ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

En kortfattad historia
A day as the opposite sex
~ Den första mobiltelefonen ~
Ta ställning Samarbeta Argumentera Respektera.
- Kroppens kontrollcentrum -
Textrespons Vad är bra i berättelsen? En händelse? En formulering
Läsfrämjande inom studieförbunden Kultur i Väst
Les meilleures photos de
Tänkvärt ! ”Either you are with us, or you are with the terrorists” George W Bush.
COPYWRITING Det berättas att en amerikansk copywriter på väg hem från sitt arbete brukade passera en blind tiggare i parken. Tiggaren hade en kartonglåda.
Hur du skriver en bra historia
NOVELL.
Mål och betygskriterier
= att visa istället för att berätta
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Färgernas betydelse Man skulle kunna säga att färgerna har sitt eget språk. Olika färger har olika betydelser. Exempelvis brukar färgen grön ses som en.
Samma fast olika eller olika fast samma?
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Samma fast olika eller olika fast samma?
En bild säger mer än tusen ord !
Vad kännetecknar en novell?
Bilders uttryck En presentation om hur olika färger och vinklar kan påverka uttrycket i en bild.
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Hur gör du för att förstå en text?
Berätta spännande.
- Introduktion till analys av historiska bilder Vad berättar en bild? Sid 1.
DEN MAGISKA DÖRREN.
- att läsa & skriva noveller
Skriva noveller.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Att skriva dikter.
Idrottspsykologi.
Instruktioner Hur man skriver.
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Bildutsnitt Bilder kan framställas i olika utsnitt. Med utsnitt menar man det som får plats inom bildens ytterkanter. I de exempel som jag har använt visar.
Att Skapa Serier.
Beskrivningar. Måla en bild…… eI ord för den som läser eSätt dig in i situationen och tänk efter vad du ser, hör, känner osv…
Textilarbete Alice Höök.
Vem är jag, Vem är du?.
LITTERATUR-ANALYS Presentera information!
Utveckla skrivandet.
Svensk grammatik ORDKLASSER 1.
Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Socialpsykologi.
Presentation av Ta ej bort detta. Om du gör det är det brott mot våra regler. Reglerna hittar du under sidan OM KLASSKLUR. Läs de innan nedladdning.
Johanna Ståhl, Pilängskolan, Lomma –
Kommunikationspass Jag heter
Namn på presentationen Riktigt rolig PowerPoint > Fokusera på ett intressant ämne per sida > Skriv brödtexten kort, koncist och i 24 punkter.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Krönika Vad? Hur? Varför?.
Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
Att skriva en nyhetsartikel
Kunskapskraven i svenska: Du ska kunna skriva olika slags texter……
Klicka här för att börja
Vecka 35 BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
Varför behöver vi politik?
Välkommen! Nu ska vi koda våra egna berättelser. Det var en gång…
Läslogg 2D Skönlitteratur <-> facklitteratur
Tyck som jag! Om metoder för påverkan
Novellanalys.
Att läsa mellan raderna
Kroppsspråk, röst och artikulation
Tidningens historia.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
”Ester Arg och Daisy Galej” och Babblarna
Vill du bli mästerdetektiv?
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Svensk grammatik ORDKLASSER 1.
Presentationens avskrift:

ATT SKRIVA Några tips och råd

Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser det ut? Hur låter det? Hur luktar det? - Använd detaljer ”regnet som slår mot rutan, radion som sänder nyheter, lukten av potatismos” Det framkallar bilder i läsarens hjärna. Din text blir till en film.

Beskriv  Människorna När en människa kommer med i handlingen i en film får vi genast information om utseende, ungefärlig ålder, klädsel osv. När du skriver får du använda ord istället. Se även till att läsaren får veta lite mer om personen – hur hon är till sättet, vilka hon känner, yrke, intressen.

Man kan beskriva människor på flera sätt. - Presentation Då kom Lena in i rummet. Hon var 13 år, hade långt svart hår och en väldigt stor näsa. Hon var nästan alltid arg och ganska mallig över att ha börjat högstadiet. - Smyga in information – berätta vad hon gör och säger Då kom Lena in i rummet. Hon svängde otåligt med sitt långa, svarta hår och såg sig om. Antagligen letade hon efter någon kompis från högstadiet som hon just börjat på. Men där fanns bara vi. - Hej, sa jag. Kul att du kunde komma. Hon körde upp sin jättelika näsa i mitt ansikte och väste: - Vad är det som är så förbannat kul med det?

Beskriv  Känslorna Hur känner sig berättaren när Lena snäser av honom? På film skulle vi se det på hans miner och kroppsspråk. Här får vi använda ord istället. ”Jag visste inte vad jag skulle säga. Det enda jag ville var att krama henne. Eller förresten, helst av allt ville jag bara försvinna. Det här hade inte alls börjat som jag tänkt mig och besvikelsen växte till en stor klump i magen. Jag mådde plötsligt illa.”

Känslor finns med hela tiden. Stora känslor – kärlek, hat, glädje, längtan osv. Men även små - när man känner lukten av bullar i trappuppgången, när katten hoppar upp i din säng, när en kompis ställer upp. De är också värda att beskriva.