Tillsammans förändrar vi världen!. Invånare i Sverige Regering och riksdag Sida Svensk försam- ling PMU Lokal samarbets -partner Målgrupp.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Disposition - Hållbar utveckling
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Sidas attitydmätning om utveckling och bistånd 2008 Magnus Liljeström Vokativ Ab.
En guide till SKLs Millenniemålsprojekt (2015)
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Mänskliga rättigheter
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Vad innebär ett barnperspektiv
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
© Diakonia 2 Vad är Diakonia? © Diakonia 3 Diakonia är en kristen biståndsorganisation som tillsammans med lokala partner arbetar för en varaktig förändring.
Ta ställning och handla!
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Välkommen till ESF:s seminarium
Världens kurs – kyrkan och utveckling 1874 – Svenska kyrkans mission Kyrkomission; hela kyrkans ansvar att grunda och bygga nya kyrkor runt om i världen,
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Mission → Uppdrag Diakoni → Tjänande Kyrkan i världen – varför internationell mission och diakoni?
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Vi blir Region Jönköpings län
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Demokratiprojektet Den arabiska våren.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Lärande utvärdering genom följeforskning
Personalpolitisk inriktning
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
BÖNEDAG FÖR MÄNNISKOHANDELNS OFFER. dags att ändra på att mer än 30 miljoner människor lever i slaveri.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Utrikesdepartementet Ett nytt policyramverk för utvecklingssamarbetet Maj 2016.
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Nykterhet och demokrati. AKTIV. Varför är du ideellt engagerad? Vad betyder ordet folkrörelse för dig? Kan ett samhälle vara demokratiskt utan frivilligas.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Strategi för folkhögskolornas arbete för en globalt hållbar utveckling. Varför? Vad? Hur? Folkbildning och vuxenutbildning som strategisk utvecklingsfaktor.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Religionskunskap Att undersöka tro.
Globala hållbarhetsmålen med koppling till Umeås strategier
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Fattiga länder, underutvecklade länder, låginkomstländer
Diskussion gällande scoutingens värderingar
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Ideologier.
Miljömålen består av tre slags mål
Hållbar utveckling.
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Jämställdhet.
Religion.
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Miljömålen består av tre slags mål
Gnosjö kommuns styrmodell
KRUT ATT GE PLATS.
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Tillsammans förändrar vi världen!

Invånare i Sverige Regering och riksdag Sida Svensk försam- ling PMU Lokal samarbets -partner Målgrupp

Globalisering Individualism ”Konsumism” Kris Kyrkan

Den svenska pingstförsamlingens medlemmar Missionsrådet Missionärer PMU Second Hand Land-AU Regionråd Lokala partner Sida Andra svenska organisationer Andra lokala organisationer PYM, FIDA etc. EU/ECHO Andra ramorganisationer ”Profeter”

Mig själv”Dom andra” Skapelsen Gud Samhället

Guds skapelse och allas lika värde Förebilder för ett gott samhälle Gemenskapen förstörd och återupprättad Kyrkans uppgift Holistisk syn på fattigdom Samarbete

Vår tro på att varje individ är skapad och älskad av Gud får oss att se varje människa som en kreativ individ med förmåga till utveckling och lärande Jesus exkluderade ingen, och behandlade alla lika, oavsett livssituation och bakgrund. Också vi ska se och bekräfta all individer som unika personer med okränkbart värde Vi engagerar oss därför att alla har samma rätt till ett värdigt liv

Vi ska i vårt arbete utgå från att alla människor har en inneboende förmåga att förändra sitt liv, och ge dem makt och möjligheter att göra det (empowerment) Vi talar hellre om människor som lever i fattigdom än om fattiga människor

”Att vara fattig är att alltid vara trött” (Kenya) ”Fattigdom är en brist på frihet, en förslavning under dagliga bördor, av sorg och rädsla över vad framtiden kommer att innebära” (Georgien) ”Fattiga känner sig alltid rädda för de rikas exponering” (Nepal) Den rike är den som kan säga ”jag ska göra det” och sedan gör det” (Brasilien)

Hur reagerar ni på bilden? Vilka problem finns med bilden? Vilken människosyn förmedlar den? Finns det andra, bättre bilder?

Behov Vatten Orsak Ägarskap Strukturer Kastsamhället Grupper/klasser Brahminer Ideologi/värden ”Vi ska betjänas. Dom är inte lika mycket värda”

Definition av förändring och utveckling Grundteser Genomförande PMUs roll PMUs vision

U-landshjälp och bistånd har blivit utvecklingssamarbete Partnerskap grunden i vårt arbete för utveckling och förändring Fattigdomen handlar om mycket mer än brist på pengar och resurser; sårbarhet, rättslöshet och bristande möjligheter att påverka sitt eget liv Människor i fokus, inte materiella resurser

Vi lär och utvecklas tillsammans Två viktiga perspektiv, fattigdoms- och rättighetsperspektivet Fattigdomens orsaker är många och förstärker varandra

Viktiga byggstenar i arbetet för förändring 1. Demokrati 2. Respekt för mänskliga rättigheter 3. Jämställdhet mellan män och kvinnor 4. Hållbart utnyttjande av naturresurser, omsorg om miljön 5. Ekonomisk tillväxt 6. Social utveckling och trygghet 7. Konflikthantering 8. Globala gemensamma nyttigheter

I arbetet för att utrota fattigdom och bygga en hel värld där Guds goda vilja får råda behövs alla dessa komponenter. De hänger ihop och förstärker varandra I arbete för helhet måste sårbara och utsatta människor få utrymme att finnas med En nyckel är att hjälpa människor att komma samman i arbetet för förändring (ett stärkt civilt samhälle, som bygger samhället underifrån)

Återblick seminarium 1 villkor, riktlinjer och roller program-projekt projektcykeln; planering (workshop) uppföljning utvärdering resultatredovisning ekonomi och administration (avsnitt 5) avtal

Kyrkans uppdrag och kallelse är att upprätta människor och samhällen -hela världen - så att Guds goda vilja får ske. Vi vill sprida Gudsrikets värderingar och värden; fred, försoning, rättvisa, jämlikhet, mångfald, barmhärtighet... Vi hjälper inte människor i första hand för att vi tycker synd om dem, utan för att alla människor har rätt till ett värdigt liv.

Partnerskap mellan svensk pingstförsamling och lokal samarbetspartner. Samarbetsavtal. Lokala samarbetspartnern - nationell, öppen och demokratisk organisation. Lokala samarbetspartnern presenterad i PMUs land- /regionprogram. Lokala samarbetspartnern genomför projektet. Svenska församlingen har kapacitet och kompetens att aktivt stödja den lokala samarbetspartnern. Svenska församlingen bidrar med egeninsats för varje insats. Egeninsatsen ska utgöras av kontanta medel insamlade i Sverige. De planerade insatserna överensstämmer med land- /regionprogrammets mål och prioriteringar.

Projektsamarbetet sker i partnerskap mellan svensk församling, lokal samarbetspartner och PMU InterLife. Lokal samarbetspartner genomför och ansvarar för projektets planering, genomförande, uppföljning, utvärdering och resultatredovisning. Svensk församling ansvarar för att stödja lokal samarbetspartner under projektets genomförande. Svenska församlingarnas aktiva deltagande är en förutsättning för partnerskap och bidrar till kontinuitet i utvecklingssamarbetet.

PMUs roll är: - att kvalitetssäkra projektsamarbetet, - att utbilda svensk församling och lokal samarbetspartner, - att ge stöd vid planering, uppföljning och utvärdering - att redovisa resultat och effekter till finansiärer som Sida, svenska församlingar och enskilda gåvogivare. Ansvarsfördelning och roller regleras i samarbets- och projektavtal.

Förbered- elser Strategiskt program för utvecklings- samarbetet Strategisk plan för församlings- utveckling / plantering Hur ser situa- tionen ut i landet (fattigd om, civila samhäll et?) Vilka är vi och vad kan vi bidra med? Vad ska vi göra?

Behov Vatten Orsak Ägarskap Strukturer Kastsamhället Grupper/klasser Brahminer Ideologi/värden ”Vi ska betjänas. Dom är inte lika mycket värda”

Långsiktiga utvecklingsmål (för att utrota fattigdom och stärka det civila samhället) Prioriterade byggsten (ex. respekt för mänskliga rättigheter) Prioriterad byggsten (ex. jämställdhet) Prioriterade verksamhetsområden (ex. hiv/aids, mikrofinans, barns och kvinnors rättigheter) projekt … Prioriterad byggsten (ex. ekonomisk utveckling) projekt

1. Demokrati 2. Respekt för mänskliga rättigheter 3. Jämställdhet mellan män och kvinnor 4. Hållbart utnyttjande av naturresurser, omsorg om miljön 5. Ekonomisk tillväxt 6. Social utveckling och trygghet 7. Konflikthantering 8. Globala gemensamma nyttigheter

Resultat kan nås på åtminstone fem nivåer; 1. ökad kunskap och färdigheter bland huvudintressenter/målgruppen 2. ökad medvetenhet ’’ 3. förändrade attityder ’’ 4. Förändrade beteenden ’’ 5. strukturella förändringar (förändrade system och strukturer inom och utom det civila samhället på lokal, regional eller nationell nivå) Metoder för att mäta result; Statistiska underlag, uppföljningssamtal/workshops, målgruppens dokumenterade berättelser och djupintervjuer etc

INPUTBLACK BOX Theory of Change OUTPUTOUTCOME

Invånare i Sverige Regering och riksdag Sida/ Civsam Svensk försam- ling PMU Lokal samarbets -partner Målgrupp

Varför är en fungerande ekonomihantering och administration viktig? Vad händer om det inte finns fungerande ekonomihantering och administration? Kapitel 5 i projektmanualen Svensk församlings roll och ansvar enligt nya riktlinjerna Nya revisionsinstruktioner Tid för frågor och funderingar. Vilka problem möter svensk församling?