NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Information om ensamkommande barn
Advertisements

Skola och arbetsliv i samverkan
Välkomna.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Ulla Forsberg Marco Suares Fårdala skola, Tyresö kommun
BUDGETDIALOG Kultur- och fritidsnämnden Staffan Friberg Utredningschef.
Hur bör samhället organiseras
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
Södertörns nyckeltal 2009 Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem Södertälje Tyresö Grundskolan.
17 december Dolda kunskaper 17 december
Lokal Pedagogisk Planering
VÄLKOMNA! ELEVLEDDA UTVECKLINGSSAMTAL S:ta Gertruds skola, Sigtuna.
Bakgrund Fässbergsgymnasiet ca 1200 elever 11 program % invandrarungdomar. 4 Individuella program *IVIK, IV introduktionskurs för invandrar- ungdom.
Information för gode män och överförmyndare
Information om ensamkommande barn
Välkommen Önskar: Alexander, Angela, Birgitta, Fredrik, Kerstin och Troij.
Saker att utveckla / förbättra
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Information om ensamkommande barn
Skolutveckling via digitala medier
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Hinder och möjligheter Hur förbereder man mottagande ur ett kommunövergripande perspektiv.
Information från läraren om betyg Saker att utveckla / förbättra
Fjordskolans förväntningar på elever och föräldrar
MÅLGRUPP Ensamkommande asyksökande ungdomar – väntar på beslut Ensamkommande ungdomar som fått uppehållstillstånd Står utanför arbetsmarknaden Vill ha.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Riktlinjer för nyanlända Barn- och utbildningsförvaltningen
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 4 december 2015 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Att arbeta med meningsfull väntan för ensamkommande barn och unga Stockholm
Inkludering Att ta till vara på nyanlända elevers kunskap.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Tillväxt- och regionplanenämnden den 11 december 2015.
Om ensamkommande barn April Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Ersängsskolan, Umeå Plug In 2.0  Gunilla Grenholm, Projektledare  Hanna Danielsson, Projektmedarbetare  Mohsen Rezaie, IK ambassadör  Tawfiq Sadeq,
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 7 november 2015 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Workshop om inkludering MIUN Anneli von Wachenfeldt
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Jr. FIRST® LEGO® LEAGUE 2015 PRESENTATÖR, DATUM. Sedan projektet startades år 2000 har FIRST Scandinavia haft som mål att ge barn och ungdomar ett roligt.
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Hur kan vi se resultat inom integration?
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Presentation fristående förskolor
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Vårdvalsrådet Integration
10 medverkande kommuner deltagare
Vad är studiehandledning?
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Nyanlända elever.
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Praktik för asylsökande
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Presentationens avskrift:

NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN

VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda för eller bara förfära sig över. 60 miljoner människor är på flykt. Ungefär hälften av dessa är barn.

KOMMUNENS ANSVAR Kommunen ansvarar för ensamkommande barns mottagande. Det innefattar skola, omsorg och boende. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige. De kommuner som är engagerade i mottagandet får statlig ersättning. skola boende omsorg

Lomma kommun har totalt ca. 90 ensamkommande flyktingar som är i åldern för att gå i grundskola eller gymnasieskola. Bjärehovskolan och Karstorpskolan är mottagande skolor i grundskolan. Planerat är att även Rutsborgskolan ska börja ta emot. Bjärehovskolan har i dagsläget 25 elever som är ensamkommande flyktingar. De är ifrån Afghanistan och Syrien. Ny lag trädde i kraft 1 mars som innebär att fler nyanlända kommer till kommunen. Det sker via anvisning och avser flyktingar med uppehållstillstånd. HUR MÅNGA NYANLÄNDA FLYKTINGAR HAR VI I KOMMUNEN?

DET FÖRBEREDANDE OCH PÅGÅENDE ARBETET. Kartläggning introduktion Får klasstillhörighet Förberedande undervisning i framfrallt SvA och MA. Hkk, bild, slöjd, idrott och musik. Modersmål Individuellt anpassade scheman. Resursteam ”ronden” Ordinarie lärare i ämnen där eleverna går ut i klass. PEDAGOGER SvA lärare Ma/No lärare Modersmålslärare Studiehandledare Tolk

SUCCESIVT ÖKAD INTEGRERING TILL DE ORDINARIE KLASSERNA I mitten av september 2015 började dessa elever på Bjärehovskolan. Ingen svenska och minimala kunskaper från tidigare skolgång. I april 2016 kan alla förstå och göra sig förstådda på svenska och mycket mer. Förberedelseklass-ordinarie klass.

STORT ENGAGEMANG I VÅR KOMMUN VOLONTÄRARBETEINTEGRATIONSARBETE

VÅR STÖRSTA UTMANING FRAMÖVER ÄR INTEGRATION -Faddersystem -Föreläsningar -Gemensamma aktiviteter -Forum för diskussion -Klasstillhörighet -Aktiviteter utanför skolan

NOWRUZ FEST 2016 Den 20 mars fylldes Dansrotundan i Lomma med 400 personer som var med och firade persiskt nyår. Några av våra ungdomar var med och arrangerade festen som blev en succé.

VARA MEDMÄNNISKA Det viktigaste för den som kommer till ett nytt land är att bli mött av positivt intresse och välkomnande leenden, inte av misstro och bekymrade miner. Det viktigaste du kan göra är alltså att vara en förstående och generös medmänniska.