Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Så många som möjligt, så länge som möjligt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Spelarutbildningsplan Östergötlands FF
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
Konsten att leda sig själv
Mental träning Mål & Motivation
ETU, Utvecklingstrappor 8/ Inspiration och motivation.
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Fotbollsverksamheten
Mental Träning Värmlandslagen
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Coaching.
Handbollsspelet Vad vet vi idag om spelet? Vad vet vi i framtiden ? Utveckling Varför sker en utveckling? Vilka tekniker kommer att utvecklas?
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
För att inkludera alla Ljusdal IF
Det finns ett värde i att vara lika i en förening!
Träning Måndag kl i Rutsborgshallen. Vi måste bygga sarg innan träningen så vi vill att killarna är på plats och ombytta 10 min innan (kl 17.20)
Individuell Spelarutveckling. Mål och resultat Långsiktiga mål Att utvärdera sig själv Ta fram vad som är prioriterat i närtid o Kortsiktiga mål = utvecklingsmål.
KURSDAG – 09.00Inledning – Reflektioner från Kursdag – 10.30Teori 3 – Fotbollsfys – fysisk träning inom ungdomsfotbollen – 11.00Fika.
Agenda Välkomna Föräldrauppgift - Sven Vision/ Målsättning - Sven Säsongsplanering – Tobbe/Ylva Nivåanpassad fotboll - Sven Ekonomi/Lagledarefunktioner.
VAD ÄR EN TALANG OCH VILKA ÄR TALANGER?. Fotbollsspelare som visar vilja och glöd för att utveckla sina fotbollsfärdigheter är de spelare som kommer nå.
 Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) gör det möjligt för alla att utvecklas och lyckas. På sin nivå, utifrån sina förutsättningar.  För att nå.
Välkommen. Föreningens utvecklingsområden Föreningsidé Vision – Mål - Policy Struktur Kommunikation Materiella resurser Medlemmar.
ÄAIK P03:BLÅ Lag & Spelarutveckling NIVÅANPASSNING.
Vi är en idrottsförening med spets, bredd och mångfald. Vi som föreningen vill ge dig en chans att utvecklas hos oss. Föreningens värdegrund är glädje,
Hemsidans funktioner Lägga in spelares uppgifter Informationsspridning Lok-stöd, statligt stöd.
- En filosofi, vår filosofi.. FILOSOFI -. ett sätt att tänka att tänka Inte bara ännu en plan att sätta i hyllan. Ett verktyg för förändring inom vår.
VÄLKOMNA!. Profil Akademiska meriter: Fil-kand examen i idrottsvetenskap – Coaching & Sport Management Sportsliga meriter som spelare: SSL (2 slutspel)
Dagordning 1.Nuläge: föräldragrupper, spelartrupp och Sanktan 2.Att vara en del av EIK P05 3.Mål och riktlinjer 4.Matchning 5.Tillsättning av roller i.
HuFF – visionen som blev verklighet. 1) Att verkligen bli hela kommunens gemensamma elit- /representationslag och 2) Att vara en plattform för att samordna,
Idrottsrörelsens mål är att vara till för alla, men det fungerar inte i praktiken Det saknas mycket kunskap om NPF inom idrotten Unga med NPF har rätt.
Lagsammanhållning. L AGSAMMANHÅLLNING 2002 VAD JAG SJÄLV VILL FÅ UT AV ATT SPELA SKA VINNAÄR BÄST I SJÄLVFÖRTROENDESKA HJÄLPA LAGET ALDRIG GE UPPTYCKER.
RÖDA TRÅDEN Att erbjuda så många barn, ungdomar och vuxna som möjligt att vara aktiva i Sköndals IK. ”Så många som möjligt, så länge som möjligt”. Sköndals.
1 P06 Föräldramöte AGENDA ● Niklas Pålsson: Be A Pro! ● Utvecklingsmodell enligt Svensk Innebandy ● Träningar ● Poolspel- och träningsmatcher.
Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite ?
Föräldramötes mall, Välkomna till en ny säsong i vårt underbara gäng!
”Från boll&lek till A-laget”
Lagsammanhållning.
P06 Föräldramöte
Agenda Söderköpings IK PF03 Föräldramöte 19/3
Träningsupplägg och säsongsmål Sandåkern Innebandy - Pojkar 08
Coaching.
GOIF A och U lag 2010/2011.
Talangutveckling Ungdom
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
Värdegrund Hos IK Zenith vill vi att barn och ungdomar har rättigheterna: … att få delta i idrott oberoende av förmåga … att delta på nivåanpassad bas.
Föräldramöte IF Lejonet U12
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Information kring klasslagsfotbollen
Dagordning Tankar kring fotbollsträningen BAIK som förening
Genom glädje och engagemang formar vi tillsammans vår förening!
Utfall Enkät Säsongen 2014/2015
Kommunikationspolicy för MASK
Karin Johansson Att vara ledare Varför, vem och hur?
Fotboll Fristad Goif F10 Ledare: Magnus Kamsula, Leif Andersson, Anton Björnberg och Niklas Rydell.
Föräldramöte FBC F
Informerar föräldrar om Barn- och Ungdomsverksamheten
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Tips för bättre kommunikation
JIK F08/09 Föräldramöte
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Våra mål för säsongen 2018/2019 Vi vill förmedla att Innebandy är en rolig sport Vi ska ha roligt när vi träffas på träningar och matcher Våra tjejer ska.
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Att vara idrottsförälder
Att främja små barns hälsa och utveckling.
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Så många som möjligt, så länge som möjligt

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Svenssonmodellen Svenssonmodellen är ett resultat av mångårig erfarenhet från arbetet vid Riksinnebandygymnasiet i Umeå, samt en analys från dam-VM i Västerås Tanken med modellen är att den dels ska användas som ett analysverktyg för verksamheten och därigenom komma fram till vad som bör prioriteras. Men framför allt vill modellen visa vad som är viktigt att utveckla först, så att man börjar från grunden och bygger uppåt istället för tvärtom (Svensson 2010). Det är dock viktigt att förstå att de enskilda delarna i modellen inte ska ses som isolerade delar, utan att allt hänger ihop. Det gäller att se hela idrottaren. Men för att skapa en tydlighet kring vilka delar som bygger en duktig innebandyspelare, så åskådliggörs de olika delarna separat. Det finns även en hävstångseffekt i modellen, vilket innebär att med begränsade resurser får du ut störst effekt om resurserna läggs långt ner i modellen. Det medför att modellen kan användas för en hel förening såväl som för ett enskilt lag. Plattformen Plattformen är grundförutsättningarna för att en förening eller ett lag ska fungera och nå utveckling. Det innefattar faktorer såsom organisation, miljö, kultur, ekonomi, träningsförhållande m m. Människan Den här nivån omfattar individuella och lagrelaterade psykologiska delar, såsom motivation, självkänsla, trygghet m m. Atleten Atleten omfattar de fysiska färdigheterna som uthållighet, styrka, rörlighet m m. Innebandyspelaren Innebandyspelaren omfattar individuella kvaliteter såsom teknik, spelförståelse, taktisk skolning m m. Spelsystemet Den här nivån omfattar spelfilosofin med anfalls- och försvarsstrategier, samt matchning av spelare. Spetskompetensen Spetskompetensen omfattar spel i numerära över- och underlägen, fasta situationer, coachning och avgörande spelarprestationer. Svenssonmodellen kommer att appliceras och användas inom föreningsutveckling på plattformsnivå och spelarutveckling på de övriga nivåerna enligt figur 2. Plattformen skapar förutsättningar för spelare och ledare att utvecklas i föreningens verksamhet. Människan, Atleten, Innebandyspelaren, Spelsystemet och Spetskompetensen innehåller pusselbitar som tillsammans bygger en komplett

Innebandyspelaren/Idrottaren

Budskapet är tydligt, eller rättare sagt mycket tydligt ! Hela Idrottaren Framför allt vill modellen visa vad som är viktigt att utveckla först, så att man börjar från grunden och bygger uppåt istället för tvärtom. Det är dock viktigt att förstå att de enskilda delarna i modellen inte ska ses som isolerade delar, utan att allt hänger ihop. Det gäller att se hela idrottaren Det finns även en hävstångseffekt i modellen, vilket innebär att med begränsade resurser får du ut störst effekt om resurserna läggs långt ner i modellen. ”Det medför att modellen kan användas för en hel förening såväl som för ett enskilt lag”

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” ”Människan”

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” ”Atleten”

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” ”Innebandyspelaren”

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU”

24 spelare fick var för sig svara på en enkät om vad de ansåg var viktigt med innebandyn, träning, match & laget ! Svars exempel: Att ha roligt, Lagandan, Uppmuntra varandra, Sprida positiv energi, Att göra sitt bästa, Lagaktiviteter, Att bli sedd. (När detta presenterats för föräldrar m.fl. så är det många som saknar ett ord. vilket ?) Ordet som ofta kommit upp är givetvis VINNA (resultat) (Hur många vinster minns man från sin egen tid som aktiv brukar jag då fråga) Vi lever i en värld där mycket handlar om snabba resultat ! När man går i skogen med ett barn brukar jag säga att de har vidvinkel objektiv de ser allt, de upplever känner och uppskattar de små tingen. De har Tålamod Som vuxen handlar det istället många gånger om zoomobjektiv och att snabbt nå målet i skogen (resultatet) Svenssonpyramiden är en pyramid. Skulle vi idag ha tålamod att bygga en pyramid som i Egypten ? (Har vi tålamod att vänta på att en 12 åring som är född på senhösten får utvecklas utifrån sina förutsättningar) Om vi ser det vi gör som ledare från ett annat perspektiv har vi redan vunnit det största priset/resultatet En meningsfull aktiv fritid för våra barn & ungdomar som ni skapar är ovärderlig !

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Så många som möjligt, så länge som möjligt