Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tidningens historia.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tidningens historia."— Presentationens avskrift:

1 Tidningens historia

2 Olika sorters tidningar
För att något ska vara en tidning måste det ges ut flera gånger. I dag finns det väldigt många olika tidningar. En dagstidning ges ut minst en gång i veckan och berättar om nyheter. En tidsskrift kan ges ut mer sällan och ofta handlar om en speciell sak, till exempel biltidningar och modetidningar.

3 Den första tidningen Redan under antiken satte man ihop texter och sålde dem till folket. Men det var ganska krångligt att göra för hand. Under 1400-talet hade man kommit på att det gick att trycka saker istället. I början av 1600-talet satte Johann Carolus ihop nyheter från olika delar av Europa och tryckte dem. Det blev den första tryckta tidningen.

4 Tidningen i Sverige Sverige fick sina första tidning år Under 1700-talet kom tidningen att bli känd under namnet Post och Inrikes Tidningar. Under 1700-talet kom också Dagligt Allehanda, som var den första tidningen som kom ut varje dag. Under 1800-talet grundades många av de tidningar vi känner till idag, till exempel DN och Sydsvenskan.

5 Tidningens betydelse genom tiderna
Tidningar har varit viktiga för att skapa demokrati. I en demokrati är det viktigt att alla ska kunna säga vad de tycker. Det kan man göra i en tidning. På 1700-talet fick Sverige en ny lag som heter Tryckfrihetsförordningen. Lagen säger att vem som helst får trycka och sprida tidningar. Den säger också att de som bestämmer inte får stoppa någon från att skriva vad den vill i en tidning. Det är en lag som vi har kvar än i dag.

6 Källor https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_dagstidningar


Ladda ner ppt "Tidningens historia."

Liknande presentationer


Google-annonser