Utvärdering av den svenska gasmarknadsmodellen MAX CEDERBORG MARTIN HEUMANN BAUER 25 september 2013.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nordisk slutkundsmarknad
Advertisements

UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
SIRP is funded by Mistra, the foundation for strategic environmental research Hållbara bonussystem Maria Andersson Tommy Gärling Martin Hedesström Anders.
Bengt-Ove Boström Vicerektor för kvalitetsfrågor Ledamot av SUHF:s expertgrupp för kvalitetsfrågor - som förberett det ställningstagande som.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
SURE visar vägen i förändringen landsrapport Finland Antti Ikonen och Kaisa Isotalo SURE FIRE.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Hypotesprövning. Statistisk hypotesprövning och hypotetisk-deduktiv metod Hypotetisk-deduktiv metod: –Hypotes: Alla svanar är vita. –Empirisk konsekvens:
Mot en integrerad europeisk marknad för el Lars Bergman Handelshögskolan i Stockholm 26 maj 2016.
I ett globalt perspektiv växer nu många marknader snabbt och konkurrensen ökar också om kunderna. Hur bedömer du att detta påverkar.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Integrative Model of Group Development (IMGD)
Exklusive nyanlända elever
En plattform för samhällsekonomisk analys
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Det behövs mellan – nya bostäder om året fram till 2030
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Gymnasiearbete 100 p.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Utvecklande, lärorikt och nytänkande
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Fyra företags förväntningar på kommunal tillsyn – en intervjustudie
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Ny vision Samtal om framtiden
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Din lön och din utveckling
Miljömålen består av tre slags mål
Sakrätt I och II
Metod för utvecklings-arbete
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
Timplan för grundskolorna i Angered
Nya hastighetsgränser
Nytt projekt för kvarstående justeringar efter omorganisationen
Välkomna!.
Autonoma transportsystem – möte i Göteborg
Projektet ”Sluta faxa” på 15 minuter 
Ställ krav för klimatsmartare godstransporter Sektorn Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor
Elmarknaden vid ett vägskäl - mer politik eller mer marknad
Möjligheter till finansiering?
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Hållbar utveckling måste vara
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Gymnasiearbete 100 p.
Översyn av lagstiftningen inom kollektivtrafikområdet
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Agenda Projektets uppdrag Vad har projektet identifierat?
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Utvärdering av den svenska gasmarknadsmodellen MAX CEDERBORG MARTIN HEUMANN BAUER 25 september 2013

 Uppgift  Marknadsmodeller  Resultat  Diskussion  Slutsats  Rekommendation 2

Uppgiften är att beskriva den svenska gasmarknadsmodellen och utvärdera dess för- och nackdelar relativt en shippermodell.  Vilka för- och nackdelar har den svenska gasmarknasdmodellen i relation till en shippermodell?  Vilken modell är bäst lämpad för att stimulera konkurrensen på marknaden och därmed en utveckling mot ökade gasflöden och fler marknadsaktörer i Sverige?  Vilka krav ställer nuvarande och kommande EU-lagstiftning och vad får detta för konsekvenser för Sverige? Studien ska leda fram till en allmän slutsats om den svenska modellens utformning – om nuvarande modell bedöms vara välfungerande eller om en förändring krävs, och i så fall i vilken riktning. 3 Uppgift

4 Elmodellen

“Halv” shippermodell “Hel” shippermodell 5 Shippermodeller

 Elmodellen ger en mer transparent prisbild än en shippermodell eftersom transportkostnaden är separerad från gaspriset  Detta gör att slutkonsumenten lättare kan se vad den faktiskt betalar för  Påpekas också att det viktigaste för kunden är ett lågt gaspris snarare än ett transparent sådant 6 1. Gasprisets transparens

7 2. Lättförståelighet  Elmodellen är enkel och därför lätt att förstå. Exempelvis är det samma aktör, distributionsnätsägaren, som bokar kapacitet på transmissionsnätet för samma kunder varje år  Ursprunget från elmarknaden gör att erfarenheter därifrån går att tillämpa på gasmarknaden. Aktörer som är aktiva på bägge marknader känner igen sig  Ett byte kan leda till ökad komplexitet, vilket i sin tur försvårar för kunderna.

8 3. Motpartsrisk vid kapacitetsbokning  Riskerna vid bokning av kapacitet på distributionsnätet blir mindre med elmodellen, då nätägarna lär känna sina kunder bättre  Samma sak gäller för bokning av kapacitet på transmissionsnätet

9 4. Sammanlagringsmöjligheter  Elmodellen ger inte marknadsaktörer möjlighet att konkurrera om sammanlagring eftersom att kapacitetsbokning görs av distributionsbolagen  En aktör tror att en konkurrensutsättning av transport bör skapa starkare incitamenten för att göra effektiva bokningar  Många påpekar att större aktörer, genom att utnyttja sammanlagringseffekterna, kan få konkurrensfördelar med en shippermodell  Det råder delade meningar om vem som är bäst lämpad att göra smarta kapacitetsbokningar – en fast reglerad aktör eller en fri handelsaktör på en konkurrensutsatt marknad

10 5. Konkurrensfaktorer och inträdesbarriärer till marknaden  Många aktörer är överens om att en shippermodell skapar incitament för fler aktörer att ta sig in på den svenska marknaden. Transporten konkurrensutsätts samtidigt som distributionsnätsbolagen får en mindre central roll  Att Sverige har en avvikande modell kan innebära en inträdesbarriär  Även här betonas riskerna med sammanlagringsmöjligheter vilket kan hota konkurrensen med en shippermodell

Gasprisets transparensFördel elmodellen LättförståelighetFördel elmodellen Motpartsrisk vid kapacitetsbokningFördel shippermodellen SammanlagringsmöjligheterTudelat Konkurrensfaktorer och inträdesbarriärer till marknaden Fördel shippermodellen 11 Sammanställning av synpunkter

 Lättförståelighet och lägre motpartsrisk är relevanta argument till fördel för elmodellen  Längre transportsträckor gör argumentet om pristransparens svagare  En shippermodell däremot, har fördel gentemot elmodellen när det gäller konkurrens 12 Diskussion

 Val av marknadsmodell en komplex fråga  Flertalet aktörer överens om att nuvarande modell fungerar bra  Val av modell bedöms av aktörer inte heller vara viktigast för utveckling av den svenska gasmarknaden  Att behålla den svenska modellen framstår som ett rimligt alternativ 13 Slutsatser

 I Förordning 715/2009 framförs krav på att medlemsstater ska implementera ett entry/exit-system i de fall undantag inte finns  De nätkoder som utarbetas förutsätter att ett sådant system är implementerat  Fem nätkoder: CMP, CAM, BAL, TAR, IO  Av dessa är CMP och CAM mest aktuella 14 Vilka krav ställer då nuvarande samt kommande lagstiftning och vad får den för implikationer för Sverige?

 Av de två mest aktuella nätkoderna, CMP och CAM, är det enbart CAM som förväntas få konsekvenser för Sverige  I nuläget är gränspunkten mellan Sverige och Danmark undantaget från CAM, åsikterna om huruvida detta är möjligt i framtiden går dock i sär.  Ytterligare införselpunkter skulle försvåra läget  Vad gäller kommande lagstiftning vet vi inte exakt vilka konsekvenserna blir för Sverige  Ett byte kan således bli oundvikligt i slutändan 15 Vad betyder nuvarande och kommande EU-lagstiftning för Sverige?

 Ett byte skulle medföra många fördelar  Konkurrenssituationen skulle förbättras  Tidskrävande för flera aktörer  Vår rekommendation är att undersöka möjligheten att övergå till en hel entry/exit-modell  Liknande utveckling på elsidan “ Ei överlämnar härmed rapporten ’Enklare för kunden – förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad’. I rapporten lämnar Ei förslag som innebär att elhandlarna blir kundens huvudsakliga kontaktpunkt. Förslaget innebär en obligatorisk samfakturering och att elhandlaren blir kundens kontaktpunkt vid byte och flytt. Ei bedömer att en elhandlarcentrisk modell ger förutsättningar för en kundvänlig och konkurrenskraftig elmarknad. Elhandlaren blir kundens kontaktpunkt vid byte, flytt och fakturering.” (Energimarknadsinspektionen, 2013) 16 Rekommendation

Frågor?