Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Praktik för asylsökande

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Praktik för asylsökande"— Presentationens avskrift:

1 Praktik för asylsökande
Ett samarbete med migrationsverket för en meningsfull sysselsättning och en väg in i omsorgen! Nina Thoren Forsanker

2 Bakgrund Det började som ett initiativ från oss på Ambea för att vi ville göra något för alla nyanlända som kom till Sverige under 2015. Vi ville att asylsökande ska få lära känna Sverige, lära sig svenska och vår kultur. Att få göra en meningsfull uppgift och inte bara passivt vänta på asylbesked. Vi ville göra något långsiktigt och något som kunde göra skillnad för flera människors liv och framtid. Vi började som en pilot med cirka 30 praktikanter under våren och efter en utvärdering i rak positiv anda bestämde vi oss för att sätt fart i större omfattning. Vi behöver rekrytera många till vår bransch i framtiden och detta kan vara ett sätt att ge en inblick i yrket.

3 Tre förväntansfulla praktikanter i Linköping september 2016

4 Nuläge I juni 2016 skrev vår VD Fredrik Gren och dåvarande operative chef (nuvarande tf GD) för migrationsverket Mikael Ribenvik på en avsiktsförklaring där vi har för avsikt att erbjuda praktikplatser under en period av 2 år. Vi har i dagsläget tagit emot cirka 150 totalt sedan starten januari Verksamheter som tagit emot finns i Sthlm, Växjö, Karlstad, Linköping, Göteborg, Lund samt Varberg. Av de första 35 som kom ut i praktik under våren 2016 har 10 fått jobb. En del av dessa har fått uppehållstillstånd nu medan andra fortfarande väntar på besked. Under september och oktober har vi fått glädjen att utöka antalet praktikanter till cirka 100 och vi har fler praktikanter på väg ut. Vi samarbetar med studieförbunden ABF och Bilda och kan därmed erbjuda svenskundervisning till praktikanterna i samband med praktiken hos oss.

5 Simon Simon, 28 år, från Uganda. Bor i Tumba. Praktik på Vardaga Byholmen, Vårberg. − Jag har universitetsstudier inom Business IT i grunden, men jag vill hellre jobba med människor, kanske bli sjuksköterska. Jag kan absolut tänka mig arbete inom äldreomsorgen. Jag har bott två år i Sverige nu och lärt mig svenska. Det är tråkigt att inte ha något jobb, så det känns bra att ha fått praktikplats. Han fick jobb efter två månaders praktik och är enligt verksamhetschef Patrik Döl en av de mest engagerade och positiva människa han mött Det är dessa människor vill vi fånga upp och välkomna in i omsorgen med öppna armar!

6 Ali: Jag har fått min värdighet tillbaka
Ali kommer från Syrien och har tidigare jobbat med barn och studerade barnpsykologi i Syrien. Jag är så glad att jag kom i kontakt med Mellansjöskolan, att jag fått möjligheten att lära känna alla härliga personer som jobbar här och fortsätta arbeta med barn, det jag brinner för allra mest. Det är ovärderligt att få ett jobb, att få vara del i ett sammanhang och lära känna den svenska kulturen. – Jag har fått min värdighet tillbaka, jag känner mig mänsklig igen, säger Ali.

7 Speeddate i Göteborg- en fantastisk respons och intresse för att göra praktik hos oss. Här har vi Asil som är lärare från Afghanistan samt Mohammad från Palestina som är sjuksköterska.

8 Kompetensförsörjning och framtiden- vad händer nu?
Hur kan vi på bästa sätt erbjuda medarbetarna en framtid hos oss med utbildning, yrkessvenska och praktik? Advisory Board startades av PR- byrån Agaton Communications där vi erbjudit 30 ensamkommande barn praktik i äldreomsorgen under 2016 i Stockholms län. Det råder personalbrist inom vård och omsorg. Utmaningen är att attrahera motiverade medarbetare till vård- och omsorgsyrkena. Om vi lyckas ta tillvara drivkraften hos de ungdomar som kommer hit, och fånga upp de som har ett intresse för vård och omsorg, så kan det bidra till att vi säkrar framtidens personalbehov.


Ladda ner ppt "Praktik för asylsökande"

Liknande presentationer


Google-annonser