie med samma namn, sökord funkofobi

8


Ladda ner ppt "Funkofobi."

Liknande presentationer


Google-annonser