SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Att läsa och studera.
”DU KAN ENDAST BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA GENOM ATT FAKTISKT SKRIVA” Doris Lessing – Nobelpristagare 2008.
Varför grammatik? Vad är ordklasser?
Formellt, skarpt och snyggt
Att skriva en artikel.
DCV Idéskiss Design Jag tror att jag ska ha en mörk och stilren design på mitt DCV. Det ska finnas dynamisk funktionalitet där designen byts utan att sidan.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
SVENSKA.
Riktad skrivning Vad kommer du ihåg för några läsförståelsese- medhjälpare ? Vad minns du om dem? Skriv tills jag säger stopp, sen läser ni upp vad ni.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Textgenrer Vad är en textgenre?.
Kandidatuppsats i Statistik F3
Skriva noveller.
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Skriva.
Av Ewa Ögren Tullengymnasiet 2008
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
om företaget där du gör din praktik!
Styckeindelning.
Inledning och avslutning
Röd tråd.
Essäprov = uppsats.
Formellt, skarpt och snyggt
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Ordföljd.
Johanna Ståhl, Pilängskolan, Lomma –
Olika texter du behöver känna till
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
STUDIETEKNIK.
Att skriva vetenskapligt
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
Återberättande text Berättar om något som har hänt.
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Meningar med bisats När vi skriver texter är det bra att använda bisatser. Det är bra att använda bisatser i meningar av många olika anledningar. Dels.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Genrer Krönika 1 Carmen Winding, Bäckaskolan 7-10 sär, Gnosjö –
Presens, preteritum, perfekt och futurum Presens beskriver något som sker NU. Om vi ska uttrycka något som relaterar till nu använder vi: Perfekt: För.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Presens Verb i presens beskriver något som händer nu men vi: använder också verb i presens när vi pratar om något allmänt. Det regnar på hösten eller Många.
Nationella prov i engelska våren När? Var? Tisdagen den 19:e april i klassrummet Vad? Läsförståelse och hörförståelse Hur? 9:00 – 10:15 Läsförståelse.
Reportage.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
4 processer att behärska:
Återberättande text Kurs C.
Inför det nationella provet i svenska - skriva
Att skriva en resonerande text
Texttyper inför NP Vi färskar upp minnet och går igenom de vanligaste texttyperna. Anteckna och följ med i din handout!
Jenny Manning Åsa Gårdsskola
Ordföljd huvudsats.
Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar. Kurs B: tala och skriva Skriv stor bokstav och punkt i alla meningar.
Resonerande text Använd din elevbok!
STUDIETEKNIK.
Novellanalys.
Planering november – kurs D Tema kultur
Föreläsning Svenska II
Språkriktighet.
Svenska Förkortningar
Ordföljd huvudsats.
Satsschema - Hur använder man det?
Att skriva en utredande text
Texttyper Återberättande, beskrivande, instruerande, berättande, argumenterande och förklarande © Vikarielärare.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Formellt brev.
Inför det nationella provet i svenska - skriva
Svensk grammatik ORDKLASSER 1.
Berättar om något som har hänt
Presentationens avskrift:

SKRIVA TEXTER Vad är uppgiften? Berätta om det inte något annat! Skriv mycket! Bättre med lång text och fel än lite och rätt. Några exempel på bisatser. Grammatik är viktigt men innehållet är viktigare. Använd gärna beskrivande ord (ofta adjektiv och adverb). Vid längre texter använd styckeindelning. Egennamn alltid stor bokstav. Exempel: Hon kommer från A leppo i S yrien. Variera början av meningarna så det inte bara blir exempelvis Han bla bla. Han är bla bla osv Absolut förbjudet på C kursen att glömma interpunktion. (Punkt och stor bokstav).

TIPS Skriv så mycket du kan! Använd gärna bisatser för att få ett fylligare innehåll. Fundera på verben. När skriver du i presens och i preteritum eller perfekt? Dela in texten i lämpliga stycken. Glöm inte rubrik!

BERÄTTANDE OCH BESKRIVANDE TEXT Berättande och beskrivande texter handlar om saker vi upplevt, läst eller sådant vi hittat på. Det kan vara något du skriver om: En vän En helg En resa Ett barndomsminne Något från din vardag

BERÄTTANDE OCH BESKRIVANDE TEXT

PERSONLIGT BREV

FORMELLA TEXTER Formella texter är texter som du skriver till myndigheter, tidningar eller företag. De som ska läsa din text är personer som du inte känner bra! De texterna är inte personliga på samma sätt. Inledningen (Början) och avslutningen (Slutet) skiljer sig alltid från formella brev.

FORMELLT BREV TILL MYNDIGHET

FORMELLT BREV TILL FÖRETAG