Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Yttermalung Idre En dag om VATTEN. Dalälven  Dalälven avvattnar ett markområde ca. 6,5% av Sveriges yta.  Avrinningsområdet omfattar fjäll, skogar och.
Advertisements

Det här är Jusek Akademiker- förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare.
Kommunikation som påverkar Göteborg 4 oktober 2012 Välkommen!
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Exempel utifrån ett antal målområden
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Policy för miljö och hållbar utveckling
Branschföreningen för Personlig Skyddsutrustning
Planerad Kommunikation - att skapa och använda en kommunikationsplan
Vad har vi gjort? •Inspiratörer •Konferenser •Landsbygdsriksdagen •Forskarsamverkan •Leader •Internationellt samarbete •Hemsida.
Samverkan kring vattenfrågor och kommunernas roll
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund Preliminära resultat från enkät riktad till ”gröna näringars” ledamöter i vattenråd.
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Nätverk i Sveriges HR Förening. Vad är ett nätverk? ” Ett nätverk är en grupp som har en gemensam bas och ett gemensamt mål eller en gemensam idé, med.
Renare vatten i Stavbofjärden Carl-Albert Rydemark, Lida Gård
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Ramverk för patientmedverkan
Universitetsgemensamma organ Britt Marie Apelgren Morgonsamling UFN presentation Britt-Marie Apelgren.
 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.
Engagera markägare -Varför och hur? Lisa Germundsson och Sven Götesson, LRF.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Att tillsammans påverka!
Önskemål om omplacering Ärendet föredras för Au/Au:s delegater Ärendet bereds inom förvaltningen Ärendet återförs till Au/ Au:s delegater Beslut Omplaceringsprocess.
Roller för ledning och styrning av verksamhetsövergripande processer
Den framtida vattenförvaltningen och Nya Greppa Näringen Falkenberg Björn Sjöberg Västerhavets vattendistrikt.
Ett aktivt medarbetarskap
Vad kan vi lära från fokusgrupperna i Rönne Å?
Vattenförsörjningsplaner
Segelflygets miljöpolicy Vår verksamhet skall präglas av en helhetssyn på kvalitets-, säkerhets- och miljöfrågor Segelflyget skall verka för att med god.
Miljösamverkan Skåne Verksamhetsplan
Informationsstrategi
En utblick från Gullspångsälven till andra vattenråd.
Översikt av väsentliga frågor -samråd 2008 Du har nu möjlighet att 1 februari till 1 augusti ge oss din åsikt om rapporten och om vilka frågor du tycker.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Personalpolitisk inriktning
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Ramverk stabsarbete.
Kriterier för vattenråd & kustvattenråd  Definition Ett vattenråd – är en frivillig sammanslutning av intressenter inom vattenrådsområdet, som gemensamt.
Till detta bildspel finns ett pratmanus som du får fram om du ställer dig i visningsläge ”anteckningssidor”. Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben,
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Beslut: Frågan om länets deltagande och agerande tas upp för diskussion och beslut på VAS-rådet ……. och lyfts därefter till KSLs samhällsbyggnadsberedning.
Anette Björlin Beredningssekretariatet för vattenförvaltning Miljöanalysenheten Länsstyrelsen i Stockholms län.
Det här är Jusek AKADEMIKER- FÖRBUNDET FÖR JURISTER, EKONOMER, SYSTEMVETARE, PERSONALVETARE, KOMMUNIKATÖRER OCH SAMHÄLLS- VETARE.
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
Resultat av fokusgrupper Vad är en bra hjälp för dig i din situation?
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
REGERINGENS BESLUT I PRÖVNINGEN AV VATTENFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM.
Ramverk för patientmedverkan
Uppdrag, roller och ansvar
Agenda styrgruppsmöte (SG) Klimatsamverkan Blekinge, 2 juni 2016
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
Heby kommuns kvalitetspolicy
Varför ska vi samverka?.
Samverkansavtal 2017 Största förändringarna
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Arbetsformer XX vattenråd.
Hur löser Styrgruppen sitt uppdrag ?
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Kvalitetsarbete Verksamhetsstöd
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
STRATEGI FÖR SVENSK VILTFÖRVALTNING
VÄLKOMNA! Bakgrund För att stadsdelsförvaltningen ska kunna arbeta på ett effektivt sätt med arkivfrågor ska det finnas både arkivansvarig och.
Förbättra klubbkvalitet
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor
Mer LHU-information + dokumentation från träffarna hittar du här:
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Arbetsformer XX vattenråd

1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter, berörda intressenter och allmänhet. Ett öppet arbetssätt, allt som behandlas i vattenrådet, dess styrgrupp och eventuella arbetsgrupper, är tillgängligt för alla intressenter i området. Sammansättningen av medlemmar och styrgrupp speglar områdets karakteristiska vattenfrågor Jämställdhet och mångfald tillgodoses i möjligaste mån.

2 Förhållningssätt - 1 Lyhördhet Ett helhetsperspektiv på aktuellt vattenrådsområde, liksom lyhördhet för olika synpunkter präglar samverkan. Viktigt att känna till alla intressenters behov och påverkan. Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Samverkan och dialog där man beaktar allas perspektiv kan leda till nya sätt att lösa gamla problem!

3 Förhållningssätt - 2 Mandat  Deltagarna är utsedda/valda av sin organisation och ansvarar för att information förs mellan vattenrådet och den egna organisationen i båda riktningarna.

4 Styrgruppen  Kunniga och engagerade personer som ser till helheten före egenintresset väljs till styrgrupp för vattenrådet. Ledamot i styrgruppen representerar sin organisation. Val av styrgrupp är i första hand ett val av vilka intressenter som ska vara representerade. Det innebär att organisationen kan byta person i styrgruppen utan att det sker formellt val av vattenrådet.  Arbetar bl a med att utöka nätverket (fler medlemmar).

5 Ställningstaganden När ärenden som berör vattenförvaltning- en behandlas i respektive organisation bör vattenrådets synpunkter utgöra beslutsunderlag, liksom respektive organisations ställningstagande utgör beslutsunderlag för vattenrådet. I vattenrådets yttranden ska eventuella avvikande åsikter redovisas.

6 Interna frågor Principer för användning av bidragsmedel beslutas av vattenrådet eller av styrgruppen på mandat från vattenrådet. Medelsfördelning i en enkel budget/ekonomiska riktlinjer beslutas varje år av vattenrådet eller av styrgruppen på mandat av vattenrådet. Enkel majoritet tillämpas i interna frågor med principen en organisation – en röst.

7 Valberedning Vid val av styrgrupp utses även valberedning vars uppgift är att förbereda val av styrgrupp där styrgruppens sammansättning speglar områdets karakteristiska vattenfrågor.

8 Vattenrådet - nätverket Fortlöpande kommunikation mellan styrgrupp och vattenrådets medlemmar om vad som händer via utskick och hemsida Klicka på aktuellt vattenråd. Möte med nätverket minst en gång varje år för information samt val av styrgrupp och fastställande av budget.

9 Juridisk person och kontaktperson Juridisk person Står som mottagare av bidragsmedel och administrerar dessa. Kontaktperson/Ordförande Kan med fördel vara representant från juridiska personen. Företräder vattenrådet bl a i referensgrupp till Vattensamverkan Norr samt i kontakt med länsstyrelsen. Sköter kallelser och håller i möten.

10 Arbets- eller temagrupper Kan bildas utifrån behov. Styrgruppen kan också aktivt knyta till sig redan befintliga arbetsgrupper med intressen inom aktuella avrinningsområden.

11 Vattenrådets arbetsuppgifter (se Handbok för vattenråd i Bottenvikens vattendistrikt ”Vattenråd – gör inflytande möjligt”) Sprida information om vattenförvaltningen Uppmuntra till engagemang Identifiera och sammanställa lokal kunskap Identifiera och sammanställa synpunkter från vattenrådets medlemmar som rör vattenrådsområdet, samt i möjligaste mån sträva efter enhetliga ställningstaganden Föra en dialog med vattenmyndigheten och länsstyrelsernas beredningssekretariat, t ex om prioriteringar av åtgärder och samhällsnytta Vara remissinstans och delta i samråd kring de produkter som tas fram i förvaltningscykeln, t ex väsentliga frågor, åtgärdsprogram och förvaltningsplan