Jerker Porat Framgångsrik Ma- och NO-undervisning för ett framgångsrikt industriland.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Linjära funktioner & ekvationssystem – Ma B
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Hur arbetar vi… …på Slöingeskolan?
MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Mattebanor År 5-6. Affären Skanna priset för 5 päron. Skanna priset för 4 lime. 5 päron kostar lika mycket som 4 lime och 1 guldpaket. Hur mycket kostar.
Matematik med föräldrar
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Biologi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i biologi har.
Processtödjare 16/
Matematik.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Lokal pedagogisk planering
Centrala innehåll och kunskapskrav
Mål att uppnå och nationella prov för årskurs tre
Centrala innehåll och kunskapskrav
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Entreprenöriellt Lärande _says_schools_kill_creativity.html Hur förbereder vi eleverna att möta en framtid.
Mattebana i Holmedal.
URVALSKRITERIER - UmeMatte.nu
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Tema Kär och galen.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Reseproduktion och försäljning
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Aktiviteter och upplevelser
Lägg till en inledande text här Samarbete lärare och bibliotekarie i digitaliserad skola - Södertörns högskola 11 november2014 Anette Holmqvist, Skolverket.
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Marknadsföring och försäljning
IKT och lärplatta i förskolan
Rörelse och konstruktion
Förstelärare i matematik - Dag berge - Jenny Nyborg - Maria Winkler - Majsan Kurtsson - Britt-Marie Månsson.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
MATMAT01b1 ATT KUNNA TILL PROV 1.
Sociala medier för pedagoger och elever. Läroplan ” Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Matematik Tavelsjö Fritidshem Våren 2011 Förvandling av tema - rum till affär, där vi tränar pengars rätta värde och att växla pengar upp till 20 kronor.
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Marie Norelius Kemiförsök Marie Norelius
Framtidskompetenser Ditt namn här börja här:
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Samband och förändring. Delen i procent Finns två metoder. Antingen räknar man först 1 % (genom att dividera med 100) och multiplicerar till den procenten.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Manada.se Kapitel 4 Ekvationer och formler. 4.1 Ekvationer och uttryck.
* Smileprojektet är ett konkret stöd i implementeringsarbetet med de nya läroplanerna. * När projekttiden är slut har vi utvecklat metoder.
Matematik 1a. Centralt innehåll Taluppfattning, aritmetik Metoder för beräkningar med reella tal skrivna på olika former inom vardagslivet och karaktärsämnena,
Skala Centralt innehåll: Åk 1-3: Skala vid enkel förstoring och förminskning. Åk 4-6: Skala och dess användning i vardagliga situationer.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Utbildningsförvaltningen Hörselklasser Solanderskolan Öjebyn Barn med hörselnedsättning F- åk 9 Grundskolans läroplan (Lgr-11) Upptagningsområde: Boden,
Lära för livet!.
Computational thinking progression F-9
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
X Matte-Doobidoo Kap 2 - Innehåller även begrepp från kap 1.
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Aritmetik & algebra Geometri & bevis Förändring & procent Funktioner
Viggen veckobrev v. 4 Pedagoger: Mia, Jossan och Linda
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Närvaro Närvaro
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Hit har vi kommit! Nu går vi vidare!.
ÄMNESHJUL MATEMATIK ÅK 3
Digitalisering med fokus på språk, kommunikation och programmering
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Y 5.4 Tabeller och diagram Frekvens och relativ frekvens
Presentationens avskrift:

Jerker Porat Framgångsrik Ma- och NO-undervisning för ett framgångsrikt industriland

Det svenska samhällets internationalisering och den växande rörligheten över nationsgränserna ställer … Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt, kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, Alla dessa kunskaper tappas ofta bort i skolans utvecklingsarbete. 21st century skills finns i läroplanen, men glöms den bort?

digital progression i läroplanen Åk 1-3 Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning och vid beräkningar med skriftliga metoder och miniräknare. Metodernas användning i olika situationer. Enkla tabeller och diagram och hur de kan användas för att sortera data och beskriva resultat från enkla undersökningar. Åk 4-6 Positionssystemet för tal i decimalform. Det binära talsystemet och talsystem som använts i några kulturer genom historien, till exempel den babyloniska. Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar. Tolkning av data i tabeller och diagram.

digital progression i läroplanen Åk 7-9 Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk-och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metodernas användning i olika situationer. Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, till exempel med hjälp av digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar. Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband.

Dagliga skolarbetet 21 st century skills Extra curriclar knowledge Kul

Några exempel på hur man kan göra En något överraskande länk Mattekommissionen Matte Fondtävling Excel QR Mathematics FilmerFilmer a.k.a ”flipped classroom” Programmeringsspråk Appathlon

Programmering i skolan?

Tack för oss! Denna presentation m.m. kommer om senast en timme att finnas tillgänglig på