Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välfärd.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välfärd."— Presentationens avskrift:

1 Välfärd

2 Vad är egentligen välfärd?

3

4 Ett mycket vanligt ord i den politiska debatten är, och har alltid varigt, ordet VÄLFÄRD.
Politiker och andra förstå-sig-på-are pratar om ”den svenska välfärdsmodellen”, ”välfärdssamhället” eller andra begrepp med ordet ”välfärd” som inledning. Men vad står begreppet ”välfärd” för egentligen? Vad är välfärd? Hur definierar vi om vi har en ”bra” eller ”dålig” välfärd? Ordet har surrat omkring i skallen under ett tag nu och det känns som hög tid att försöka hitta svaret på vad vi menar med ”den svenska välfärden”...

5 Slår man upp ordet ”välfärd” på
susning.nu så får man följande förklaring: Betydelsen är: väl, lycka och välgång. I en del samhällen har ordet även betydelsen av ekonomisk och social trygghet i samhället, välfärdssamhälle. Välfärd skulle i detta fall kunna vara synonymt med socialbidrag.

6 Fortsätter man på ordet ”välfärdssamhälle” så förklaras begreppet
Fortsätter man på ordet ”välfärdssamhälle” så förklaras begreppet... ” Ett samhälle som går ut på att ge trygghet åt dess medborgare. Vanliga karaktärsdrag är strävan efter jämlikhet, rättvisa, gratis vård och gratis utbildning. Välfärdsamhällen brukar förespråkas av socialdemokrater, socialliberaler och (i länder med existerande välfärdssystem) konservativa, välfärdssamhället finansieras oftast gemensamt genom ett högt skattetryck.

7 ...och slår man inte helt osökt vidare på ”välfärdsstat” så beskrivs den som: ” Välfärdsstat är ett land som har en hög levnadsstandard, se välfärdssamhälle. ”

8 Så, om vi nu fattat detta rätt, så i korthet står begreppet ”den svenska välfärden” för:
ett Sverige med en hög levnadsstandard och en samhällig trygghet för medborgarna. Det låter ju rimligt, att ”välfärd” verkligen skall betyda något åt det hållet. Lycka och välgång – för ett helt folk och en nation. Vad mer kan man önska sig? Det är väl vad vi alla eftersträvar!

9

10 Hur ska vi tycka, hur ska vi nå detta välfärdssamhälle
Hur ska vi tycka, hur ska vi nå detta välfärdssamhälle? Alla har olika åsikter om detta. Alla har olika politiska uppfattningar.


Ladda ner ppt "Välfärd."

Liknande presentationer


Google-annonser