Vad krävs av en kommunal planläggare? Rådplägningsdag för byggda miljöer Vasa, 3.12.2015.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Några utgångspunkter  Bostadsförsörjningen är ett gemensamt ansvar mellan stat och kommun  Staten ger ekonomiska och rättsliga förutsättningar, kommunen.
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Brukarfokus i biståndshandläggning
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Finska intentionsavtal – något för Sverige?
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Esitelmän pitäjän nimi Helsingfors stads strategiprogram 2009–2012.
Planera för ett förändrat klimat – ansvarsfrågor Plan-, bygg och bostadsdagar, Luleå 20 november 2013
Byggnadsnämndens beslut ( ) • ”att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genom detaljplan pröva lämpligheten av att möjliggöra bostäder inom.
Vision Östra Göteborg Med sikte på år 2021
Den nationella ungdomspolitiken
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Riskhanteringsplaner - tidplan, struktur och innehåll
Janlert U. Folkhälsovetenskapligt lexikon
Resultaten av expertbedömningen av stadsregionernas planer.
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Hållbar utveckling.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Samhällsplanering omfattar riktlinjer för utveckling av bebyggelse, service, kommunikationer, infrastruktur och miljö. Samhällsplanering inbegriper stadsplanering.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Barn i stan Kritiska punkter för barns delaktighet i planeringen
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Isglöd – Allt är möjligt!. Isglöd-filosofin Omöjligt? Då är du på rätt väg! Problem blir möjligheter Inte bättre men annorlunda Mångfald eller enfald?
 Vilka är förutsättningarna i samhället för en välfungerande familjehemsvård - med tanke på att rekryteringsbehoven verkar vara stora?  Familjehemsvård.
Så här jobbar vi hos oss med arbetsmiljö och miljö!
1. Begränsad klimatpåverkan
Utvecklingsprogram Södertörn. Vision 2020 Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm - Mälarregionen, med en halv miljon invånare, som med.
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Kommission för ett socialt hållbart Malmö 30 maj 2012 Kommission för ett socialt hållbart Malmö.
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Finansiella medel för landsbygdsutveckling Nationella och regionala statliga utvecklingsmedel Kommunala och landstingskommunala utvecklingsmedel Nationellt.
Växtplats Ulricehamns stad - FÖP ”Översiktsplanens innebörd och konsekvenser ska kunna utläsas utan svårighet.” PBL 4 kap 1§
DEN GODA MILJÖN DET GODA LIVET I STORSTADENS NÄRHET.
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
Boverket Byggregelenheten
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Översiktsplan 2011 Översiktplanen är obligatorisk Översiktplanen är inte bindande Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen.
Vad skiljer partierna åt?
Minskat transportbehov Hämta barnen! Träna! Handla mat Till jobbet.
1. 2 Smart TillväxtHållbar TillväxtTillväxt för alla Innovation « Innovationsunionen » Koldioxidsnål ekonomi « Ett resurseffektiv Europa » Nya jobb «
Tillgänglighet i fysisk planering 12 november 2014 Välkommen d.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Samlad kunskap inom teknik, miljö och arkitektur..
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Organisering av markanvändningen ur ett större områdesperspektiv Jari Leivo Planläggningschef Kauhava stad.
Hälsofrämjande och hållbar utveckling
Varför Hållbara kliv – närhet till naturen?
Miljö Ekonomiska Sociala
Samrådsförslag.
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Vi driver omställningen
Miljömålen består av tre slags mål
Hållbar utveckling.
Svenskt Näringsliv om elnätsreglering
Produktion, handel och transport
ArtDatabanken Till styrmodell .
Ökat välmående genom samarbete mellan kommunen och landskapet
Miljömålen består av tre slags mål
På spaning efter ett socialt hållbart samhälle VI
Presentationens avskrift:

Vad krävs av en kommunal planläggare? Rådplägningsdag för byggda miljöer Vasa,

Planläggaren enligt lagen ”Den som utarbetar en plan skall vara behörig för uppdraget.” MBL 10 § ”Den som utarbetar en plan skall ha för planeringsuppgiften lämplig högskoleexamen och tillräcklig erfarenhet med tanke på uppgiftens svårighetsgrad. MBF 3 §

organisatör strateg synonymer.se ”Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att man kan göra något åt den.” Allan Lakein Lantmäteriingenjör Geograf Arkitekt Landskapsarkitekt Byggnadsingenjör

Planläggningens mål enligt lagstiftningen Möjligheterna att skapa en trygg, hälsosam, trivsam och socialt välfungerande livsmiljö och omgivning som tillgodoser behoven hos olika befolkningsgrupper En ekonomisk samhällsstruktur och områdesanvändning Förutsättningar för en tillräcklig bostadsproduktion Den byggda miljöns skönhet och värnande om kulturvärden Möjligheterna att bevara naturens mångfald och andra naturvärden Miljövården och möjligheterna att förhindra miljöolägenheter En sparsam användning av naturresurserna Välfungerande samhällen och ett högklassigt byggande Ett ekonomiskt samhällsbyggande Näringslivets verksamhetsbetingelser och utvecklingen av en fungerande konkurrens Tillgången till service Ändamålsenliga trafikarrangemang samt i synnerhet betingelserna för kollektivtrafiken och gång-, cykel- och mopedtrafiken MBL 5 § Genom interaktiv planering och tillräcklig bedömning av konsekvenserna av konsekvenserna främja:

Vad krävs av en (kommunal) planläggare? Har förståelse för varför man planerar Har förståelse för planhierarkierna Är samarbetsförmögen Är tålamodig Är problemlösningsinriktad Har simultankapacitet Har juridisk kunskap Ärlighet

Kiitos – Tack! Anna-Karin Pensar planläggare - kaavoittaja Pedersöre kommun - Pedersören kunta Skrufvilagatan 2 - Skrufvilankatu Bennäs - Pännäinen Tel. - Puh.: