4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Sophia Sundberg Rätt mat, ger resultat! Sophia Sundberg
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
Sammanfattning mat och hälsa
Mat och hälsa åk 6.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Kost för idrottare.
Jennie Johansson Leg. dietist
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Energigivande näringsämnen
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
ATT BLI EN IDROTTARE.
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing

Att äta varje dag Grönsaker Frukt/Bär Potatis/Rotfrukter Mjölkprodukter/ost Kött, fisk eller ägg Bröd/spannmål Matfett

Tallriksmodelen

När ska man äta och vad Under cuper – Snabba kolhydrater – Undvik fetter och fibrer – Framförallt vätska minuter efter träningen/matcher – gram kolhydrater gram proteiner+ 5 dl vatten 1-1,5 h efter träning/matcher – Vanlig stor måltid, säkerställ fettintaget, även om det är sent på kvällen

Hur mycket är vad? 1 banan + 5 dl lättmjölk – 47 kolhydrater + 18,5 protein 1 näve russin + 5 dl lättmjölk – 55 kolhydrater +17,5 protein 2 bananer + ½ paket Keso – 53,3 kolhydrater +14,5 protein 1 liten drickyoghurt (3,5 dl) – 38,5 kolhydrater +10,5 protein 5 dl egen drickyoghurt – 34 kolhydrater +19 protein