Vägledning för samhällsviktig verksamhet Att identifiera samhällsviktig verksamhet och kritiska beroenden samt bedöma acceptabel avbrottstid.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Advertisements

En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Nationell riskbedömning
Några viktiga krav i ISO9001:2000
Förmågor & Centralt innehåll
Vad är Teknisk Framsyn?.
Beskrivning av området samhällsskydd och beredskap
Christina Nordensten Livsmedelsverket
Beredskapsplanering samhällsviktiga transporter
Nyttobeskrivning för pågående gemensamma IT-insatser i VG
Risk- och sårbarhetsanalyser Handlingsprogram
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Strategi för tryggande av samhällets vitala funktioner 2006 STRATEGI FÖR TRYGGANDE AV SAMHÄLLETS VITALA FUNKTIONER Statsrådets principbeslut
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Risk- och sårbarhetsanalys Andreas Thulin
Krisberedskap – före – under - efter
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Miljöriskhantering vid miljöfarliga verksamheter
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Obs! Följande bilder är ett stöd då förstudien ska redovisas på ett överskådligt sätt för beslutsfattare. Som komplement till detta måste en mer omfattande.
En trygg dricksvattenförsörjning Dricksvattenutredningen En trygg dricksvattenförsörjning Seminarium Säkert dricksvatten – risk och beslutsstöd VA-mässan,
Nya föreskrifter och allmänna råd
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
Styrel Ett modernt system för prioritering av elanvändare vid elbrist som införs
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Vad är SAMÖ 2016? SAMÖ 2016 är en övning för att pröva och beskriva den gemensamma nationella förmågan att hantera en kris i samhället. Övningen ska pröva.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Strategi för att säkra Internets infrastruktur Kajsa Ritzén Post- och telestyrelsen.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Lägesuppföljning & rapportering
Hur skapar vi robusta välfärdstjänster? Samhället förlitar sig allt mer på nätinfrastrukturen. Vad finns det för risker med detta och hur skapar vi robusta.
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare och svarar för den statliga förvaltningen i länet. Länsstyrelsen arbetar.
Regeringsuppdraget Nationell informationsstruktur för vård och omsorg Monica Winge Socialstyrelsen.
En trygg dricksvattenförsörjning En trygg dricksvattenförsörjning SOU 2016:32 Särskilde utredaren Gunnar Holmgren Sekretariat: Folke K Larsson, Ulrika.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Introduktion till kontinuitetshantering
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Vägledning 5 steg för att följa Dataskyddsförordningen
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
Pilotlän för grön utveckling
Kontinuitetshantering
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Risk- och sårbarhetsanalyser
-vad innebär det för oss inom Region Östergötland?
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
”Hur arbetar vi i ambulanssjukvården som en del i framtidens sjukvård”
Miljömålen består av tre slags mål
Vägledning för samhällsviktig verksamhet
INFORMATIONSSÄKERHETSPROGRAM 2020
I offentlighetens tjänst
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Miljömålen består av tre slags mål
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Kontinuitetshantering – Scenarier med diskussionsunderlag
Om bildspelet Det här bildspelet är tänkt att vara ett stöd till dig som ska kommunicera hur kontinuitetshantering hänger ihop med andra områden. Det kan.
Lokal ISF SAMVERKAN OCH LEDNING Tränings- och diskussionsfrågor.
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Vägledning för samhällsviktig verksamhet Att identifiera samhällsviktig verksamhet och kritiska beroenden samt bedöma acceptabel avbrottstid

Från strategi till stöd

Vilka är era erfarenheter… Varför är det bra att känna till de samhällsviktiga verksamheterna i den egna verksamheten? Varför kan det vara bra att känna till samhällsviktig verksamhet i samhället? Hur arbetar ni idag med inventering och bedömning av samhällsviktiga verksamheter?

Syfte och mål Stödja identifieringen av samhällsviktig verksamhet och kritiska beroenden samt bedöma acceptabel avbrottstid. Bidra till att säkerställa att samhällsviktiga verksamheter har en god förmåga. Kan göras situationsoberoende eller utifrån scenario

Från samhällsviktig verksamhet till åtgärd

Samhällssektorer Communicate4result AB 2013 SAMHÄLLSSEKTOREXEMPEL PÅ VIKTIGA SAMHÄLLSFUNKTIONER Energiförsörjning Produktion av el, distribution av el, produktion och distribution av fjärrvärme, produktion och distribution av bränslen och drivmedel m.m. Finansiella tjänster Betalningar, tillgång till kontanter, centrala betalningssystemet, värdepappers- handel m.m. Handel och industriBygg- och entreprenadverksamhet, detaljhandel, tillverkningsindustri m.m. Hälso- och sjukvård samt omsorg Akutsjukvård, läkemedels- och materielförsörjning, omsorg om barn, - funktionshindrade och äldre, primärvård, psykiatri, socialtjänst, smittskydd - för djur och människor m.m. Information och kommunikation Telefoni (mobil och fast), internet, radiokommunikation, distribution av post, produktion och distribution av dagstidningar, webbaserad information, sociala medier m.m. Kommunalteknisk försörjning Dricksvattenförsörjning, avloppshantering, renhållning, väghållning m.m. Livsmedel Distribution av livsmedel, primärproduktion av livsmedel, kontroll av livsmedel, tillverkning av livsmedel m.m. Offentlig förvaltning Lokal ledning, regional ledning, nationell ledning, begravningsverksamhet, diplomatisk och konsulär verksamhet m.m. Skydd och säkerhet Domstolsväsendet, åklagarverksamhet, militärt försvar, kriminalvård, kust- bevakning, polis, räddningstjänst, alarmeringstjänst, tullkontroll, gränsskydd och immigrationskontroll, bevaknings- och säkerhetsverksamhet m.m. SocialförsäkringarAllmänna pensionssystemet, sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen m.m. TransporterFlygtransport, järnvägstransport, sjötransport, vägtransport, kollektivtrafik m.m.

Samhällssektor, viktig samhällsfunktion och samhällsviktig verksamhet Verksamheter, anläggningar, noder, infrastrukturer och tjänster

Lokal – regional - nationell Verksamheten kan vara av lokal, regional eller nationell betydelse Utgångspunkt i vilka konsekvenser ett bortfall av eller störning i verksamheten kan leda till

IDENTIFIERA SAMHÄLLSVIKTIG VERKSAMHET OCH KRITISKA BEROENDEN

Identifieringsprocessen Välj samhällssektor Välj viktig samhällsfunktion Identifiera samvällsviktig verksamhet Exempel på frågor som kan ställas för att bedöma om en verksamhet är samhällsviktig: Vilken räckvidd får ett avbrott? Hur många drabbas? Vilka nivåer i samhället berörs av ett avbrott? I vilken omfattning påverkas befolkningens liv och hälsa? Vilka ekonomiska, miljömässiga, sociala och kulturella värden kan gå förlorade? Hur påverkas allmänhetens förtroende? Hur lång tid tar det innan verksamheten kan återupptas?

Vi testar! Kommunalteknisk försörjning Dricksvattenförsörjning Vattenverket Heden Offentlig förvaltning Regional ledning Krisledning och ledningsplats Energiförsörjning Distribution av el Nod X Finansiella tjänster Utbetalning Utbetalning av pensioner

Identifiera kritiska beroenden Vad är den samhällsviktiga verksamheten beroende av för att upprätthålla funktionaliteten? Infrastruktur Verksamhetsnära system Personal Information Kapital, varor och tjänster Övrigt Identifieringen kan utgå från följande kategorier:

BEDÖM ACCEPTABEL AVBROTTSTID

Identifiera och diskutera följande för respektive verksamhet Vilka konsekvenser får ett avbrott eller störning i den samhällsviktiga verksamheten? Hur länge kan en störning eller avbrott accepteras innan konsekvenserna blir oacceptabla? Underlag för bedömning av acceptabel avbrottstid

PLANERA FÖR ÅTGÄRDER

Identifierad samhällsviktig verksamhet Kritiska beroenden Konsekvenser av en störning eller avbrott Acceptabel avbrottsid Underlag för planering av åtgärder eller prioritering vid en bristsituation för att säkra förmågan att upprätthålla verksamheten och klargöra vad som är mest kritiskt

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

Många användningsområden Arbete med risk- och sårbarhetsanalyser och andra riskanalyser Underlag för kontinuitetsplanering Underlag för prioritering, t ex inom ramen för Styrel och pandemiplanering Säkerhet i fysisk planering GIS Underlag för bättre upphandlingar m. m.

STÖD OCH TIPS FÖR ARBETET

Excelfil SamhällsviktigKonsekvens Acceptabel avbrottstidKritiska beroenden Sam- verkan SektorFunktionVerksamhetVid avbrottInfrastrukturInformation Kapital, varor och tjänster Personal Verksamhets- nära system Med vilka aktörer SamhällsviktigKonsekvens Acceptabel avbrottstidKritiska beroenden Sam- verkan SektorFunktionVerksamhetVid avbrottInfrastrukturInformation Kapital, varor och tjänster Personal Verksamhets- nära system Med vilka aktörer Kommunal- teknisk försörjning Dricksvatten- försörjning Vattenverk Heden Elförsörjning, elektronisk kommunika- tion, ledningsnät och anläggningar på nätet Kemikalier, laboratorie analyser TiB och VA-jour/ ingenjör It-system Offentlig förvaltning Regional ledning Länsstyrelsen s krisledning och ledningsplats lokal, elförsörjning, elektronisk kommunika- ion inhämta/ge samlad lägesbild via webb och press it-support, kartdata Experter och nyckel- funktioner (länsvet- erinär m.fl.) it-system, GIS Energi- försörjning Distribution av el Elnäts- företagets verksamhet och specifika noder elektroniska kommunika- tioner, stamnät Väder- prognoser it-support, reservdela r och vaktbolag driftersona l och reparations beredskap drift- och övervaknings- system

Tips Involvera flera delar inom organisationen Involvera externa aktörer Använd material från andra processer Ange vilka som deltagit i identifieringen Ange när listan senast uppdaterades Ange vilka du behöver samverka med för att upprätthålla den samhällsviktiga verksamheten