Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen
Advertisements

Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
Om stöd till anhöriga.
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vård och omsorg 1 Lagstiftning.
LEX SARAH – NYA OCH SKÄRPTA REGLER FÖR HELA SOCIALTJÄNSTEN SAMT LSS
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Agenda Utbildning för verksamhetschef
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Struktur för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Socialtjänstens möjligheter och begränsningar
Socialstyrelsens termbank
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Om SOSFS 2005:28 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälnings- skyldighet enligt Lex Maria OH-version mars 2006.
Kompetensfrågorna en del av kvaliteten
Föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så vådligt att.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Socialtjänstlagen, SoL
Sedan den 1 juni 2013 har den då nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Hantering av Synpunkter. Ta emot synpunkter Muntligt Skriftligt Webb Blanketten bör användas och skickas först till Katrineholms kommun.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Felanmälan Lex Maria Avvikelse Reklamation Garanti Olycka
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Lex Sarah Nya bestämmelser om Lex Sarah den 1 juli 2011
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
LEX SARAH – NYA OCH SKÄRPTA REGLER FÖR HELA SOCIALTJÄNSTEN SAMT LSS
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lex Sarah Gäller för: Äldreomsorgen Individ- och familjeomsorgen Funktionshinderomsorgen All verksamhet som omfattas av SoL, LSS samt socialförsäkringsbalken.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Lex Maria.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Välkommen till information om lex Sarah
Kvalitetsarbete.
Övergripande uppföljningar 2017
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN
När det värsta har hänt - Fallbeskrivning av en lex Maria
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Kartläggning och analys av anmälningar om barn som far illa
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Presentationens avskrift:

Kvalitetsarbete och lex Sarah

Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet? -Hur ska vi jobba för att uppnår en god kvalitet? -Hur vet vi att vi ger omsorg och vård av god kvalitet?

Avvikelser Viktiga delar av kvalitetsarbetet är att systematiskt ta tillvara erfarenheter från händelser där det inte blev som det var tänkt. Kännedom om händelser kan komma från synpunkter från enskilda eller närstående, rapporter om avvikelser eller arbetet med rapporterade missförhållanden enligt Lex Sarah-bestämmelserna

Lex Sarah, från och med 2011 Regleras i Socialtjänstlagen och LSS; SOSFS 2011:5 Gäller nu hela socialtjänstområdet Omfattar flera skyldigheter: Rapporteringsskyldighet Skyldighet att avhjälpa eller undanröja Skyldighet att utreda Skyldighet att anmäla till tillsynsmyndighet

Vem som omfattas av skyldigheten Anställd Uppdragstagare (t ex ledsagare, kontaktperson) Praktikant eller motsvarande under utbildning Deltagare i arbetsmarknadspolitiskt program Rapporteringsskyldigheten gäller under anställningstiden. Information om rapporteringsskyldigheten bör ges både muntligt och skriftligt minst en gång per år.

Vad är ett missförhållande som ska rapporteras Har missförhållandet inträffat i den egna verksamheten? Berör missförhållandet någon som får eller kan komma ifråga för insatser inom den egna verksamheten? Rapporteringsskyldigheten gäller under hela handläggningen.

Vad kan ett missförhållande vara Brister i bemötande Brister i utförande av insats/försummelse Fysiska övergrepp Psykiska övergrepp Sexuella övergrepp Brister i rättssäkerhet vid handläggning och genomförande Brister i fysisk miljö, utrustning, teknik Ekonomiska övergrepp Det kan handla om enstaka händelser, upprepade händelser eller risk för att ett missförhållande ska inträffa

Utredning av rapporten Ska bl a innehålla: Beskrivning av händelsen Orsaker till missförhållandet /risken för missförhållandet Bedömning av om något liknande skulle kunna inträffa igen Vilka åtgärder som vidtagits

Anmälan till IVO Allvarliga missförhållanden Påtaglig risk för allvarligt missförhållande Görs på speciell blankett I Omsorgsförvaltningen har förvaltningschef delegation för att göra anmälan till IVO – Inspektionen för vård och omsorg

Vad handlar anmälningarna om? Vanliga orsaker är: -Brister i kommunikation/rapport inom eller mellan arbetspass -Brister i att följa rutiner, ordinationer etc -Brister i dokumentation -Personal som brustit, mer kopplat till just den personen

Andra rapporter Oro för att barn far illa – Arbete/välfärd tel eller Oro för husdjur – Länsstyrelsen tel 010 –